22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Τα Κατώφλια της Ζωής – Ανοιχτό κάλεσμα για καλλιτέχνες

Το ξενοδοχείο Αλμύρα απευθύνει πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες, για τη συμμετοχή τους σε ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό γεγονός, το οποίο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Αλμύρα στη Πάφο.

Πρόκειται για μια σπουδή στη σημειολογία της πόρτας και του κατωφλιού, στην υπαρξιακή σημασία που λαμβάνει για τον άνθρωπο η στιγμή της μετάβασης του από τον έναν χώρο στον άλλο. Σε δοκίμιό του, με τίτλο Προς μια ανθρωπολογία του κατωφλιού, ο αρχιτέκτονας Σταύρος Σταυρίδης επισημαίνει τα ακολούθα, κρίσιμα στοιχεία, τα οποία απασχολούν και το δικό μας εγχείρημα.

«Το κατώφλι ως στοιχείο οργάνωσης του χώρου, παρότι οι διαστάσεις και η μορφή του μπορεί να είναι σαφείς και στοιχειώδεις, έχει τη δομή ενός περίπλοκου μηχανισμού ρύθμισης συμβολικών λειτουργιών. […] Έτσι, όπως και σε κάθε συμβολικό σύστημα, δεν ισχύει εδώ η λογική αρχή της μη αντίφασης. Το κατώφλι, ανήκοντας ταυτόχρονα σε δύο κόσμους, ανήκοντας σε δύο συμβολικά σύμπαντα που μπορούν ταυτόχρονα να βρίσκονται σε σχέση αντίθεσης και ομολογίας, είναι την ίδια στιγμή κάτι το αντίθετό του. Το συμβολικό του περιεχόμενο θεμελιώνεται εξίσου ως προς δύο σύμπαντα, δύο πλαίσια αναφοράς. Το κατώφλι επίσης αποκτά το νόημά του μέσα από τις πρακτικές που το χρησιμοποιούν, που ξεδιπλώνονται στη διάρκεια της πραγματικής ή συμβολικής διάβασής του. […] οποιαδήποτε συμβολική σχέση με τον χώρο του κατωφλιού, κανείς την κατανοεί, τη ζει, την αναγνωρίζει, όχι μόνο με το μυαλό ή με κάποια μεμονωμένη αίσθησή του, αλλά με το σώμα του. Είναι η φορά της κίνησης, οι κοινωνικές και βιολογικές ιδιότητες του φύλου, το τυπικό των χειρονομιών και των εκφράσεων και η αξιολογικά φορτισμένη επισήμανση των ερεθισμάτων, που καθιστούν το σώμα πεδίο εγχάραξης μιας γνώσης του συμβολικού σύμπαντος της συγκεκριμένης κάθε φορά ομάδας ή κοινωνίας».

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για τις ανάγκες του εγχειρήματός μας, που εστιάζει, πέρα από ομάδες, στον συγκεκριμένο άνθρωπο, οι καλλιτέχνες θα λάβουν φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί από κατοίκους της Κύπρου και εικονίζουν, ακριβώς πόρτες. Οι εικόνες συνοδεύονται από σύντομο κείμενο, στο οποίο ο κάθε άνθρωπος εξηγεί τον λόγο της επιλογής του, τη σημασία κάθε μιας πόρτας – τελικά: την ιστορία της πόρτας, του κατωφλιού.

-Με την εικόνα και την ιστορία ως σημεία αναφοράς, οι εικαστικοί καλούνται να μεταβάλουν την πόρτα σε έργο τέχνης, με ελεύθερη τεχνική, αναπαράγοντάς την σε ,περίπου, φυσικό μέγεθος (περί τα 210 x 100 cm). Στην έκθεση που θα ακολουθήσει, στο ξενοδοχείο Αλμύρα, τα έργα θα είναι προς πώληση και το 50% του ποσού θα δοθεί σε ιδρύματα που στηρίζουν συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι άστεγοι ή / και εκτοπισμένοι, οι οποίοι στερούνται, δηλαδή, το προνόμιο της διάβασης μιας πόρτας, ενός κατωφλιού, που οδηγεί σε έναν οικείο και φιλόξενο χώρο.

-Παρακαλούνται όσοι καλλιτέχνες θα ήθελαν να συμμετέχουν σε αυτή την έκθεση να δηλώσουν μέσω ηλ. Ταχυδρομείου το ενδιαφέρον τους στον επιμελητή της έκθεσης, Γιάννη Σακέλλη – [email protected].

-Ο κάθε συμμετέχοντας θα λάβει το υλικό (χαρτί ή πλακά ξύλου) που θα χρησιμοποιήσει σαν βάση για το έργο του από τους διοργανωτές σε συγκεκριμένες διαστάσεις (aprx 210Χ100εκ)

-Το ανοιχτό κάλεσμα τελειώνει στις 31/07/2019 και τα έργα θα πρέπει να είναι έτοιμα για συλλογή από τους διοργανωτές 15/09/2019.

-Η έκθεση θα λάβει χώρα από τις 19/10/2019 μέχρι τις 09/11/2019 στο ξενοδοχείο Αλμύρα στη Πάφο.

-Η εκδήλωση θα είναι μέρος των επίσημων εκδηλώσεων για τον εορτασμό του “Τρίτου Παραδείσου” 2019 και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Pistoletto –Cittadellarte, Biella, Ιταλίας.

Διοργανωτές: Ξενοδοχείο Αλμύρα, Πάφος
Επιμέλεια: Γιάννης Σακέλλης
Πληροφορίες: [email protected] / 99 478162

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ