21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Τα πρώτα πεφταστέρια της Ανοιξης κάνουν την εμφάνισή τους

Τα πρώτα πεφταστέρια της Ανοιξης, οι λεγόμενες Λυρίδες, εμφανίζονται απόψε στον νυχτερινό ουρανό, με ταχύτητες που θα φθάνουν τα 50 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Καθώς αυτές τις μέρες η τροχιά της Γης περνά πολύ κοντά από την τροχιά του Κομήτη Θάτσερ, τα υπολείμματα του κομήτη, όπως πέτρες και κόκκοι σκόνης, έλκονται από τη βαρύτητα της Γης και πυρακτούνται στον ουρανό, δημιουργώντας το φαινόμενο των διαττόντων αστέρων.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, τα πεφταστέρια αυτά ονομάζονται Λυρίδες διότι φαίνεται ότι πέφτουν από την περιοχή του αστερισμού της Λύρας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Τα πεφταστέρια, είπε, είναι κόκκοι σκόνης που πέφτουν στην ατμόσφαιρα της Γης λόγω της βαρύτητας και πυρακτούνται.

“Εάν κάποιοι από αυτούς τους κόκκους είναι αρκετά μεγάλοι και καταφέρουν να φθάσουν στην επιφάνεια της Γης ονομάζονται μετεωρίτες, εάν όμως εξαϋλωθούν εντελώς στον ουρανό ονομάζονται πεφταστέρια. Εάν πάλι κάποια από αυτά είναι πολύ ισχυρά και με μεγάλη λαμπρότητα τα ονομάζουμε και βολίδες”, ανέφερε.

Ο κ. Φάκας σημείωσε ότι το φαινόμενο θα είναι ορατό από την Κύπρο από σήμερα μέχρι και τις 25 Απριλίου. Η κατεύθυνση που πρέπει να κοιτάξει κάποιος είναι προς τον βόρειο ουρανό, στον αστερισμό της Λύρας κοντά από την Μεγάλη Αρκτο.

Ωστόσο υπάρχει ένα μειονέκτημα, καθώς η πανσέληνος θα μειώσει την ορατότητα του φαινομένου.

Ο κομήτης Θάτσερ, ή αλλιώς C / 1861 G1 επισκέπτεται την περιοχή μας κάθε 415 χρόνια.

Πήρε το όνομά του από τον άνθρωπο που τον ανακάλυψε, τον A. E. Thatcher.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ