22.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Συζήτηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου μετά το Πάφος 2017 

Με τίτλο «Προβληματισμοί για τη διαχείριση και ανάπτυξη του πολιτισμού στην επαρχία Πάφου μετά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ΠΑΦΟΣ 2017» πραγματοποιήθηκε απόψε εκδήλωση από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου.

Ο Δρ Στέλιος Σοφόκλη, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Πάφου ανέφερε πως “καλούμαστε να διασφαλίσουμε αλλά και να διατηρήσουμε τη συνέχεια η οποία θα πρέπει να βασιστεί το κληροδότημα που αφήνει πίσω του ο σημαντικός τούτος Ευρωπαϊκός θεσμός με κύρια χαρακτηριστικά  την ευρωπαϊκή διάσταση , τη διάσταση “ ‘πόλη και πολίτες’,  την καλλιτεχνική ποιότητα, την καλλιτεχνική ανεξαρτησία των δημιουργών και την ανάπτυξη καλλιτεχνικών δικτύων και συνεργιών”.

Η εκπρόσωπος των Πολιτιστικών φορέων της Πάφου Ελίζα Χριστοφόρου ανέφερε  πως υπάρχει πρόταση οι τοπικοί παράγοντες να ανοίξουν μια γέφυρα επικοινωνίας και εποικοδομητικού διαλόγου τόσο με το κοινό, όσο και με τις πολιτιστικές οργανώσεις της πόλης και επαρχίας Πάφου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Όσον αφορά στη διαχείριση των νέων χώρων πολιτιστικής υποδομής που απέκτησε η Πάφος , ως περιουσία πολιτών, θα πρέπει είπε η κ. Χριστοφόρου να τύχουν της καλύτερης δυνατής αξιοποίησης μέσα από ένα μοντέλο διαχείρισης ανάλογο με αυτό που εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ο Δρ. Γιάννης Ιωάννου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου,  ανέφερε πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι ένας λεπτομερής και σοβαρός απολογισμός ο οποίος θα περιλαμβάνει τις επενδύσεις που έγιναν σε έργα υποδομής σε σχέση με το Πάφος 2017, υπολογισμός και καταγραφή επενδύσεων στο τομέα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και δραστηριότητας, καταγραφή και υπολογισμός επίσης- όπως είπε- στον τομέα της τουριστικής βιομηχανίας και της τουριστικής κληρονομιάς και απολογισμός εξόδων  και εσόδων του θεσμού.

Ο Παύλος Παρασκευά, Διευθυντής Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε πως ο ρόλος του Κράτους όσον αφορά τον θεσμό της ΠΠΕ δεν τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου για την Πάφο αλλά είναι – όπως είπε- υποχρέωση του Κράτους να στηρίξει τις όποιες προσπάθειες θα αναληφθούν από το οπτικό επίπεδο . Υπάρχουν συνέχισε ήδη Οργανισμοί, υπάρχει το μεγάλο κέρδος πέρας από τις υποδομές, ότι η κοινωνία των πολιτών η κοινωνία των καλλιτεχνικών έχουν εμπλακεί συστηματικά σε αυτό που είναι η δημιουργία του πολιτισμού.

Ο Δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, Πρόεδρος του Πάφος 2017,  ανέφερε πως βασικός στόχος είναι όλα αυτά τα οποία θα επιτευχθούν στον ένα χρόνο της Πρωτεύουσας, να μπορούν να τύχουν της καλύτερης αξιοποίησης για την επόμενη ημέρα και τις επόμενες χρονιές. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα οφέλη και στην τεράστια κληρονομιά στα θέματα υποδομών τα οποία έχουν γίνει σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος, Δήμαρχος Πάφου, ανέφερε πως τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ καλύτερα από τα προηγούμενα στα θέματα του πολιτισμού. Μια σκέψη που γίνεται είπε, είναι να γίνει μετεξέλιξη του Οργανισμού Πάφος 2017 αφού πιθανώς να γίνει συγχώνευση με το Pafos Aphrodite Festival.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Γεροσκήπου  Μιχάλης Παυλίδης, ανέφερε πως  καλούμαστε να διαχειριστούμε την κληρονομιά και να την αξιοποιήσουμε έτσι  ώστε να μην χαθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε αλλά ούτε και να αφήσουμε ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες και τις ντόπιες πηγές  χρηματοδότησης.

Ο  Μαρίνος Λάμπρου, Δήμαρχος Πέγειας  τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του ΔΣ του Οργανισμού και της  ομάδας του Οργανισμού για όσο χρόνο χρειαστεί, για να μην χαθεί η σημερινή δυναμικότητα αλλά και η θέληση από τον κόσμο. Έστειλε επίσης το μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεισφέρουμε .

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ