20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Τα Επιστημονικά Πεδία – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Velissarios Velissariouτου Βελισσάριου Βελισσαρίου

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Διευθυντής ABI Career Builders

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Σε συνέχεια του προηγούμενου μας άρθρου με τίτλο «ΟΜΑΔΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ – ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ», σκοπός του παρόντος άρθρου είναι η σωστή ενημέρωση όσον αφορά τα Επιστημονικά Πεδία. Η επιλογή των Επιστημονικών Πεδίων είναι μια υποχρεωτική διαδικασία που γίνεται κατά τη διάρκεια της Γ’ Τάξης Γυμνασίου. Στην Α’ Τάξη Λυκείου υπάρχουν 4 ΟΜΠ οι οποίες μετέπειτα στην Β’ Τάξη Λυκείου χωρίζονται ξανά σε 6 ΟΜΠ.

Το παρόν άρθρο προσφέρει μια περιγραφή για τους κλάδους σπουδών  που περιλαμβάνει το κάθε Επιστημονικό Πεδίο ξεχωριστά. Είναι πολύ σημαντικό όσοι ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στην Κύπρο και στην Ελλάδα, να γνωρίζουν τι προσφέρει το κάθε πεδίο και ποια είναι τα υποχρεωτικά και μη,  μαθήματα κατεύθυνσης. Με την επιλογή κατεύθυνσης συγκεκριμένου πεδίου προσδιορίζεται το πανεπιστήμιο και το πρόγραμμα που μπορούν να σπουδάσουν οι μαθητές.

Όπως αναφέρεται, παρακάτω περιγράφονται οι 6 Ομάδες Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναλυτικότερα.

Το 1ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών». Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να επιλέξουν το 1ο επιστημονικό πεδίο πρέπει να γνωρίζουν οτι αυτό οδηγεί σε ενδεικτικά επαγγέλματα όπως Ιστορία, Αρχαιολογία, Κλασικές Σπουδές και Φιλοσοφία, Νεοελληνικές Σπουδές, Φιλολογία, Θεολογία, Ιερατικές Σπουδές, Νομική και άλλα.

Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών». Οι μαθητές που θα επιλέξουν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο πρέπει να έχουν εις γνώσην τους ότι αυτό οδηγεί σε ενδεικτικά  επαγγέλματα όπως Αγγλική, Γαλλική, Ισπανική, Ιταλική και Γερμανική Φιλολογία, Μετάφραση – Διερμηνεία, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες, Δημοσιογραφία, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές και άλλα.

Το 3ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Θετικών Επιστημών – Βιοεπιστημών – Πληροφορικής – Τεχνολογίας». Όσοι μαθητές επιλέξουν το 3ο Επιστημονικό Πεδίο πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό οδηγεί σε επαγγέλματα όπως Ιατρική, Φαρμακευτική, Χημεία, Βιοχημεία, Κτηνιατρική, Αρχιτεκτονική, Πληροφορική, Χημική Μηχανική, Επιστήμη Περιβάλλοντος και άλλα.

Το 4ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Οικονομικών Επιστημών». Όσοι μαθητές ενδιαφέρονται για το 4ο Επιστημονικό Πεδίο πρέπει να έχουν υπόψην τους ότι οδηγεί σε επαγγέλματα όπως Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Διοίκηση Ξενοδοχείων και Τουρισμού, Χρηματοοικονομικά, Λογιστική, Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Οικονομικές Σπουδές και άλλα.

Το 5ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Εμπορίου και Υπηρεσιών». Οι μαθητές που τείνουν προς την επιλογή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου, πρέπει να γνωρίζουν οτι οδηγεί σε επαγγέλματα όπως Οικιακή Οικονομία και Οικολογία, Γραμματειακές Σπουδές, Μαγειρική – Ξενοδοχειακά, Νοσηλευτική.

Το 6ο Επιστημονικό Πεδίο ονομάζεται «Καλών Τεχνών». Οι μαθητές που ενδιαφέρονται να επιλέξουν το 6ο Επιστημονικό Πεδίο, πρέπει να γνωρίζουν οτι οδηγεί σε ενδεικτικά επαγγέλματα όπως Μουσική, Γραφικές Τέχνες, Θέατρο, Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης και άλλα, καθώς επίσης εάν ενδιαφέρονται για ΤΕΙ σε επαγγέλματα όπως Φωτογραφία και Οπτικοακουστικά Μέσα, Αισθητική – Κοσμητολογία, Κλωστοϋφαντουργία και άλλα.

Οι μαθητές πολύ συχνά τείνουν να έχουν λανθασμένη εντύπωση για το κάθε πεδίο, λόγω παραπληροφόρησης και άλλων εξωγενών παραγόντων, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι οι μαθητές ανεξαιρέτως, όχι μόνο να γνωρίζουν σε ποιο επάγγελμα οδηγεί το κάθε πεδίο αλλά επίσης να συνειδητοποιήσουν το ποια είναι η ορθότερη οδός για το επάγγελμα που τους ενδιαφέρει.

Κλείνοντας, εαν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα Επιστημονικά Πεδία και με ποιο τρόπο θα μπορούσατε να πληροίτε τις προϋποθέσεις πρόσβασης, σας παροτρύνουμε να μην αρκεστείτε σε «Μέτριες» ή «Σχεδόν σωστές» απαντήσεις, καθώς σε αυτή τη φάση κρίνεται το μέλλον σας. Δεν πρέπει και δε μπορείτε να είστε «Σχεδόν Σίγουροι». Η ισχυρή μας εισήγηση είναι να επισκεφτείτε έναν έμπειρο κι εξειδικευμένο Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού για να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες και να σας δώσει την σωστή καθοδήγηση.

0f1e56b

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ