19.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Στην πιο κρίσιμη καμπή τους οι Κοινότητες, λέει ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου

Οι κοινότητες όχι μόνο της Πάφου αλλά ολόκληρης της Κύπρου βρίσκονται αντιμέτωπες με μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέρει o νέος πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, Μιχάλης Νικάνδρου σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ενόψει και της προωθούμενης Μεταρρύθμισης, οι κοινότητες βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της εξελικτικής τους πορείας ως θεσμός.


Ιδιαίτερα σημαντικά, αναφέρει είναι και τα οικονομικά προβλήματα, κατάλοιπα της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις κοινότητές μας.

Η μείωση της κρατικής χορηγίας προς τις κοινότητες που πριν την κρίση έφτανε στα 18 εκατομμύρια και τώρα δεν υπερβαίνει τα 11 εκατομμύρια, η μείωση των χορηγιών από το κράτος για τον οδικό φωτισμό, τον επαγγελματικό φόρο και άλλα πολλά, θα βρίσκονται ψηλά στον κατάλογο προτεραιοτήτων της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου όπως και της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου ανέφερε,  και από κοινού συνέχισε, “ θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε το συντομότερο δυνατό τις πιο πάνω χορηγίες στα προηγούμενα επίπεδα, αφού τα οικονομικά του κράτους έχουν βελτιωθεί”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Νικάνδρου έθεσε στις προτεραιότητες του και ένα άλλο ζήτημα το οποίο εκτίμησε σημαντικό και αφορά το σχεδιασμό και τον τρόπο ανάπτυξης των κοινοτήτων.

Έχω την άποψη συνέχισε, “ότι η Δήλωση Πολιτικής ως νομικό εργαλείο για τη ρύθμιση της ανάπτυξης της υπαίθρου, με τις πολλές υπερεξουσίες που δίνει στην Πολεοδομία, θα πρέπει να κλείσει τον κύκλο της”.

Πρόσθεσε πως η Ένωση θα απαιτήσει το συντομότερο δυνατό την εκπόνηση Τοπικών Σχεδίων και πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο για τη Νήσο, που προβλέπεται στον Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο του 1972.

Με το Σχέδιο αυτό συνέχισε, “να υποχρεώνεται η Πολεοδομία στους πολεοδομικούς της σχεδιασμούς, πέραν από τα πολεοδομικά κριτήρια, να λαμβάνει υπόψη και να πολεοδομεί και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια”.

Ο κ. Νικάνδρου επεξήγησε πως οι υπηρεσίες που προσφέρει το κράτος θα πρέπει να σχεδιάζονται με σκοπό την αποκέντρωση και όχι τη συγκέντρωση μέσα ή γύρω από τα αστικά κέντρα.

Με την αποκέντρωση των υπηρεσιών συνέχισε, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με στόχο να διατηρηθεί ο σημερινός πληθυσμός στην ύπαιθρο και σε συνδυασμό με την επαναφορά της έκδοσης άδειας για ανέγερση μεμονωμένης κατοικίας στην ύπαιθρο, και του σχεδίου όπου το κράτος παραχωρούσε κίνητρα σε νεαρά ζευγάρια ή πτωχές οικογένειες για να εγκατασταθούν στην ύπαιθρο, να επιτευχθεί η  αναστροφή της αστικοποίησης.

Έτσι συνέχισε, “θα καταπολεμήσουμε την αστυφιλία που μαστίζει ιδιαίτερα τις κοινότητες της Επαρχίας Πάφου”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, δεσμεύτηκε να απαιτήσει  δυναμικά πια από την Κυβέρνηση την εγγραφή των αγροτικών δρόμων. Το αίτημα αυτό σημείωσε,  υποβάλλεται από την Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου κάθε φορά που προκύπτει νέα κυβέρνηση στην χώρα μας, χωρίς όμως ν’ ασχοληθεί ποτέ κανένας στα σοβαρά με αυτό.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως η απουσία αγροτικού οδικού δικτύου αποτελεί τροχοπέδι στην περαιτέρω ανάπτυξη των κοινοτήτων.

Ο κ. Νικάνδρου χαρακτήρισε ακόμη σημαντικό το ζήτημα πρόσληψης υπαλλήλων στα Κοινοτικά Συμβούλια, σημειώνοντας ενδεικτικά πως υπάρχουν ακόμα πολλά Συμβούλια στα οποία δεν εργοδοτείται ούτε ένας υπάλληλος.

Στο πλαίσιο συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών στις κοινότητες θα μπορούσαν εκτίμησε ακόμη  τρεις έως και πέντε μικρές κοινότητες, ανάλογα με το μέγεθος και την οικονομική τους κατάσταση, να προσλάβουν μικρό αριθμό υπαλλήλων για διεκπεραίωση διάφορων εργασιών στις κοινότητες.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου, αποφάσισε, ανακοίνωσε ο κ. Νικάνδρου  την διοργάνωση τεσσάρων Περιφερειακών Συσκέψεων που θα καλύψουν όλες τις κοινότητες της Επαρχίας μας, με σκοπό την ενημέρωση των κοινοταρχών και ιδιαίτερα των νέων συναδέλφων, για όλα τα θέματα που απασχολούν τις κοινότητες.

Στόχος, συνέχισε, είναι “να ακούσουμε και τις δικές τους θέσεις, απόψεις, εισηγήσεις και να επιβεβαιώσουμε ή και να τροποποιήσουμε ενδεχομένως κάποιες από τις θέσεις μας”.

Στη συνέχεια είπε, “θα ζητήσουμε συνάντηση με την Έπαρχο Πάφου και όλους τους Επαρχιακούς Τμημάτων και Υπηρεσιών, με σκοπό τη συζήτηση των θεμάτων που αφορούν τις κοινότητες και το κάθε Τμήμα χωριστά”.

Πρόσθεσε πως όσα ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν σε επαρχιακό επίπεδο, θα προωθηθούν μέσω της Ένωσης Κοινοτήτων Πάφου ή της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου προς την Κεντρική Κυβέρνηση, τη Βουλή ή άλλους οργανισμούς και φορείς που εμπλέκονται με ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι εντός του ερχόμενου Μαΐου η διοργάνωση της Τακτικής Επαρχιακής Γενικής  Συνέλευσης.

Όσον αφορά το θέμα της Μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η θέση της Ένωσης Κοινοτήτων είπε ο κ. Νικάνδρου, είναι η  διατήρηση της οντότητας των κοινοτήτων, η προώθηση και θεσμοθέτηση των Συμπλεγμάτων Υπηρεσιών και η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Κύπρο.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ