22.9 C
Paphos
Tuesday, April 23, 2024

Συνεχίζονται οι προσπάθειες του Δήμου Πάφου για καταπολέμηση του νέου εντόμου Macroscytus brunneus 

Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την μείωση της οχληρίας από το νέο έντομο Macroscytus brunneus που εμφανίστηκε στην Κάτω Πάφο από τις 24 Ιουλίου του 2019,  σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, Χρίστο Χρίστου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χρίστου ανέφερε πως καταβάλλονται καθημερινά προσπάθειες για μείωση της οχληρίας με φωτοπαγίδες/ψεκασμούς την νύχτα (07.30μμ – 10.00μμ) και πρωί (05.00πμ – 06.30πμ).

Συγκεκριμένα ανέφερε, πως μετά από νέες εξετάσεις ταυτοποιήθηκε το έντομο ότι πρόκειται για το Macroscytus brunneus που έχει εμφανιστεί και στην Ιταλία σε διάφορους περιόδους. Υπάρχουν είπε περιστατικά καταγεγραμμένα τα τελευταία χρόνια, που το έντομο εμφανίστηκε περιοδικά.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο Δήμος Πάφου, είπε ο κ. Χρίστου, έχει ήδη ενημερωθεί για το συγκεκριμένο έντομο από διάφορα δημοσιεύματα από Ιταλούς καθηγητές στα οποία στηρίζεται με στόχο να ενισχυθούν τα μέτρα καταπολέμησης.

Ενισχύσαμε σημείωσε, “τις υφιστάμενες  φωτοπαγίδες με νέους λαμπτήρες ,με την τοποθέτηση φωτοπαγίδων σε νέα σημεία που δεν προκαλούν οχληρία, ενώ δόθηκαν οδηγίες στα επηρεαζόμενα υποστατικά ώστε να προβούν σε αλλαγή λαμπτήρων οι οποίοι λαμπτήρες δεν ελκύουν τα συγκεκριμένα έντομα “ συμπλήρωσε.

Ακολούθως ο κ. Χρίστου αναφέρθηκε και στην καταπολέμηση που γίνεται με βάση την νέα ταυτοποίηση με την αλλαγή των σχετικών εντομοκτόνων που είναι πιο στοχευμένα για το συγκεκριμένο έντομο.Επιπρόσθετα μετά τα μέτρα που λήφθηκαν φαίνεται ότι ο πληθυσμός μειώθηκε αισθητά και χθες βράδυ σημειώθηκε η μικρότερη ενόχληση από την έναρξη του φαινομένου.

Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και κατά το Σαββατοκύριακο, συμπλήρωσε ο κ. Χρίστου. Επεσήμανε δε, πως οι περιβαλλοντικές συνθήκες που ευνοούν το έντομο είναι οι υψηλές θερμοκρασίες, οι υγρασίες και η έντονη βροχόπτωση.

Αυτοί οι τρεις παράγοντες είναι αυτοί που δημιούργησαν το φαινόμενο φέτος, συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως με την εμφάνιση του εντόμου όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες πρόσφατα  Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας,  Αρχή Λιμένων, Τμήμα Αρχαιοτήτων,  Υπηρεσία Θήρας και λειτουργοί του Δήμου Πάφου  συναντήθηκαν  πρόσφατα στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του φαινομένου της εμφάνισης του νέου εντόμου και την λήψη μέτρων, σύμφωνα με τον Προϊστάμενο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Πάφου, Χρίστο Χρίστου.

Ο κ. Χρίστου είπε στο ΚΥΠΕ, πως τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου Πάφου είναι τα ενδεδειγμένα.
“Δεν θα μπορούσαμε ως υπηρεσίες να κάνουμε οτιδήποτε άλλο για την αντιμετώπιση του προβλήματος” συνέχισε , πλην, όπως είπε, “της επέκτασης των φωτοπαγίδων οι οποίες πραγματικά δουλεύουν με τρόπο τέτοιο που συμβάλλει στον αποπροσανατολισμό των εντόμων από τα υποστατικά των τροφίμων , τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους”.

Στόχος μας σημείωσε, είναι να τα κατευθύνουμε προς μια άλλη πορεία με την βοήθεια του φωτός.

Είπε ακόμη πως με βάση τις παρατηρήσεις που γίνονται για το συγκεκριμένο έντομο, οι υπηρεσίες θα είναι έτοιμες και σε μελλοντικά κρούσματα να το αντιμετωπίσουν , πιο σύντομα, πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά.  

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ