21.9 C
Paphos
Friday, March 29, 2024

Συμβουλές για ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης του παιδιού μας

loyiza1της Λουίζας Πιερίδου
* Εκπαιδευτικος με μεταπτυχιακο τιτλο στην εκπαιδευτικη ψυχολογια

Αυτοεκτίμηση είναι ο βαθμός εκτίμησης που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του. Είναι η εικόνα του εαυτού μας όπως διαμορφώθηκε στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας. Πολύ σημαντική σε θέματα ψυχικής υγείας είναι η αξία της πρόληψης η οποία βασίζεται σε έννοιες απλές, όπως αγάπη, άνευ όρων αποδοχή, ενθάρρυνση, επιβράβευση… Η παροχή αυτών στα παιδιά μας, αυξάνει τις πιθανότητες να δημιουργήσουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις, να είναι ικανοποιημένα και αποτελεσματικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Για ευτυχισμένους και λειτουργικούς ενήλικες, χρειάζεται να παρέχουμε από νωρίς στη ζωή του ατόμου τη δυνατότητα ανάπτυξης της αυτοεκτίμησης.

Η αυτοεκτίμηση επιδρά στο μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη των παιδιών και συμβάλλει αποτελεσματικά τόσο στην κοινωνική τους συμπεριφορά όσο και στη μάθηση. Αντίθετα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση έχουν λιγότερες πιθανότητες να βγουν από μια δύσκολη κατάσταση και ν’ αποδεχτούν και την πρόκληση νέων εμπειριών.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση συσχετίζεται με φτωχές σχολικές επιδόσεις και δυσκολία στην προσαρμογή (Youth Upstate Center of Excellence, 2003). Αποτελέσματα ερευνών καταδεικνύουν ακόμα πως παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί στην πορεία της ζωής τους να αντιμετωπίσουν σοβαρές διαταραχές όπως κατάθλιψη, νευρική ανορεξία και να επιδείξουν αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η σχέση ανάμεσα στην υποστήριξη των γονέων και στην αυτοεκτίμηση του παιδιού είναι πολύ ισχυρή. Μεγάλος αριθμός ερευνών στον κλάδο της ψυχολογίας αποδεικνύει πως παιδιά, των οποίων οι γονείς ήταν υποστηρικτικοί, εκφραστικοί, στοργικοί και ενθαρρυντικοί είχαν υψηλή αυτοεκτίμηση (Parker & Benson, 2004, Felson & Zielinski, 1989, Hall & Rowe, 1991).Παιδιά με υψηλή αυτοεκτίμηση φαίνεται να έχουν λιγότερο άγχος, καλή προσαρμογή, υψηλή δημοτικότητα και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις.

Είναι πολύ σημαντικό από τα πρώτα χρόνια της ζωής, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να στηρίζουν τα παιδιά ακολουθώντας τις κατάλληλες κατευθύνσεις και λειτουργώντας οι ίδιοι ως θετικά πρότυπα με υψηλή αυτοεκτίμηση. Οι ειδικοί μας διαβεβαιώνουν πως ένα παιδί μπορεί να βοηθηθεί για να αποκτήσει υψηλή αυτοεκτίμηση με διάφορους τρόπους όπως οι πιο κάτω:

  • Δημιουργούμε ευκαιρίες επιτυχίας.
  • Επιβραβεύουμε και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε σε αυτά εστιάζοντας σε πράγματα που κάνουν σωστά.
  • Δίνουμε έμφαση στις δυνατότητες των παιδιών και δείχνουμε πως τα εκτιμάμε, λέγοντας π.χ «Μπορείς να το πετύχεις», «Πιστεύω σε εσένα» κλπ
  • Δίνουμε λιγότερη σημασία στους βαθμούς.
  • Εάν το παιδί έχει πετύχει κάτι που επιθυμούσε, εάν κατέβαλλε μεγάλη προσπάθεια, το επαινούμε τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για την προσπάθεια.
  • Χρησιμοποιούμε θετικά σχόλια, περιορίζοντας τις αρνητικές παρατηρήσεις και προωθώντας το διάλογο, που πρέπει να πραγματοποιείται μέσα σε ένα υποστηρικτικό κλίμα. Η δυνατότητα ανοικτής επικοινωνίας μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και υποστήριξης είναι πολύ σημαντική.
  • Δείχνουμε σεβασμό στις απόψεις των παιδιών μας.
  • Κάθε παιδί είναι μοναδικό με τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, για αυτό αποφεύγουμε τη σύγκριση με τα αδέλφια του ή άλλα παιδιά.
  • Συγκρίνουμε το παιδί μας με το χτεσινό του εαυτό και όχι με τους άλλους.
  • Αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας. Συμμετέχουμε στις δραστηριότητες και στα ενδιαφέροντα τους, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα.

Αν το παιδί μας να ζει σ’ ένα περιβάλλον όπου το εμπιστεύονται, το αγαπούν, το σέβονται, το επιβραβεύουν, το φροντίζουν, το αντιμετωπίζουν με θετική διάθεση, με ελπίδα και με αισιοδοξία, μαθαίνει να βλέπει τον εαυτό ανάλογα και να λειτουργεί με υψηλή αυτοεκτίμηση.

 

.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ