15.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Σε νέο αδιέξοδο η επένδυση στη Γεροσκήπου

Σε νέο αδιέξοδο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ούγγρου επενδυτή και της κυβέρνησης, για την επένδυση της Γεροσκήπου σύμφωνα με ρεπορτάζ του “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ”.


Αιτία η θέση της κυβερνητικής πλευράς, ότι παρά το γεγονός ότι ο Ούγγρος επενδυτής θα δημιουργήσει ένα τεχνητό νησί μέσα στην θάλασσα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης, το νησί αυτό θα ανήκει στην Δημοκρατία η οποία θα του το νοικιάζει πίσω έναντι ενοικίου που κρίνεται από τον επενδυτή ως απαράδεκτο αλλά και το ποσό που ζητείται χαρακτηρίστηκε ως αστρονομικό.

Σύμφωνα με τον “Φ” το σοβαρό αδιέξοδο, παρουσιάστηκε αφού μετά από ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, με τις παρεμβάσεις και του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εσωτερικών, υπήρξε τελικά συμφωνία στην μακροχρόνια ενοικίαση της κυβερνητικής γης που μαζί με την γη της Αρχιεπισκοπής – που παρέχει πρόσβαση στην θάλασσα, αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της γης επί της οποίας σχεδιάστηκε να αναπτυχθεί η επένδυση των €3,5 δις.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Περαιτέρω ωστόσο, προβλέπεται και η κατασκευή τεχνητού νησιού στην θάλασσα (Divina Island) που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα έχει έκταση σχεδόν ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, που απαιτεί περίπου επένδυση – μόνο για την δημιουργία του χερσαίου χώρου στην θάλασσα και της συνδετικής γέφυρας – της τάξης του μισού δις ευρώ.

Ο χερσαίος χώρος που θα δημιουργήσει ο επενδυτής θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και θεωρείται έδαφος της. Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, διά του Κτηματολογίου, θεωρεί ότι εφόσον θα  ανήκει στην Δημοκρατία το νέο έδαφος, θα πρέπει ο επενδυτής που το δημιούργησε, να το νοικιάζει από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις ασφαλείς πληροφορίες του «Φ» το ενοίκιο που καθόρισε το Κτηματολόγιο ανέρχεται σε €21 εκ. ευρώ τον χρόνο με συμβόλαιο για 125 χρόνια – δηλαδή ο επενδυτής πρέπει να πληρώσει στην Δημοκρατία ακόμα €2,6 δις συνολικά για να μπορεί να επενδύσει και να προχωρήσει σε κατασκευές στο τεχνητό νησί που θα δημιουργήσει. Επί του τεχνητού νησιού το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή 150 επαύλεων, μεσογειακού χωριού, ξενοδοχείου υπερπολυτελείας με συνεδριακές εγκαταστάσεις και μικρή μαρίνα.

Ο επενδυτής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει δηλώσει ότι αυτό καθιστά την μεγάλη επένδυση μη βιώσιμη και θα αποχωρήσει αν δεν βρεθεί σύντομα λύση.

Η αντιπρότασή του, να καταβάλλει ποσοστό επί των εισπράξεων της τάξης του 8% και με ανάλογους όρους που ίσχυσαν στα προηγούμενα συμβόλαιο για κατασκευή μαρίνων, δεν γίνεται αποδεκτό.

Πηγή: philenews – Πέτρος Θεοχαρίδης

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ