17.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Συμφωνείς ή όχι με την εξαίρεση γης της Αρχιεπισκοπής στη Γεροσκήπου; [μπορείς να ψηφίσεις]

Εδώ και μερικές ημέρες γίνεται πολύς λόγος για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τις 8 Ιουνίου, να αποχαρακτηρίσει από αρχαίο μνημείο, τεμάχιο που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή ούτως ώστε να μπορέσει  να προχωρήσει η ιδιοκτησία του εν λόγω τεμαχίου σε αξιοποίησή του.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μόλις γνωστοποιήθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, αρκετοί ήταν εκείνοι που αντέδρασαν αρνητικά ζητώντας από το Υπουργικό να την αναιρέσει και να επαναρχίσουν οι ανασκαφές.

Μεταξύ αυτών και το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οι οποίοι δημιούργησαν ψήφισμα στην ιστοσελίδα avaaz.org, ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει ενάντια στην αναστολή αρχαιολογικών ανασκαφών στο συγκεκριμένο τεμάχιο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όπως σημειώνει το Κίνημα στο κείμενο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα avaaz, «Στις 8 Ιουνίου 2017 το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας αποχαρακτήρισε από Αρχαίο Μνημείο ιδιωτικό τεμάχιο που ανήκει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Με τον αποχαρακτηρισμό προτού ολοκληρωθούν οι ανασκαφές που διεξήγαγε το Τμήμα Αρχαιοτήτων διευκολύνεται η ανάπτυξη πεντάστερου ξενοδοχείου 14ων ορόφων στο πλαίσιο του έργου Eden City, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Θεωρούμε την κίνηση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου απαράδεκτη και προκλητική. Πιστεύουμε πως η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου δεν μπορεί και δεν πρέπει να θυσιάζεται στο βωμό της οποιασδήποτε ανάπτυξης. Το Υπουργικό Συμβούλιο οφείλει να μεριμνά για την προστασία και την ανάδειξη αρχαιολογικών ευρημάτων και όχι να σπεύδει με αποφάσεις του να τα αντιμετωπίζει ως «εμπόδιο».  Ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, για αποχαρακτηρισμό του τεμαχίου που εντάσσεται στην κατηγορία Αρχαίων Μνημείων Πίνακα ‘Β’ και την παροχή των όποιων επιπλέον διευκολύνσεων χρειάζεται το Τμήμα Αρχαιοτήτων ώστε να ολοκληρώσει τις ανασκαφικές του εργασίες».

Αν συμφωνείς με την προσπάθεια που ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου, από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μπορείς να ψηφίσεις και να στηρίξεις την προσπάθεια πατώντας ΕΔΩ. Ο αρχικός στόχος των 1000 υπογραφών, έχει ήδη ξεπεραστεί, αφού ήδη έχουν ψηφίσει 1.063 άτομα.

Πηγή: city.sigmalive.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ