27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Τελέστηκαν τα εγκαίνια της δημόσιας έκθεσης φωτογραφίας ‘THE WALL’ 

Τριάντα επικρατέστερες φωτογραφίες παρουσιάζονται στο πλαίσιο της δημόσιας έκθεσης “ΤΗΕ WALL”,  στην Πάφο, η οποία θα παραμείνει στον χώρο της πλατείας Κέννεντυ μέχρι το τέλος του 2018. Η έκθεση διοργανώνεται από την ΦΕΚ- Τμήμα Πάφου και τα εγκαίνια της τελέστηκαν χθες από την Γεωργία Ντέτσερ Γενική Διευθύντρια του Ριάλτο και πρώην Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού προγράμματος του Πάφος 2017.

Η κ. Ντέτσερ αποδέχτηκε  – όπως είπε-  την πρόσκληση της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου- τμήμα Πάφου, ενός φορέα σύμφωνα με την ίδια, που είχε την ευκαιρία στα τελευταία χρόνια να γνωρίσει καλύτερα να δει και να εκτιμήσει την δράση του αλλά και την ανάπτυξη του .

Σε χαιρετισμό της η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως μπορεί το Πάφος 2017 να έκλεισε κάπως απότομα τον κύκλο του, αλλά η δική της σχέση με την Πάφο συνεχίζεται. Δική μου κληρονομιά είπε, είναι αυτή η μυθική σχεδόν ενέργεια της πόλης και οι άνθρωποι της, που είναι πια εντός της και θα είναι – όπως είπε- πάντα μια ευκαιρία για να επανέλθει στην Πάφο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Είπε ακόμη πως στη χρονιά της ΠΠΕ Πάφος 2017, η Φωτογραφική Εταιρεία της Πάφου πέτυχε να συνεργασθεί , να αναπτύξει, και να υλοποιήσει καινούργιες δράσεις ως παραγωγός σε προγράμματα του θεσμού στην Κύπρο αλλά και το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας έτσι τη σημασία της φωτογραφικής τέχνης αλλά και διευρύνοντας την αποδοχή της από το κοινό.

Αναφερόμενη στο έργο “THE WALL”  η κ. Ντέτσερ ανέφερε πως είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα αυτής της πορείας , σημειώνοντας πως ξεκίνησε το 2015 ως μια σημαντική δράση  της ΦΕΚ Πάφου σε συνεργασία με τον οργανισμό του Πάφος 2017, μοιραζόμενη τη φιλοσοφία του Ανοιχτού Εργοστασίου Πολιτισμού και τους στόχους του.

Της μεταμόρφωσης εξήγησε, του δημόσιου χώρου σε ένα ανοικτό και προσβάσιμο για όλους χώρο τέχνης.

Η κ. Ντέτσερ ευχήθηκε όπως στην Πάφο, εξευρεθούν τρόποι στήριξης των δημιουργικών δυνάμεων , όπως η ΦΕΚ Πάφου αλλά και έργων όπως το ΤΗΕ WALL , αφού αυτά μπορούν να ενισχύσουν και την ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών , ενδυναμώνοντας την ελκυστικότητα και δυναμική της πόλης.

Επεσήμανε τέλος πως η Πάφος παρά την κάποια στασιμότητα που παρατηρείται στα πολιτιστικά της πράγματα, διαθέτει μια εξαιρετικά θετική ενέργεια.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Θάνος Σαββίδης Πρόεδρος της ΦΕΚ – Τμήμα Πάφου ανέφερε πως το “THE WALL” έχει καταστεί θεσμός από το 2016 μετά από μια πρόταση που έγινε πως το Οργανισμό της ΠΠΕ Πάφος 2017 και έγινε αποδεκτή, όπως είπε προσθέτοντας επίσης πως αυτό αποτελεί  μια από τις κεντρικές δράσεις του προγράμματος MoPP 2018 (Months of Photography Paphos) της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου – Τμήμα Πάφου.

Ο βασικός στόχος του “THE WALL”, συνέχισε,  είναι η μεταμόρφωση ενός δημόσιου ανοιχτού χώρου σε ένα εκθεσιακό χώρο τέχνης και η προβολή της φωτογραφίας στο ευρύτερο κοινό μακριά από τους τυπικούς χώρους έκθεσής της.

Πρόσθεσε δε, πως αυτή,  είναι η 3η έκδοση του “THE WALL”, το οποίο ξεκίνησε το 2016 ως μια παραγωγή της ΦΕΚ – Τμήμα Πάφου σε συνεργασία με τον οργανισμό ΠΑΦΟΣ 2017.

Σημειώνεται πως μετά από ανοιχτή πρόσκληση, φωτογράφοι από την Κύπρο και το εξωτερικό έστειλαν τις συμμετοχές τους για να διαγωνιστούν στα θέματα Αστικό περιβάλλον / Φωτογραφία δρόμου, συμπλήρωσε.

Η κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τα μέλη της StreetHunters.net: Spyros Papaspyropoulos, Andrew Sweigart and Digby Fullam αξιολόγησε και βαθμολόγησε την κάθε φωτογραφία.

Οι συμμετέχοντες φωτογράφοι είναι: Αλίκη Παναγή (Κύπρος – 1 φωτογραφία), Ανθή Ευαγγέλου (Κύπρος- 2 φωτογραφίες), Αντώνης Γιακουμάκης (Ελλάδα – 1 φωτογραφία), Γιάννος Ζαχαρίου (Κύπρος – 2 φωτογραφίες), Γιώργος Γιαννίκος (Κύπρος 1 – φωτογραφία), Ειρήνη Μπούρνου (Ελλάδα -1 φωτογραφία), Ηρόδοτος Κακουρής ( Κύπρος -1 φωτογραφία), Θάνος Σαββίδης (Κύπρος – 3 φωτογραφίες), Ιουλία Αχεριώτη (Κύπρος -1 φωτογραφία) , Ivanka Dimitrova (Βουλγαρία – 1 φωτογραφία), Johnny Symeou (ΗΒ/Κύπρος – 2 φωτογραφίες).

Επίσης Koushik Sinha Roy (Ινδία – 3 φωτογραφίες), Κώστας Χατζημάρκος (Κύπρος – 1 φωτογραφία), Μάκης Μακρής (Ελλάδα – 3 φωτογραφίες), Μάρκος Κυπριανός (Ελλάδα – 2 φωτογραφίες), Χρίστος Αχεριώτης (Κύπρος – 1 φωτογραφία), Στέφανος Χρόνης (Ελλάδα -2 φωτογραφίες) , Σύμος Χαραλάμπους (Κύπρος – 2 φωτογραφίες).

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ