22.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Στην Πάφο η πρώτη ατομική έκθεση του ταλαντούχου γλύπτη Αρσέντη Λισενκόβ

Τα γλυπτά του εμπνευσμένα από την φύση και την ιστορία εκθέτει στην Πάφο ο γλύπτης Αρσέντη Λισενκόβ

Παρουσιάζεται στην Πάφο η πρώτη ατομική έκθεση του γλύπτη Αρσέντη Λισενκόβ στην γκαλερί Blue Iris.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα γλυπτά του Αρσέντη είναι εμπνευσμένα από την ιστορία του τόπου, από την φύση, από φόρμες αρχέγονες που δημιουργήθηκαν από μια σύγχρονη εικαστική αναζήτηση. Η δουλειά του συνεχίζει τη νεοκλασική παράδοση της ευρωπαϊκής γλυπτικής του εικοστού αιώνα.

Όπως αναφέρεται, είναι φτιαγμένα (καμωμένα) κυρίως από φυσική πέτρα την οποία ο καλλιτέχνης μάζεψε από διάφορες περιοχές του νησιού παραθαλάσσιες και ορεινές και είναι δημιουργημένα κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονη καλλιτεχνική ατομικότητα και πλούσια πλαστική γλώσσα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η έκθεση , προστίθεται στην ανακοίνωση, φανερώνει την ευελιξία του καλλιτέχνη που εργάζεται με διάφορα υλικά, και χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές στη γλυπτική με στόχο το ολοκληρωμένο εικαστικό αποτέλεσμα. Τα εκθέματα ομαδοποιούνται σύμφωνα με τα κύρια σημασιολογικά θέματα της δουλειάς του –την αγάπη προς την φύση, την πλαστική κίνηση και αρμονία του γυναικείου και ανδρικού σώματος και την κατασκευαστική αρχιτεκτονική δομή των αντικειμένων.

Όπως αναφέρεται, το έργο του ο «Διάλογος» είναι μια σύνθεση που παρουσιάζει δυο πρόσωπα σε ρεαλιστική απόδοση με μινιμαλιστικές κατασκευαστικές γραμμές. Τα δύο πρόσωπα που στρέφονται ο ένας προς τον άλλον συμβολίζουν την επικοινωνία δύο προσωπικοτήτων. Ο θεατής μπορεί να προσδώσει δικό του νόημα σε αυτή τη σύνθεση. Αυτό μπορεί να είναι τόσο η επικοινωνία ιστορικών, μυθικών προσωπικοτήτων όσο και ο εσωτερικός διάλογος του θεατή με τις σκέψεις, τις εικόνες, το παρελθόν και το μέλλον.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πορτρέτα, όπως ο πολεμιστής, το πορτρέτο του Αλέξανδρου γιου του καλλιτέχνη, το πορτρέτου του ζωγράφου Χ. Φουκαρά κ.α. Παρουσιάζονται επίσης νεκρές φύσεις, “Bouillabaisse” και «Memento mori» είδος σπάνιο για τη γλυπτική. Υπάρχει και μια σειρά από ανάγλυφα. Δεν είναι τυχαίο , συνεχίζει η ανακοίνωση, που τα τελευταία χρόνια ο καλλιτέχνης εργάζεται με την κυπριακή πέτρα, υλικό που υπάρχει άφθονο στη φύση του νησιού. Τα έργα του εναρμονίζονται φυσικά και οργανικά με το χώρο, έχουν άψογη αρχιτεκτονική και εκφραστικότητα.

Την έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Κουτσόλαμπρος ενώ η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Ο Αρσέντη μεγάλωσε σε ένα καθαρά καλλιτεχνικό περιβάλλον και παρακολούθησε μια διεξοδική επαγγελματική εκπαίδευση στο Κολλέγιο Κ.Α. Σαβίτσκι στην Πένζα (Ρωσία)(1997-2000), γνωστό για τις παραδόσεις του και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στο Κρατικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών Σούρικοφ της Μόσχας στο εργαστήριο του γνωστού γλύπτη Α. Ρουκαβεσνικοβ(2001-2007). Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Ρωσία και την Κύπρο, καθώς και σε διεθνή συμπόσια γλυπτικής, στη Γαλλία, Ρωσία και Κύπρο. Από το 2011 ζεί και εργάζεται στην Κύπρο μαζι με τη γυναίκα του ζωγράφο Κατερίνα Φουκαρά. Ο Αρσέντη ανέλαβε τη διοργάνωση και τον συντονισμό αρκετών διεθνών συμποσίων, εκθέσεων καλλιτεχνικών δράσεων και περφόρμανσ. Τα μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους και προσωπικές συλλογές σε διάφορες χώρες.

Τα έργα του γλύπτη, μέσα από την απλότητα της φόρμας μας παραπέμπουν στην αρμονία της αρχέγονης πλαστικής. Αποτελούν κράμα ρεαλιστικής απόδοσης, μεταφυσικής εικαστικής αναζήτησης και μοντέρνας δυναμικής έκφρασης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ