20.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

Π. ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ: Αφρός από ποντοπόρα πλοία τελικά και όχι λύματα στην παραλία (pics)

Πηκτός αφρός που προέρχεται από δεξαμενές ποντοπόρων πλοίων που ταξιδεύουν βόρεια της Κύπρου φαίνεται να είναι τα απορρίματα που φαίνονται στις φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες του PafosPress και όχι λύματα όπως λανθασμένα είχαμε αρχικά μεταδώσει.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Επαγγελματιών Τουριστικών Σκαφών, Μάρκο Αλεξάνδρου ο οποίος επικοινώνησε μαζί μας, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν έχουμε ανέμους από βόρεια. Όπως ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου ο αφρός αυτός είναι δυσκολοδιάλυτος και μόνο με σφοδρή θαλασσοταραχή διαλύεται και ενδεχομένως να αφέθηκε στην θάλασσα και πριν ένα μήνα.

Σε καμία περίπτωση διευκρίνησε ο κ. Αλεξάνδρου οι συγκεκριμένες ακαθαρσίες δεν προέρχονται από πλοιάρια που εκτελούν τοπικά δρομολόγια αφού σήμερα τα μόνα ακτοπλοϊκά που έκαναν απόπλου ήταν μετά το μεσημέρι και όχι την ώρα που οι λουόμενοι έβγαλαν τις φωτογραφίες, δηλαδή το πρωί.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Να σημειωθεί επίσης ότι όλα τα αδειούχα ακτοπλοϊκά έχουν δεξαμενές κατακράτησης λυμάτων. Το μέγεθος της δεξαμενής τους δεν είναι μικρότερο της μεταφορικής ικανότητας του ακτοπλοϊκού πολλαπλασιαζόμενο επί τέσσερα. Δηλαδή 4 λίτρα ανά επιβαίνοντα. Αυτά αντλούνται από εγκεκριμένο βυτιοφόρο σε συγκεκριμένες ημέρες.

Τα αδειούχα ακτοπλοϊκά, κατέληξε ο πρόεδρος του συνδέσμου, είναι οι μόνοι επαγγελματίες που δεν ρυπαίνουν την θάλασσα. Όλοι γνωρίζουμε ποιοι ρυπαίνουν και πως ρυπαίνουν.

Δυστυχώς, είπε, δεν υπάρχει εποπτεία από καμιά αρμόδια αρχή.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ