20.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Συνέντευξη Χάρης Σοφοκλέους- Συμμαχία Πολιτών: Η Πάφος δικαιούται καλύτερες μέρες

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Μεγάλωσα και ζω στην Πάφο. Η ποιότητα της ζωής, αλλά και η γενικότερη προοπτική της πόλης, αφορούν άμεσα την καθημερινότητά μου. Τα όσα ταλανίζουν την Πάφο έχουν να κάνουν με τη δική μας πολιτική ωριμότητα και το επίπεδο στο οποίο αποδεχόμαστε με αδιαφορία τις οποιεσδήποτε εκπτώσεις και τα κακώς κείμενα. Σε αρκετές περιπτώσεις, εμείς οι πολίτες, αντί να απαιτήσουμε αλλαγές εκ των έσω, επικεντρωνόμαστε σε μια στείρα κριτική χωρίς αποτέλεσμα.

Εμείς οι πολίτες, οφείλουμε να γίνουμε ενεργοί πυλώνες της κοινωνίας, προκειμένου να διορθώσουμε τα όσα μας ταλαιπωρούν. Με αυτές τις σκέψεις, ως ενεργός πολίτης καταθέτω τη δική μου υποψηφιότητα για το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάφου, με ευαισθησία και όραμα για να προσθέσω το δικό μου λιθαράκι, έτσι ώστε να πάψει η Πάφος να είναι ο φτωχός συγγενής. Η Πάφος έχει ανάγκη από νέες ιδέες, πρωτότυπες, καινοτόμες και στον καθένα μας αναλογεί κάποια προσπάθεια.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

Έκαστος Δημοτικός Σύμβουλος, όπως ο κάθε πραγματικός θεματοφύλακας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των θεσμών, πρέπει να είναι έντιμος, ακέραιος, αμερόληπτος, δίκαιος και δημοκρατικός. Επιπλέον,  ένας Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να έχει αποφασιστικότητα, γνώση και όρεξη να προσφέρει με ανιδιοτέλεια στην τοπική κοινωνία και την πόλη του και να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα και εσάς προσωπικά;

Η Συμμαχία Πολιτών είναι μια νέα πολιτική έπαλξη που έχει ως εφαλτήριό της και ως αιτία ύπαρξής της την ανατροπή του παλαιοκομματικού σκηνικού, όπως το βιώνουμε τις τελευταίες δεκαετίες, και το οποίο ευθύνεται εν γένει για τα κακώς κείμενα της κυπριακής κοινωνίας. Η Συμμαχία Πολιτών έχει δημιουργηθεί από ενεργούς πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι θέτουν την Κύπρο πάνω από τα οποιαδήποτε κομματικά στεγανά και τις οποιεσδήποτε στερεότυπες και παρωχημένες ιδεολογικές εξαρτήσεις. Επιπλέον, το ψηφοδέλτιο της Συμμαχίας Πολιτών στον Δήμο Πάφου απαρτίζεται αποκλειστικά από νέους, ενεργούς και πολιτικά ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, χωρίς παλιές αμαρτίες, χωρίς να τους βαραίνει η παραμικρή σκιά ή υπόνοια. Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο εγώ όσο και οι συνυποψήφιοί μου, έχουμε τα εχέγγυα προκειμένου να φέρουμε ένα νέο αέρα στην Πάφο και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις; Την Τοπική Αυτοδιοίκηση πού την θέλετε  να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

H ανάπλαση τόσο του ιστορικού κέντρου, όσο και όποια άλλη ανάλογη ανάπλαση  του οποιουδήποτε νευραλγικού αστικού σημείου αποκτά αξία και είναι επαρκής και ουσιαστική μόνο όταν η υλοποίησή της καταφέρει να δημιουργήσει ουσιαστικά και χειροπιαστά οφέλη.  ​Οφέλη, ως προς την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της οποιασδήποτε άλλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την αύξηση της αγοράς εργασίας και γενικότερα την αναζωογόνηση του τοπικού οικονομικού μοντέλου, με τρόπο ευφάνταστο και καινοτόμο. ​ Σε αυτή ακριβώς τη βάση παραθέτουμε τις πιο κάτω προτάσεις:

ΑΝΑΠΤΥΞΗ

  1. Διεκδίκηση λειτουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών του στην Πάφο (Αρχαιολογίας, Τουρισμού/Α.Ξ.Ι.Κ, Καλών Τεχνών).

2.Υλοποίηση, αειφορία νευραλγικών έργων υποδομής για την πόλη και επαρχία Πάφου (Δυτικός Παρακαμπτήριος, Δρόμος Αεροδρομίου – Κάτω Πάφου Β’ Φάση, Αγκυροβόλιο).

  1. Ενσωμάτωση/Υλοποίηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Πόλεως (Master Plan) με έμφαση στη βελτιστοποίηση της χρηστικότητας και στην ομοιογένεια.

ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

  1. Βελτιστοποίηση λειτουργίας των Δημοτικών Υπηρεσιών με σωστή κατανομή εργασίας, καθιέρωση μετρήσιμων στόχων και αξιολόγησης, με ενίσχυση της εκπαίδευσης και της συνεργασίας.
  2. Απλοποίηση γραφειοκρατίας, με την εγκατάσταση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  3. Δημιουργία συνοικιακών ομάδων/συμβουλίων για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα θέματα που τους απασχολούν.
  4. Ενεργός εμπλοκή του Δήμου στη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων.
  5. Διοργάνωση σεμιναρίων για τη βοήθεια στη συγγραφή επιτυχημένων προτάσεων για την άντληση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  6. Δημιουργία μιας πόλης προσπελάσιμης και προσιτής σε άτομα με ειδικές ικανότητες – Α.Μ.Ε.Α (Δημόσια κτήρια, πάρκα, πεζοδρόμια, παραλίες).

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

  1. Διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για σημαντικά θέματα, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
  2. Κατάθεση του πόθεν έσχες από όλους όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα στην αρχή, στο μέσο και στο τέλος της θητείας τους.
  3. Εφαρμογή της Αρχής του Ανακλητού, έτσι ώστε με δημοκρατικές διαδικασίες οι πολίτες να μπορούν να ανακαλέσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους (Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Βουλευτές, Δημάρχους κτλ) πριν την λήξη της θητείας τους.

Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και απαράμιλλο ενδιαφέρον παρατηρούμε κατά το τελευταίο διάστημα τα πολιτιστικά δρώμενα να αυξάνονται και τον κόσμο της Πάφου να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να τα παρακολουθεί. Οι ολοένα αυξανόμενες επιλογές σε πολιτιστικές δράσεις σε χώρους πολιτισμικού ενδιαφέροντος και όχι μόνον, συμβάλλουν στη θετική αντιμετώπιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και την καλλιέργεια πολιτιστικής κουλτούρας. Πέρα από αυτό, βλέπουμε τα έργα ανάπλασης της Πάφου να περνούν αισίως από τη σφαίρα του σχεδιασμού και της μελέτης, στη σφαίρα της υλοποίησης και τον ιστορικό ιστό της πόλης μας να μετατρέπεται σε ένα ελπιδοφόρο εργοτάξιο.  Συνεπώς, το στοίχημα αυτό είναι καθολικό και προκειμένου να κερδηθεί, απαιτείται να καταβληθεί ανάλογη προσπάθεια από όλους συλλογικά και τον καθένα χωριστά…

Πώς ονειρεύεστε την Πάφο του αύριο;

Ονειρεύομαι και οραματίζομαι μια Πάφο αναμορφωμένη και ανανεωμένη.  Μια Πάφο αντάξια των καταβολών και της πολιτιστικής της παρακαταθήκης αλλά συνάμα και αντάξια της προοπτικής της και των δυνατοτήτων της. Θέλω να δημιουργήσουμε μια Πάφο πρότυπο πολιτότητας και συμμετοχικής δημοκρατίας, Μια Πάφο που να εξάγει πολιτισμό και να προβάλλει ήθος και αξίες και να μη θυμίζει τίποτα από τις παλιές γκρίζες μέρες της.

 

 

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ