21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Σε ποια κοινότητα της Πάφου τα παγώνια κυκλοφορούν ελεύθερα; (εικόνες)

Τα παγώνια είναι από τα πλέον εντυπωσιακά πτηνά με πανέμορφη όψη και μοναδικό συνδυασμό χρωμάτων που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητος.

Σε μια κοινότητα της Πάφου και συγκεκριμένα στην Μηλιού η οποία έχει βραβευθεί δυο φορές ως η “Πράσινη Κοινότητα” της Κύπρου τα παγώνια κυκλοφορούν ελεύθερα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ναι καλά διαβάσατε τα παγώνια κυκλογφορούν ελεύθερα στη Φύση αλλά και το κέντρο του χωριού.

Μια βόλτα στην Μηλιού μπορεί να σας φέρει αντιμέτωπους με μια ή και περισσότερες εκπλήξεις αφού εκεί μου πίνετε τον καφέ σας στο κέντρο του χωριού ή τρώτε στη βραβευμένη ταβέρνα Παγκράτιος, ή σαν περπατάτε στο μοναδικό Μονοπάτι της Φύσης ή ακόμη αν χαλαρώνετε στα ιαματικά λουτρά του τουριστικού θερέτρου Άγιοι Ανάργυροι Spa & Resort μπορεί να βρεθείτε ενώπιον ενός εντυπωσιακού παγωνιού.

Οι εικόνες που εξασφαλίσαμε από επισκέπτες στη Μηλιού τις τελευταίες μέρες μιλάνε από μόνες τους:

Τι αξίζει να ξέρετε για τα παγώνια; 

Το παγώνι ή παγόνι (επιστ. λατ. Pavo, ελλ. ταώς) είναι πτηνό της οικογένειας των φασιανιδών, της τάξης των ορνιθόμορφων. Κατάγεται από τα δάση της Νότιας Ινδίας. Στην Ευρώπη ήρθε από την αρχαιότητα και εξημερώθηκε με άγνωστο τρόπο. Ήταν γνωστό στη Μεσοποταμία, την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Ήταν πιστευτό ότι το προστάτευαν οι Θεοί και ήταν συνηθισμένο να βρίσκεται στους ναούς και στις αυλές των πλούσιων σπιτιών. Σήμερα στην Ινδία το παγώνι είναι προστατευόμενο είδος.

Το παγώνι παρουσιάζει έντονο φυλετικό διμορφισμό, καθώς το αρσενικό έχει διαφορετική εμφάνιση από το θηλυκό. Το αρσενικό έχει μήκος 1,25 μ. χωρίς την ουρά του, η οποία του διπλασιάζει το μήκος. Το χρώμα του είναι πράσινο ή μπλε στο στήθος, την κοιλιά και το κεφάλι, έχει κοντές φτερούγες που του επιτρέπουν περιορισμένη πτήση και ένα λοφίο στην κορυφή του κεφαλιού. Έχει πολύ εντυπωσιακή ουρά με μακριά πηδαλιώδη φτερά με πράσινα, μπλε, μαύρα και πορτοκαλί οφθαλμοειδή στίγματα, που την ανοίγει σε σχήμα βεντάλιας.

Αντίθετα το θηλυκό δεν έχει αυτή την εντυπωσιακή όψη, δεν διαθέτει μακριά ουρά και το χρώμα του είναι καστανόγκριζο με σκούρες λωρίδες. Γονιμοποιείται και γεννά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο της κότας. Γεννάει μέχρι 5 αυγά, τα οποία κλωσσάει για χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα. Τα παγώνια ζευγαρώνουν κατά την περίοδο των βροχών.

Το παγώνι ζει στα ανοιχτά δάση και αναζητεί την τροφή του είτε στο χάραμα της ημέρας είτε αμέσως πριν από το ηλιοβασίλεμα. Είναι παμφάγο και η διατροφή του περιλαμβάνει σιτάρι, μούρα, σύκα καθώς επίσης και έντομα, μικρά θηλαστικά και ερπετά. Ζει έως 25 χρόνια αλλά με ιδανικές συνθήκες, υγιεινή και περιποίηση μπορεί να ζήσει σε φάρμες μέχρι και 40 χρόνια.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ