22.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ελευθέριος Δημητρίου- Γιατί διεκδικώ μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;

Γιατι αποφασισατε κυριε Δημητριου να διεκδικησετε μια θεση στο ευρωκοινοβουλιο;

Όπως έχει γράψει ο Παλαμάς “δεν ζει χωρίς πατρίδες η ανθρώπινη ψυχή”. Γι αυτό και σε όλη μου τη ζωή πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω σε εκείνη την όμορφη φράση που είπε ο Τζον Κένεντι: “Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου.”. Αυτό είναι το κίνητρό μου για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές. Σε μια δύσκολη συγκυρία για την Κύπρο και τον Ελληνισμό αλλά και για την ίδια την Ευρώπη διεκδικώ μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο όχι για το αξίωμα αλλά για να υπερασπιστώ αξίες. Να γίνω η δυνατή, καθαρή και περήφανη φωνή για τα δίκαια της Κύπρου, για τα δίκαια του Ελληνισμού.

Γιατι στο πλευρο του κυριου Καρογιαν;

Η ταχύτητα σκοτώνει

Έχω απεριόριστη εκτίμηση στην προσωπικότητα του Μάριου Καρογιάν και πιστεύω ακράδαντα πως η Δημοκρατική Παράταξη μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη στο να πάρουμε τα πράγματα ξανά από την αρχή στη δημόσια ζωή της Κύπρου. Να απαντήσουμε στην απογοήτευση της κοινωνίας που αναζητεί εντιμότητα κι εμπιστοσύνη. Γι αυτό και στις ευρωεκλογές μπορούμε να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή ώστε να φέρουμε ξανά χαμόγελο κι αληθινή ελπίδα.

Πως σχολιαζετε την ανοδο της ακρας δεξιας στα κρατη μελη της ΕΕ;

Η πολιτική δυστυχώς απαξιώνεται όταν δεν καταφέρνει να είναι αποτελεσματική για τους πολίτες. Υπάρχει ανεργία, ανασφάλεια, ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών. Πολιτική δεν μπορεί να είναι μόνο τα κέρδη για τις τράπεζες ή το αν θα υιοθετούν παιδιά οι ομοφυλόφιλοι. Όλα αυτά τροφοδοτούν την ακροδεξιά. Χρειάζονται ιδέες, χρειάζονται πρωτοβουλίες, προτάσεις, δράσεις, λύσεις που να φτάνουν στον καθημερινό άνθρωπο. Η Ευρώπη τα έβαλε όλα αυτά στην άκρη κι άφησε τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών να κάνει κουμάντο. Τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Χρειάζεται μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός για να ξαναβρεί η Ευρώπη τον εαυτό της.

Επισης πως βλεπετε τις διεκδικησεις της Τουρκιας στην κυπριακη ΑΟΖ;

Η Τουρκία παριστάνει τον “νταή” στην ευρύτερη περιοχή προκειμένου να έχει ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις. Προχωράει ακόμη και σε παράνομες ενέργειες που συνιστούν δεύτερη εισβολή. Γι αυτό απαιτείται αυξημένη εθνική εγρήγορση σε Ελλάδα και Κύπρο και ασφαλώς αξιοποίηση της σταθερής συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ. Η δυσμενής συγκυρία για τον Ερντογάν είναι ευκαιρία να κερδίσουμε έδαφος στα εθνικά μας συμφέροντα. Η ευκαιρία είναι τώρα και δεν θα πρέπει να χαθεί.

Ποιες πολιτικες αλλαγες της ΕΕ οραματιζεστε και τι αντικτυπο μπορει να εχουν αυτες στους νεους;

Οι νέοι μας προβληματίζονται και ανησυχούν για το αύριο. Νιώθουν απαισιόδοξοι καθώς βλέπουν πως οι ευκαιρίες να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα λιγοστεύουν. Νιώθουν ήδη κουρασμένοι ενώ μόλις ξεκινούν τον αγώνα στον στίβο της ζωής κι αυτό συμβαίνει γιατί τους πνίγει το άγχος και η ανασφάλεια. Είναι το χρέος μας προς τη νέα γενιά να είμαστε δίπλα της. Με παρεμβάσεις και προγράμματα που γεννούν αποτελέσματα, όπως η εκπαίδευση και η κατάρτιση. Με πολιτικές που θα παράγουν ουσιαστική και μετρήσιμη αξία προς όφελος των νέων μας, όπως η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της καινοτομίας, η παροχή κινήτρων για την ένταξή τους στον πρωτογενή τομέα. Προτάσεις υπάρχουν. Η βούληση έλειψε μέχρι σήμερα.

Αν εκλεγειτε ποιες συστασεις θα εγειρετε ενωπιων του ευρωκοινοβουλευτικου σωματος;

Η συνεχιζόμενη κατοχή ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε είναι η μεγάλη ντροπή της Ευρώπης. Θα αναλώσω όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου αυτή η ντροπή να πάψει να υφίσταται καθώς βλέπουμε πόσο αποθρασύνει την Τουρκία, η οποία εκβιάζει κι απειλεί διαρκώς. Το δίκιο για την Κύπρο είναι δίκιο και για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και να το αποδείξουν στην πράξη. Θα κάνω όσο θόρυβο χρειαστεί προκειμένου να δούμε επιτέλους αποτέλεσμα.

Τι θελετε να πειτε στους συμπολιτες σας που θελουν να απεχουν απο τις επερχομενες ευρωεκλογές ως αντιδραση;

Η αποχή είναι εκχώρηση του δικαιώματός τους να αποφασίζουν για τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους. Η αποχή όχι μόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα αλλά θα ενδυναμώσει δυνάμεις που είναι απέναντι στην κοινωνία και τα συμφέροντά της. Η συμμετοχή και η θετική ψήφος μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Τους καλώ να κάνουμε μαζί τη μεγάλη ανατροπή. Όλοι μαζί μπορούμε. Μόνο μαζί μπορούμε!

Τελος ποιο ειναι το συνθημα σας με 2-3 λεξεις για την ΕΕ

Ευρώπη της δημοκρατίας και των λαών και όχι των τραπεζών και των ΜΚΟ.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ