22.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Συρία: Οι εφιαλτικοί αριθμοί του καταστροφικού πολέμου που προκαλούν ανατριχίλα

Η εξέγερση στη Συρία εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχει εξελιχθεί σε έναν καταστροφικό και περίπλοκο πόλεμο. Η χώρα μετρά περισσότερους από 350.000 νεκρούς, και τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός της έχει αναγκαστεί να μετακινηθεί για να γλιτώσει από τις συρράξεις, που έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ολόκληρες πόλεις.

«Αυτά τα επτά χρόνια πολέμου αφήνουν πίσω τους μια ανθρώπινη τραγωδία κολοσσιαίων διαστάσεων», κατήγγειλε το Σάββατο ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι.

Θύματα

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνανακοίνωσε ότι «353.935 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις 15 Μαρτίου 2011», εκ των οποίων 106.390 άμαχοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται «19.811 παιδιά και 12.513 γυναίκες», σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε χθες Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στη χώρα αυτή, η οποία πριν από τον πόλεμο μετρούσε περίπου 23 εκατομμύρια κατοίκους, περίπου ο μισός πληθυσμός αναγκάστηκε να εκτοπιστεί για να γλιτώσει από τις συγκρούσεις.

Η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International εξέφρασε την ανησυχία της κυρίως για τα θύματα των εκρηκτικών, από τα οποία μόνο το 2017 τραυματίστηκαν 1.000 άνθρωποι.

Πρόσφυγες

Από την αρχή του πολέμου περισσότεροι από 5,4 εκατομμύρια Σύροι έφυγαν από τη χώρα, αναζητώντας καταφύγιο κυρίως στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου του 2017 της UNHCR.

Η Τουρκία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, δηλαδή περισσότερους από 3,3 εκατομμύρια. Στον Λίβανο η επιβίωση αποτελεί καθημερινό αγώνα για σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες που ζουν χωρίς καθόλου ή με μικρά εισοδήματα, διευκρινίζει ο ΟΗΕ.

Ακολουθούν η Ιορδανία – με 657.000 πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την UNHCR, ή 1,3 εκατομμύριο σύμφωνα με τις αρχές-, το Ιράκ, με περισσότερους από 246.000, και η Αίγυπτος με 126.000.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι έχουν καταφύγει επίσης στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία.

Φυλακισμένοι και βασανισμένοι
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ