27.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Συνέντευξη Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: “Μαζί να φτιάξουμε την Πάφο της ελπίδας”

Γιατί αποφάσισες να είσαι υποψήφιος;

Είμαι ένας νέος άνθρωπος που πιστεύω ότι ούτε η χώρα, ούτε η επαρχία μου έχουν χρόνο να περιμένουν. Για αυτό αποφάσισα να συμμετέχω, να συμβάλω. Για να αλλάξω όσα με πληγώνουν, όσα διαφωνώ, τουλάχιστον να το προσπαθήσω.

Είμαι πεπεισμένος ότι σε μια περίοδο που η δική μου γενιά έχει πληγωθεί, όσο λίγες γενιές στο παρελθόν, μπορώ να κατανοήσω τις ανησυχίες της.  Είμαι ένας από αυτούς, έχω βιώσει από πρώτο χέρι κι εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι την κρίση στο μεδούλι μας.  Την ίδια ώρα είμαι διαθετειμένος μαζί να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που να μας εκφράζει, να επιστρατεύσουμε την φρεσκάδα των νέων αλλά και την εμπειρία των παλαιότερων.  

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ιδανικού Δημοτικού Συμβούλου κατά τη γνώμη σας;

Είναι βασικό να κατανοήσουμε όλοι όσοι διεκδικούμε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο το ρόλο και τις ευθύνες που μας αναλογούν σε περίπτωση εκλογής μας.  Ήρθε επιτέλους η ώρα να κοιτάξουμε δίπλα μας και να θυμηθούμε ποιους οφείλουμε να υπηρετούμε και να εκπροσωπούμε.  Οι κομματικές ταυτότητες και τα στεγανά δεν χωρούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.   Είναι επιτακτική η ανάγκη να θέτουμε ως πρώτο -και μοναδικό – μας στόχο την ευημερία και την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης μας, σε αυτό δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν κομματικές διαφοροποιήσεις.  Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι οφείλουν να ενημερώνονται, να ενδιαφέρονται, να φέρνουν κάτι καινούργιο.  Να καταθέτουν προτάσεις που θα βελτιώνουν το Δήμο και τη καθημερινότητα των Δημοτών.   

Έφτασε πλέον η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μπορούν τα αυτονόητα να αποτελούν προσόντα ενός Δημοτικού Συμβούλου.  Θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η εντιμότητα και η ευσυνειδησία ενός εκλελεγμένου εκπροσώπου.  Όπως επίσης και η ανελλιπής παρουσία στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.  Αυτά από μόνα τους δεν είναι αρκετά, είναι απλώς τα βασικά.  Πρέπει να τολμήσουμε επιτέλους το άλμα προς τα εμπρός.  Επιβάλλεται η επαφή με την κοινωνία, με τους Δημότες.  Η ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, η μεταφορά του παλμού της κοινωνίας στο Δημοτικό Συμβούλιο.  Αυτό είναι άλλωστε το βασικότερο ίσως – κατά την άποψή μου- συστατικό ενός Δημοτικού Συμβούλου, να είναι επιτελικός, να αφουγκράζεται απόψεις και να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

Ακούμε σήμερα τους πολίτες να έχουν διάφορα παράπονα με τα κόμματα. Διεκδικείτε εκλογή κάτω από ένα κομματικό συνδυασμό. Γιατί οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν το δικό σας κόμμα;

Είναι χρέος όλων όσων επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά να ξεκινήσουμε με μια λυπηρή παραδοχή.  Το κομματικό μας σύστημα αλλά και τα κόμματα τα ίδια έχουν αποτύχει παταγωδώς.  Έχουμε αποτύχει κατ’επέκταση και όσοι ασχολούμαστε ενεργά με τα κοινά.  Δεν πείθουν πλέον οι πολιτικοί και αυτό δεν πρέπει να μας ξενίζει καθόλου.  Διανύουμε μια περίοδο που η πολιτική έχει ταυτιστεί πλήρως με τη διαφθορά, την ευθυνοφοβία, την υποκρισία αλλά και τις πελατειακές σχέσεις.  Οι πολίτες, τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψήφια, έχουν προχωρήσει και άφησαν πίσω τους τέτοιες αντιλήψεις.  Είναι καιρός να το πράξουν και οι πολιτικοί.  Η κοινωνία μας εμφανίζεται σαφώς πιο προωθημένη και εκσυγχρονισμένη από τα κόμματα.  Έφτασε λοιπόν επιτέλους η στιγμή να κάνουμε μια νέα αρχή.  Πολλοί από τους πολίτες επιλέγουν να απέχουν γιατί είτε αισθάνονται ότι η δική τους ψήφος δεν θα κάνει τη διαφορά είτε γιατί δεν μπορούν να εντοπίσουν τον υποψήφιο που θα τους πείσει.  Εγώ λοιπόν λέω ξεκάθαρα ότι είναι αυτοί οι πολίτες που οφείλουν πρώτοι να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι αυτή η μερίδα που θα διαμορφώσει το αποτέλεσμα.

Ας μην ξεχνάμε ότι ειδικά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να εντοπίζουμε τα άτομα εκείνα που θεωρούμε ότι μπορούν να συμβάλουν παραγωγικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι με κομματικά στεγανά.

Ποια έργα υποδομής νομίζεις ότι χρειάζεται σήμερα η Πάφος; Ποιες είναι οι δικές σας νέες προτάσεις;

Βρισκόμαστε σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο για την πορεία της πόλης μας.  Είναι η αλήθεια ότι εδώ και χρόνια η Πάφος βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που σε μεγάλο βαθμό, εκτός των εξωγενών παραγόντων, οφείλεται και στην έλλειψη ορθού και συγκεκριμένου σχεδιασμού.  Για χρόνια απουσίαζε το πλάνο αλλά και το όραμα.  Αναπτυξιακά έργα υποδομής ουσιαστικά στην πόλη και στην επαρχία μας δεν έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες μετά τον Αερολιμένα.  

Επιβάλλεται να θέσουμε ορθά τις προτεραιότητές μας και με συγκεκριμένες κινήσεις να πορευτούμε προς την ορθή κατεύθυνση.  Κατά την άποψή μου επιβάλλεται η παρουσία Πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας και προς τούτη την επιδίωξη οφείλουμε να στρέψουμε όλες μας τις δυνάμεις.  Επίσης, είναι επιτακτική η ανάγκη του αγκυροβολίου στο λιμάνι της Κάτω Πάφου.  Τέλος, θεωρώ ως άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση Σχεδίου Περιοχής για το Ιστορικό Εμπορικό Κέντρο,την Κάτω Πάφο και την περιοχή του Μουττάλου.  

Είναι και πολλά άλλα βέβαια που πρέπει να τροχειοδρομηθούν αλλά επιλέγω να σταθώ σε αυτά που απαιτούν χρόνο και συμπεριλαμβάνουν γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά και πολιτικές πιέσεις και που μπορούν να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας σε μια οικονομία όπως είναι αυτή της πόλης μας.

Θα μπορέσουμε μέσω του ΠΑΦΟΣ 2017 να δημιουργήσουμε πολιτιστική κουλτούρα για τα επόμενα χρόνια στον τόπο μας;

Η θητεία μας ως Πολιτιστική Πρωτεύοσα της Ευρώπης Πάφος 2017 αποτελεί  ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα και πρόκληση της πόλης μας.  Παρόλο που η προσπάθεια ξεκίνησε δυσοίωνα και με αρκετές δυσκολίες αισθάνομαι πολύ αισιόδοξος και περήφανος για την πορεία που πλέον ακολουθεί η Πολιτιστική Πρωτεύουσα.  Το Πάφος2017 έχει αρχίσει για τα καλά να ταράζει τα στάσιμα νερά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.  Με πέραν των 300 δράσεων προγραμματισμένων, η πόλη μας θέτει γερές και στέρεες βάσεις να έχει μια πολιτιστική ταυτότητα την οποία οφείλουμε να διασφαλίσουμε και πέραν του 2017.  Για μένα αυτό είναι το σημαντικότερο, να μην είναι το 2017 το τέρμα αυτής της προσπάθειας αλλά η αφετηρία της πολιτιστικής αναγέννησης της πόλης μας.  Ο Οργανισμός έχει κάνει άλματα το τελευταίο διάστημα, έχει πλέον μπει για τα καλά σε τροχειά.  Η ΠΠΕ όμως μπορεί μόνο να αποτελέσει τη μαγιά, επιβάλλεται η εμπλοκή όλων μας για να αποδώσουν οι διοργανώσεις, οι δράσεις.  Ο πολιτισμός άλλωστε πρέπει να είναι κίνηση, όχι κατάσταση, ταξίδι και όχι λιμάνι.

Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη συνέχεια και την ενδυνάμωση των θεσμών που δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν, να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο το Ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού , ούτε την τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί.  Να ενδυναμώσουμε και να εμπλουτίσουμε ουσιαστικά τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Δήμου.  

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση που την θέλετε  να οδηγείται μέσα από την επικείμενη αναδιάρθρωσή της;

Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και χρόνια την πολιτεία και που ήδη έχει αργήσει πολύ να εφαρμοστεί.  Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι η δημιουργία Τοπικής Αυτοδιοίκησης  ικανής να προσφέρει καλύτερη ποιότητα  υπηρεσιών με μικρότερο κόστος, νέες υπηρεσίες έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της ζωής, αξιοποιώντας  την τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης. Η  μεταρρύθμιση θα πρέπει επίσης να επιδιώκει την αποκέντρωση των εξουσιών μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται όσο το δυνατό πιο κοντά στον πολίτη με την ενεργή συμμετοχή του.

Για να καταστούν οι τοπικές Αρχές λιγότερο σπάταλες και πιο αποδοτικές, σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και τις απαιτήσεις του φορολογούμενου πολίτη. Για να υπάρξουν συνέργειες υπηρεσιών, μέσω υποχρεωτικών (διά νόμου) συμπλεγματοποιήσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε επαρχιακό επίπεδο, αλλά και για να εγκαθιδρυθεί, επιτέλους, ένα σύστημα αποτελεσματικού και έγκαιρου εσωτερικού ελέγχου. Για να ξεκινήσει, επίσης, σταδιακά, η μείωση του αριθμού των δήμων, εφόσον οι πάντες πλέον παραδέχονται ότι ο αριθμός των υφιστάμενων δήμων είναι υπερβολικά μεγάλος για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και του λαού. Πηγή σπατάλης λοιπόν η υφιστάμενη δομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, ενίοτε, πηγή κακοδιαχείρισης, ακόμα και αυθαιρεσίας.

Επείγει λοιπόν η μεταρρύθμιση για να καταστήσουμε τους Δήμους μας πιο ευέλικτους, πιο παραγωγικούς, πιο σύγχρονους και σίγουρα με περισσότερη διαφάνεια.

Πως ονειρεύεστε την Πάφο του αύριο;

Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε σε μια πόλη με αρκετά πλεονεκτήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δυστυχώς παραμένουν αναξιοποίητα.  Η Πάφος, έχει ζήσει στο παρελθόν περιόδους ακμής και ανάπτυξης.

Ονειρεύομαι λοιπόν μια Πάφο αναπτυγμένη, με έντονη πολιτισμική παρουσία και οικονομική ανάπτυξη.  Επιθυμώ να ζήσω σε μια πόλη που δεν θα βλέπω τους συμμαθητές μου, τους φίλους μου να ξενιτεύονται για να εργοδοτηθούν αλλά θα έχουν ευκαιρίες εργασίας εδώ, στην γενέτειρά τους.  Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα καθοριστικό και κομβικό σημείο για την πόλη μας. Ή θα ξεπεράσουμε τον εαυτό μας ή θα αφήσουμε την Ιστορία να μας γυρίσει την πλάτη.

Να ξαναζήσουμε στιγμές τοπικής υπερηφάνειας που να θυμίζουν τις λαμπρές εποχές του Γαλατόπουλου και του Νικολαϊδη.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς προσωπικά;

Δεν φιλοδοξώ να γίνω επαγγελματίας πολιτικός, το ζήτημα είναι να προσφέρω όσο οι ιδέες μου είναι φρέσκες και ουσιαστικές.  Σεμνά, ταπεινά και με όρεξη θα μεταφέρουμε τις δικές μας ιδέες, τον δικό μας τρόπο, για την επαρχία μας αλλά κυρίως για τη γενιά μας!  

Δεν θα ανεχτώ να γίνω μέρος κι εγώ του συστήματος, επιθυμώ να δω τα μαλλιά μου να ασπρίζουν μετά από χρόνια προσφοράς παρά να ασπρίσουν  μέχρι να έρθει η στιγμή να προσφέρω.  Τώρα είναι η ώρα που μπορώ να αποτελέσω παραγωγικό μέρος της κοινωνίας μας, να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις για το αύριο που επιθυμούμε.

Τώρα λοιπόν που έχουμε τις ιδέες αλλά και την όρεξη, τη βούληση αλλά και το σθένος δώστε μας την ευκαιρία να προσφέρουμε, να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις και τις γνώσεις. Ελάτε να συμπορευτούμε, να είμαστε μαζί σε όλα τα μεγάλα που έρχονται. Μας ενώνουν άλλωστε οι μεγάλες προκλήσεις για το αύριο αλλά και η αγάπη μας για την Πάφο και τους ανθρώπους της. Μαζί να προχωρήσουμε, να ξαναβρούμε την ελπίδα. Να ξαναγίνουμε η ελπίδα της Πάφου και μαζί να φτιάξουμε την Πάφο της ελπίδας.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ