21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Σκέψεις για τα πάρκα της Πάφου μας

Φίλιππος Θ. Φιλίππου  Πολιτικός Μηχανικός  Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου
Φίλιππος Θ. Φιλίππου
Πολιτικός Μηχανικός
Δημοτικός Σύμβουλος Κ.Σ. ΕΔΕΚ στον Δήμο Πάφου

Πρόσφατα στην Πάφο έχουμε δημιουργήσει αρκετά πάρκα, τα οποία δίνουν όντως μια αναβαθμισμένη όψη σε ολόκληρη την πόλη. Έχουμε δημιουργήσει όμορφα πάρκα σε πολλά σημεία της πόλης μας που ενισχύουν αισθητικά την περιοχή και ευελπιστούμε ότι παράλληλα θα καταπολεμήσουν την παρανομία, θα προσφέρουν χαρά και συγκίνηση στους κατοίκους της Πάφου και θα χαρίσουν στιγμές και ελπίδα για το μέλλον της νεολαίας μας.

Οι υπηρεσίες του Δήμου Πάφου δίνουν καθημερινά τον αγώνα τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.  Η πρόσφατη προσθήκη του Δημοτικού Γεωπόνου έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και πια κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση. Οι δημότες της Πάφου όμως φαίνεται να μην απολαμβάνουν τα πάρκα της πόλης μας και να μην είναι καθόλου ευχαριστημένοι από την σημερινή τους κατάσταση.

Δυστυχώς στην πλειοψηφία τους τα πάρκα που έχουν δημιουργηθεί είναι πλέον άοσμα, άχρωμα και άκρως επικίνδυνα. Ενώ έχουν σχεδιαστεί, μελετηθεί και κατασκευαστεί με τις αυστηρότερες και τις καλύτερες προδιαγραφές, και ενώ διαθέτουν παιδότοπους άριστων προτύπων, δυστυχώς στην πλειοψηφία τους έχουν αφεθεί χωρίς συντήρηση και προστασία, έχουν παραμεληθεί και παρουσιάζουν μια εικόνα εγκατάλειψης, γεμάτα σκουπίδια και πολλές φθορές.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι ο καθορισμός μιας ορθολογικής και ολοκληρωμένης πολιτικής, διαχείρισης των πάρκων και χώρων πρασίνου από το Δήμο Πάφου. Τα πάρκα της πόλης μας χρειάζονται ένα έξυπνο και σωστό σχεδιασμό (Landscaping), ο οποίος θα προσφέρει πλούσιο πράσινο, πολλά δέντρα, μυρωδάτους θάμνους, λουλούδια, άφθονο γρασίδι, σωστή διαχείριση του νερού, βρύσες και πολλά ασφαλή παιχνίδια. Θα πρέπει όλα τα πάρκα να έχουν σωστή περίφραξη για να προσφέρουν αρκετή προστασία και κυριότερα ασφάλεια από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Χρειάζονται σωστή διαρρύθμιση έτσι ώστε να εμπλουτιστεί η σκίαση στους βασικούς τους χώρους, πιο πολλές πινακίδες,  έξυπνο και δυνατό επαρκή φωτισμό και αρκετούς κάδους για τα σκουπίδια. Χρειάζονται περισσότερη συντήρηση, άμεση βελτίωση και αναβάθμιση, και πάνω απ’ όλα περισσότερη καθαριότητα.

Οι υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να μελετήσουν και να δώσουν προτάσεις και λύσεις, έτσι ώστε όλα τα πάρκα της πόλης να μετατραπούν σε ασφαλή πράσινους παιδότοπους, που πραγματικά να προσφέρουν ευχάριστη επικοινωνία, ποιοτική οικογενειακή χαλάρωση, ξεκούραση και όμορφη ψυχαγωγία σε όλους τους δημότες της Πάφου. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε τους λόγους για να ελκύσουμε τους πολίτες να επισκέπτονται και να χρησιμοποιούν τα πάρκα. Κάποια πάρκα της πόλης μας μπορεί να εμπλουτιστούν με όργανα γυμναστικής ανοικτού χώρου ή με όμορφα αγάλματα και να αποτελούν θεματικά πάρκα. Κάποια άλλα μπορεί να φιλοξενούν ζώα ή πτηνά. Κάποια μπορεί να επιτρέπουν και τη χρήση από ειδικές κατηγορίες κατοικίδιων ζώων. Σε όλα πάντως θα πρέπει να τεθούν σωστοί κανόνες λειτουργίας.

Τα πάρκα της πόλης μας πρέπει να είναι για όλους: μικρούς, μεγάλους, ΑΜΕΑ, ΟΛΟΥΣ. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να αποτελούν χώρους συγκέντρωσης ταραχοποιών στοιχείων, βανδάλων ή χειρότερα να καταληφθούν από τοξικομανείς, ναρκομανείς ή αλκοολικούς πολίτες. Οι υπηρεσίες του Δήμου Πάφου πρέπει να φροντίζουν καθημερινά για την καθαριότητα και τη συντήρηση τους, αλλά και να αλληλοενημερώνουν τα διάφορα τμήματα για τυχόν ζημιές ώστε να διορθώνονται.

Τέλος, ο κόσμος της Πάφου θα πρέπει να αλλάξει νοοτροπία. Θα πρέπει να αγαπήσουμε τα πάρκα της πόλης μας και να τα προστατεύσουμε από βανδαλισμούς και καταστροφές. Μια θάλασσα από εθελοντές θαμώνες ή εθελοντές γείτονες πολίτες των πάρκων, θα πρέπει να προστατεύει τα πάρκα και να καταγγέλλει στις αρχές και το Δήμο κάθε ζημιογόνο ενέργεια. Ένας δυνατός θεσμός από εθελοντές πολίτες: ΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΚΩΝ. Οι πολίτες πρέπει πια να αναζητήσουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής στην πόλη μας. Το δικαιούμαστε! Και εμείς… και τα παιδιά μας!

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ