21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Συνεχίζεται η παράδοση στην Πάφο – Εκδήλωση παραγωγής λαδιού στον ορεινό Άγιο Ιωάννη [φωτος]

Μια ξεχωριστή εκδήλωση, αυτή της παραγωγής λαδιού και της παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων, διοργάνωσε χτες η ορεινή κοινότητα της Πάφου Άγιος Ιωάννης.

Στην εκδήλωση πέραν από την κοινοτική αρχή Αγίου Ιωάννη συνέβαλαν ο Σύνδεσμος Αποδήμων Πελενδρίου με τη συμμετοχή του λαογραφικού συγκροτήματος χορού, αφού η κοινότητα Αγίου Ιωάννη έχει διδυμοποιηθεί με το Σύνδεσμο Αποδήμων Πελενδρίου, Λεμεσού εδώ και πέντε χρόνια. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο  κοινοτάρχης Αγίου Ιωάννη Γιώργος Γαβριήλ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η εκδήλωση έχει καταστεί θεσμός και διοργανώνεται κάθε χρόνο εδώ δεκαέξι συνεχόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ η εκδήλωση περιλάμβανε παρασκευή λαδιού από παλιό πετρόμυλο με παλιό πιεστήριο για αναπαραγωγή του λαδιού, παρασκευής ζιβανίας επί τόπου, καθώς και παρασκευή παλουζέ και ρέσι.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, η οποία ανέφερε πως αυτή αντανακλά στην ευαισθησία και αγάπη των οργανωτών για τον τόπο τους και την παράδοση.

Το μικρό αυτό χωριό  της παφίτικης ορεινής υπαίθρου κατοικείται κυρίως από εκτοπισμένους, που ασχολούνται – όπως είπε- με τη γεωργία σε τουρκοκυπριακούς κλήρους που τους μισθώθηκαν με άδειες χρήσης, και οι οποίοι έδωσαν πνοή ζωής.

Η Επαρχιακή Διοίκηση  Πάφου, σημείωσε η κ. Λάμπρου, διαμορφώνει προτάσεις μετά και από πρωτοβουλίες των Κοινοτικών Συμβουλίων, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, για νέα έργα υποδομής τα οποία έχουν, μεταξύ άλλων, στόχο την απάμβλυνση της αστυφιλίας. 

Ενδεικτικά είπε πως μέσα στο 2018, το Γραφείο προχώρησε για την περιοχή του Αγ. Ιωάννη, στη βελτίωση δρόμων, κυρίως αγροτικών, έναντι 21.000 ευρώ, καθώς και σε βελτιωτικές εργασίες στους δρόμους Αγ. Ιωάννη- Μαλούντα, Αγ. Ιωάννη- Μεσάνων και Αγ. Ιωάννη- Σαλαμιού με συνολικό ποσό 13.000 ευρώ.

Ανάλογα ποσά (περί τα 27.000 σύνολο) αναμένεται να εγκριθούν στα πλαίσια του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, για τους χωρητικούς δρόμους και 15.000 ευρώ για τους δρόμους της κοινότητας, συμπλήρωσε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ