17.9 C
Paphos
Thursday, May 9, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο Λούκα Έλσνερ ανοίγει για πρώτη φορά την καρδιά του στην Κύπρο

Είναι αναμφίβολα το πρόσωπο που συζητείται στα ποδοσφαιρικά στέκια της Πάφου και όχι μόνο όσο κανένας άλλος. Ερχόμενος σε ένα άγνωστο περιβάλλον, ο γεννηθείς μόλις τον Αύγουστο του 1982 στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας προπονητής είχε να ανέβει ένα βουνό ειδικά σε μια επαγγελματική κατηγορία, αυτή του προπονητή, που κάθεται σε κρυστάλλινα πόδια ηλεκτρικής καρέκλας.

Ο Λούκα ήρθε, αμφισβητήθηκε με το καλημέρα μετά το 3-0 στο Δασάκι όμως δεν πτοήθηκε. Σήκωσε τα μανίκια, εργάστηκε σκληρά και πλέον η δουλειά του φαίνεται στο γήπεδο.

O Λούκα Έλνσερ ανοίγει την καρδία του στο PafosPress.com στην πρώτη συνέντευξη σε κυπριακό Μέσο απο την ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Κύπρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Συνέντευξη στον Κώστα Ιωάννου

 

Μέσω μιας ενδιαφέρουσας συνέντευξης ξετυλίγει το κουβάρι της μέχρι τώρα παρουσίας του στον πάγκο της Pafos F.C. Mιλα για το κυπριακό ποδόσφαιρο, τη ζωή στην Πάφο και για όσα έχει μάθει ως προπονητής μέχρι τώρα.

Ξεκινήσατε την καριέρα σας ως προπονητής από δυο ομάδες της πατρίδας σας. Την NK Domzale και NK Olimpija. Οι εμπειρίες που αποκτήσατε πόσο σας βοήθησαν να εξελιχθείτε ως προπονητής;

Ήταν δυο διαφορετικές ομάδες. Στην NK Domzale δούλευα κυρίως με νεαρούς παίκτες. Ο στόχος ήταν να βελτιώσω αυτούς τους ποδοσφαιριστές και να οδηγήσω την ομάδα σε μια καλή θέση στο πρωτάθλημα.

Στην Ολύμπια ο μοναδικός στόχος ήταν η νίκη σε κάθε παιχνίδι. Ήταν δυο διαφορετικά κλαμπ. Αυτές οι διαφορές με βοήθησαν πάρα πολύ να βελτιωθώ ως προπονητής.

Πότε ξεκίνησαν οι επαφές με τους ανθρώπους της Πάφου; Με ποια κριτήρια επιλέξατε να έλθετε στην ομάδα;

Ξεκίνησαν οι επαφές στα τέλη Ιουνίου με την ομάδα των επενδυτών. Πάντα ο στόχος μου ήταν να φύγω από το πρωτάθλημα της Σλοβενίας για να πάω στο εξωτερικό.

Δεν ήθελα να ξεκινήσω από μια πολύ μεγάλη ομάδα. Ήθελα να είμαι σε μια ομάδα που μετέχει σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Μόνο έτσι μπορείς να εξελιχτείς και να βελτιωθείς ως προπονητής.

Είναι η πρώτη φορά που φεύγετε από την πατρίδα σας για να εργαστείτε ως προπονητής σε μια άλλη χώρα. Πόσο εύκολη η δύσκολη ήταν η προσαρμογή σας στα νέα δεδομένα;

Έχω ζησει ο νεαρός και ο ποδοσφαιριστής πολλά χρόνια στο εξωτερικό. Πήγα σε πολλά διαφορετικά μέρη. Δεν ήταν δύσκολη η απόφαση μου να φύγω από την Σλοβενία. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένος από το πρότζεκτ που μου παρουσίασαν οι επενδυτές. Ήταν μια μεγάλη πρόκληση για έμενα.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από αυτά που συναντήσατε εδώ; Τι πληροφορίες είχατε για την Πάφο πριν αποφασίσετε να αναλάβετε την ομάδα;

Είχα πάρει κάποιες πληροφορίες από 2-3 παλιούς συμπατριώτες μου που έπαιξαν ποδόσφαιρο σε ομάδες της Κύπρου. Είμαι όμως άνθρωπος που δεν μου αρέσει να βασίζουμε σε άλλους. Αποφάσισα να έρθω εδώ και να δω από κοντά την κατάσταση. Ήταν για έμενα μια ευχάριστη έκπληξη αυτά που συνάντησα εδώ.

Το Καλοκαίρι έγιναν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας. Ήρθαν περισσότεροι από 30 παίκτες. Πόσο εύκολο η δύσκολο ήταν για εσάς να καταφέρετε σε σύντομο διάστημα να φτιάξετε μια ομάδα η οποία να μπορεί από τη μια να παίζει καλό ποδόσφαιρο και από την άλλη να παίρνει και βαθμούς;

Δεν υπάρχει μαγική συνταγή όταν ξεκινάς κάτι από το μηδέν. Το ποιο σημαντικό είναι να πιστεύεις εσύ στο εαυτό σου ότι μπορείς να κτίσεις κάτι καλό. Είχα μεγάλη βοήθεια και στήριξη από τη διοίκηση για να γίνει το πρώτο βήμα.

Μέσα σε ένα πολύ καλό περιβάλλον κατάφερα να πείσω την ομάδα ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι πολύ καλό. Δεν έχει όμως τελειώσει τίποτα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και με σοβαρότητα σε όλα τα επίπεδα για να έχουμε και την ανάλογη συνέχεια.

Θεωρείτε ότι ο αριθμό των παικτών που έχετε στη διάθεση σας είναι πολύ μεγάλος. Με πόσους ποδοσφαιριστές θα θέλατε να δουλέψετε;

Ο αριθμός των τριάντα παικτών είναι πολύ μεγάλος. Κινηθήκαμε σε αυτό τον αριθμό χωρίς να ξέρουμε πολλούς από αυτούς. Αποφασίσαμε ότι θα ήταν καλυτέρα να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές. Σίγουρα αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην ομάδα τόσο στα παιγνίδια όσο και στην προπόνηση.

Ένας μεγάλος αριθμός είναι συνεχώς εκτός ομάδας . Πολλοί από αυτούς δεν έχουν χώρο ούτε στο πάγκο. Αυτό είναι πολύ άσχημο και για τους παίκτες. Από τον Ιανουάριο αυτός ο αριθμός θα μειωθεί.

Στο διάστημα που είσαστε στην ομάδα έχετε καταφέρει να περάσετε τη δική σας φιλοσοφία στα αποδυτήρια;

Όχι απόλυτα. Αυτό όμως που έχω καταφέρει να δώσω στους παίκτες να καταλάβουν είναι ότι θα πρέπει να αγωνιζόμαστε σαν μια μεγάλη ομάδα. Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αυτό ακόμα δεν το έχουμε καταφέρει απόλυτα. Αυτό χρειάζεται χρόνος για να το καταφέρεις.

Έχουμε όλες τις δυνατότητες για να το επιτύχουμε. Θέλουμε απέναντι σε όλες τις ομάδες να παίζουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και όχι να αμυνόμαστε μόνο. Είμαι ενάντια σε αυτή την φιλοσοφία. Πιστεύω σιγά σιγά να το βελτιώσουμε.

Πόσο ικανοποιημένος είστε από την πορεία της ομάδας μέχρι τώρα;

Έχουμε καταφέρει αρκετά πράγματα. Μετά από 12 παιγνίδια βρισκόμαστε στην 6η θέση κάτι που σε γενικές γραμμές μας αφήνει ευχαριστημένους. Είμαι όμως ένας άνθρωπος που πάντα περιμένω περισσότερα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Σε ποιους τομείς του παιχνιδιού χρειάζεται βελτίωση η ομάδα;

Πρέπει να βελτιωθούμε επιθετικά. Δεν είμαστε καλοί στο δημιουργικό κομμάτι. Κάνουμε ελάχιστες τελικές σε κάθε παιγνίδι. Χρειαζόμαστε αρκετή δουλεία σε αυτό τον τομέα. Βελτίωση πρέπει να υπάρξει και στην άμυνα .

Μπορούμε για ένα ημίχρονο να κρατήσουμε πολύ καλά όταν όμως δεχόμαστε γκολ χάνουμε την δύναμη μας. Πρέπει και στα δυο να δουλέψουμε σκληρά για να τα βελτιώσουμε.

Μετά τα δυο πρώτα παιγνίδια ξεκίνησε μια σταδιακή βελτίωση της ομάδας. Τι αλλαγές έγιναν για να υπάρξει αυτή η ανοδική πορεία ;

Μετά το τέλος Αύγουστου κάναμε τέσσερις πολύ καλές μεταγραφές που βοήθησαν πολύ την ομάδα με την ποιότητα τους. Ο Πεπ Γκουαρτιολα έχει πει όσο καλό προπονητή και να έχεις αν δεν υπάρχουν καλής ποιότητας παίκτες δεν μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα.

Από ένα σημείο και μετά η ομάδα έχει αποκτήσει ένα σταθερό κορμό με πολύ λίγες αλλαγές από παιγνίδι σε παιγνίδι. Αυτό έχει βοηθήσει την ομάδα να παρουσιαστεί καλύτερη;

Αυτό σίγουρα έχει βοηθήσει πολύ την ομάδα. Οι παίκτες αποκτούν περισσότερη ομοιογένεια μεταξύ τους. Νιώθουν καλυτέρα ο ένας τον άλλο. Η αμυντική μας γραμμή έχει δέσει πάρα πολύ, όπως και στο κέντρο οι Φυλακτού και Μοστεφα.

Όταν έχεις οκτώ αγώνες χωρίς ήττα αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το διατηρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δίνονται ευκαιρίες σε άλλους παίκτες που δείχνουν ότι έχουν θέληση και αξίζουν να παίξουν όπως ο Ρόγκουλιτς, ο οποίος αν και δεν είχε συμμετοχές πήρε φανέλα βασικού με την Νέα Σαλαμίνα. Όσοι δείχνουν ότι μπορούν θα πάρουν τις ευκαιρίες τους.

Πως αξιολογείτε το επίπεδο του Κυριακού πρωταθλήματος;

Το επίπεδο είναι πολύ ψήλο. Υπάρχουν 5-6 πολύ δυνατές ομάδες όμως και οι υπόλοιπες είναι σε πολύ καλό επίπεδο και πάντα παίζουν για τη νίκη. Αυτό φαίνεται και από την παρουσία των ομάδων στην Ευρώπη. Το μόνο αρνητικό είναι η παρουσία λίγων Κύπριων παικτών στην ενδεκάδα. Αυτό πρέπει σιγά σιγά να αλλάξει.

Πως κρίνετε το επίπεδο των Κύπριων παικτών;

Στην ομάδα έχουμε εξαιρετικούς Κύπριους παίκτες όπως είναι ο Φυλακτού και ο Ζαχαρίου. Πρέπει να πιστέψουν περισσότερο στον εαυτό τους. Δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι από τους ξένους.

Στην Κύπρο οι προπονητές αλλάζουν πολύ γρήγορα. Αυτό είναι κάτι που σας ανησυχεί;

Αυτό δεν είναι μόνο κυπριακό φαινόμενο. Αυτό συμβαίνει παντού. Η Ολύμπια μέσα σε 2,5 χρόνια άλλαξε επτά προπονητές. Όταν δεν πάει καλά μια ομάδα είναι πιο εύκολο να φύγει ο προπονητής. Δεν αισθάνομαι καμία πίεση. Εγώ ο ίδιος πρώτα θέλω να κερδίζω όλους τους αγώνες.

Έχετε και εσείς περάσει από το στάδιο της αμφισβήτησης , ιδιαίτερα στο ξεκίνημα της χρόνιας. Πως το αντιμετωπίσετε;

Μετά την ήττα από τον Εθνικό αισθάνθηκα πολύ άσχημα. Ο λόγος ήταν ότι κάναμε τον κόσμο μας πολύ λυπημένο. Συνειδητοποίησα τόσο εγώ όσο και οι παίκτες ότι δεν πρέπει ομάδα να ξαναέρθει σε αυτό το σημείο.

Με σκληρή δουλεία και θέληση αλλάξαμε την κατάσταση. Το σημαντικότερο για έμενα είναι να μην είμαι αρεστός στην διοίκηση και στον κόσμο, αλλά να δουλεύω σκληρά για να οδηγήσω την ομάδα σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Είμαι χαρούμενος που πλέον τα πράγματα έχουν βελτιωθεί.

Ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας προπονητής για να θεωρείται κάλος;

Το πιο σημαντικό είναι να είσαι αληθινός. Να ξέρεις ποιος εισαι.Ποιες είναι οι δυνατότητες σου. Αν δεν συμβαίνει αυτό θα το αισθανθούν οι παίκτες, ο κόσμος και όλοι όσοι είναι στην ομάδα.

Ένας προπονητής πρέπει να δουλεύει πάρα πολύ. Δεν πρέπει να είσαι κάλος μόνο στην τακτική και στα συστήματα. Έχεις να δουλέψεις με ανθρώπους και πρέπει να μπορείς να τους ανεβάσεις τη ψυχολογία για να δίνουν στο γήπεδο τον καλύτερο τους εαυτό.

Σημαντικό για έμενα είναι να παίρνεις έναν παίκτη από ένα επίπεδο και να τον βελτιώνεις μετά από μια περίοδο. Είναι σημαντικό να δουλεύεις με τους συνεργάτες σου. Χωρίς ένα καλό τιμ δεν μπορεί να εργαστεί όπως θέλει.

Ποιους προπονητές θαυμάζετε και θα θέλατε να πάρετε στοιχειά από αυτούς;

Θαυμάζω πάρα πολύ τον Γκουαρτιόλα. Μπορεί να έχει ένα μπάτζετ €200εκ στα χέρια του αλλά είναι φοβερός στη τακτική και στη διαχείριση των παικτών. Έχω πολύ καλή άποψη και από τον Ποκετινο της Τοτεναμ που κάνει πολύ καλή δουλεία τα τελευταία χρόνια.

Προσπαθώ να παίρνω στοιχειά από πολλούς προπονητές ακόμα και από το NBA . Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι να αντιγράφεις αλλά να τα χρησιμοποιήσεις για να βελτιωθείς εσύ.

Μετά τα παιγνίδια με ΑΠΟΕΛ και ΑΕΚ είπατε ότι η Πάφος δεν είναι ακόμα σε αυτό το επίπεδο. Τι βήματα πρέπει να γίνουν για να φτάσει αυτές τις ομάδες;

Χρειάζονται πολλά χρόνια σκληρής και σοβαρής δουλειάς. Δεν μπορείς να κτίσεις τίποτα σε μερικούς μήνες. Πρέπει να αναπτύξεις τα τμήματα υποδομής και να βελτιωθείς σε πολλούς τομείς.

Αν είμαστε σοβαροί και δεν κάνουμε λάθη μπορούμε να τους νικήσουμε. Και στα δυο παιγνίδια χάσαμε από δικά μας λάθη.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρεαλιστικός στόχος για φέτος;

Θα είμαι ευχαριστημένος η ομάδα να μείνει στην κατηγορία. Θα είμαι ακόμη πιο ικανοποιημένος αν καταφέρουμε να μείνουμε στην 6αδα. Αυτό είναι το μεγάλο μου όνειρο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την πόλη της Πάφου και πόσο ικανοποιημένος είσαστε από την αντιμετώπιση που έχετε από τους φίλους της ομάδας;

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Η πόλη είναι πολύ όμορφη. Δεν ήρθα εδώ για να κάνω τουρισμό. Έχει ωραίο ήλιο και όμορφες παραλίες όμως είναι ελάχιστες οι φορές που κατάφερα να πάω. Πρωταρχικός στόχος είναι να εισπράξω τον σεβασμό από τον κόσμο.

Θέλω να φάνω αντάξιος των προσδοκιών του κόσμου φτιάχνοντας μια πολύ δυνατή και ισχυρή ομάδα η όποιο θα μπορεί να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα του κόσμου. Είμαι ευχαριστημένος από τη συμπεριφορά των φιλάθλων μας προς το πρόσωπο μου.

Έχω καταφέρει να κάνω αρκετούς φίλους κάτι που με χαροποίει ιδιαίτερα.

*Θερμές ευχαριστίες στην κυρια Τζένη Καρακίτσιου για τη βοηθεια στην μεταφραση.

*Η φωτογράφηση στη συνέντευξη έγινε απο το FOTO LARKO

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ