28.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Στολισμός της Πάφου από Μαθητές

Φίλιππος Θ. Φιλίππου Πολιτικός Μηχανικός Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Αδιαμφισβήτητα οι γιορτές αποτελούν την μεγιστοποίηση της έννοιας και της πράξης της από καρδιάς προσφοράς και των υπέροχων, αξέχαστων οικογενειακών στιγμών. Επιπρόσθετα, το πνεύμα των εορταστικών περιόδων ενισχύεται με τη ζεστασιά που νιώθουμε οι άνθρωποι καθώς «ερχόμαστε» πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Για τη δημιουργία αυτού του πνεύματος, αυτού του αισθήματος της έντονης χαράς και ζεστασιάς, σίγουρα ένα τεράστιο μερίδιο αποδίδεται στον πλούσιο, εντυπωσιακό, φανταχτερό σωστό εορταστικό στολισμό της Πόλης. Είναι δηλαδή το πρώτιστο στοιχείο που δημιουργεί τις πρώτες εντυπώσεις και αντιδράσεις.

Ο στολισμός της Πάφου είναι σημαντικός παράγοντας για το πώς θα γιορτάσουμε την κάθε μας εορτή είτε αυτή αφορά Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνια, Πάσχα, Κατακλυσμό, Εθνικές επετείους κτλ.

Θα εστιάσω λόγω ημερών στο στολισμό της Πάφου για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, αν και πιστεύω ότι η πρόταση μου αφορά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Λόγω του ότι σε αυτές τις δύο περιόδους ο στολισμός είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα θέματα συζήτησης σε κάθε σπιτικό, ακριβώς γιατί σου δημιουργεί το κλίμα και τη διάθεση για το πώς η πόλη μας υποδέχεται αυτές τις γιορτές και ο κόσμος έχει ανάγκη να ζήσει πιο έντονα συναισθηματικά τις συγκεκριμένες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι απόψεις κάθε φορά είναι διαφορετικές και διφορούμενες. Ο παλαιότερος στολισμός ήταν πιο πλούσιος. Ήταν πιο πολύς, πιο έντονος, πιο ζεστός, πιο περιποιημένος. Ήταν πιο όμορφος και πιο εορταστικός. Από την άλλη, ο παλαιότερος στολισμός ήταν πιο φτωχός. Ήταν πολύ λιγότερος, πεπαλαιωμένος, φθαρμένος, ήταν ο ίδιος μονότονος στολισμός εδώ και τόσα χρόνια. Ήταν άσχημος και δεν θύμιζε γιορτές. Ο καινούργιος στολισμός μια από τα ίδια και πανάκριβος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πάντα κενά σημεία. Άποψη μου είναι ότι όλες οι απόψεις είναι καλοδεχούμενες και προς τη προσπάθεια των πολιτών να βελτιώσουν την κατάσταση. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι πέραν του στολισμού, και την εμπλοκή όσων περισσότερων ανθρώπων σε αυτή την όμορφη διαδικασία.

Η πρόταση που καταθέτω ενώπιον του σώματος της Ολομέλειας του Συμβουλίου Δήμου Πάφου είναι από νωρίς να εμπλέξουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε σε αυτή την όμορφη διαδικασία του στολισμού της Πάφου και ειδικότερα την νεολαία της πόλης μας. Δεν αναφέρομαι για το στολισμό που θα κάνει ο Δήμος Πάφου και τα συνεργεία του, ως Υπηρεσία, αλλά καθαρά εμπλουτισμό αυτού του στολισμού σε ανεξάρτητα άλλα σημεία της Πόλης μας. Κάθε νηπιαγωγείο, κάθε σχολείο, γυμνάσιο, λύκειο ή και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα διαθέτει η πόλη μας, θα αναλαμβάνει εθελοντικά να στολίσει ένα προκαθορισμένο σημείο σε συνεννόηση με το Δήμο Πάφου και τα συνεργεία του. Η ιδέα θα συλλαμβάνεται και θα εκτελείται από τους μαθητές με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, εάν αυτοί το επιθυμούν, με τα υλικά που θα επιλέγουν οι ίδιοι. Ο Δήμος Πάφου θα έχει συντονιστικό και ενισχυτικό, βοηθητικό ρόλο.

Με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε σίγουρα περισσότερο και πλουσιότερο στολισμό και κάθε μικρό σημείο της πόλης θα τυγχάνει της προσοχής μας. Παράλληλα, οι μαθητές θα εμπλακούν σε μια διαδικασία προσφοράς και δημιουργίας. Από την άλλη, οι ευφάνταστες ίδιες τους θα συναγωνίζεται η μια την άλλη και έτσι θα έχουμε ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος της Πάφου θα εμπλέκεται σε αυτή την προσπάθεια με αποτέλεσμα να νιώθει περισσότερο το εορταστικό πνεύμα, αλλά και περηφάνια κάθε φορά που θα αντικρίζει ένα στολισμένο τμήμα της πόλης μας. Καλή χρονιά σε όλους. Καλή συνέχεια, με υγεία πάνω από όλα!

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ