18.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

Πόση δύναμη έχετε; Μια ερώτηση που οφείλει να μας προβληματίσει !

Andreas EvripidouΑντρέας Ευριπίδου
Πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Γ. Σ. ΠΟΒΕΚ Πάφου

Σε μία πρόσφατη συνάντηση, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που αναλάβαμε σαν νέα ηγεσία της Π.Ο.Β.Ε.Κ. Πάφου για καλύτερη οργάνωση, δέχτηκα από ένα αγαπητό φίλο την ακόλουθη ερώτηση:

«Πόση δύναμη έχετε; » και παρόλο που εδόθησαν απαντήσεις, από αρκετούς από τους παρευρισκόμενους, είμαι σίγουρος ότι είναι η κυρίαρχη ερώτηση στη σκέψη  όλων των φίλων και μελών της Συνομοσπονδίας. Είναι φυσικό όταν νιώθεις αδικημένος από το σύστημα, και προσπαθείς να πολεμήσεις το άδικο – παράνομο και παράτυπο, να ψάχνεις για «μεγάλη ράβδο».

Αυτή η ερώτηση ήταν και η αφορμή που με ώθησε να προχωρήσω στην καταγραφή των κυριοτέρων σκέψεων μου με σκοπό να τις μοιραστώ με όσο το δυνατό περισσότερους φίλους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος και περιληπτικός δηλώνοντας ταυτόχρονα  ότι είμαι στη διάθεση όποιου θα επιθυμούσε μια ανταλλαγή απόψεων. Για να γίνει αντιληπτό αλλά και για να μπορέσει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα πρέπει καταρχάς να ληφθούν υπόψη ορισμένες πραγματικότητες.

  • Στη Κύπρο, βάση απογραφής της Στατιστικής Υπηρεσίας, το 94% είναι Μικρές Επιχειρήσεις και απασχολούν από 1 μέχρι 9 άτομα και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες απασχολούν μέχρι 250 άτομα. Όλες αυτές ονομάζονται Μικρό Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)
  • Η Γενική Συνομοσπονδία Παγκυπρίων Οργανώσεων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών(Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ) ένταξε αυτές τις επιχείρησης στους κόλπους της.
  • Στην ουσία ΠΟΒΕΚ είναι τα άτομα που αποτελούν αυτές τις επιχείρησης, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι οικογενειακές.
  • Τα μεγάλα συμφέροντα, όποια μορφή και να έχουν (εμπορικές αντιπροσωπείες -πολυκαταστήματα – υπεραγορές – πολυεθνικές – μεγάλοι συνεταιρισμοί- μεγαλοεργολάβοι – κλπ ),προσπαθούν να συρρικνώσουν τις ΜΜΕ και να μας κάνουν όλους υπάλληλους.
  • Άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για τις ΜΜΕ είναι οι παράνομοι, εξασκούν το επάγγελμα τους παράνομα, και ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό στους νόμιμους, θέτοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο τις περιουσίες ή ακόμα και την ασφάλεια των καταναλωτών μιας και σαν παράνομοι δεν πληρούν τα κριτήρια και κανένας έλεγχος δεν τους ασκείται.
  • Παρόλο που, σε μία μικρή οικονομία και κοινωνία όπως η Κυπριακή, η συμβολή των ΜΜΕ είναι ουσιαστική αλλά και καθοριστική δεν τυγχάνουν της ανάλογης στήριξης από το κράτος και τη πολιτεία.
  • Νομοθετήματα καθυστερούν και εκεί που προωθούνται και ψηφίζονται επιδεικνύεται κωλυσιεργία στην εφαρμογή τους, έλεγχοι των παρανόμων δεν γίνονται, τουλάχιστο με τους ρυθμούς που ενδείκνυται, κλπ.

Γίνεται αντιληπτό ότι τα μεγάλα και ουσιαστικά θέματα και προβλήματα, που απασχολούν τα μέλη και όσους τελικά τα συμφέροντα και δίκαια αιτήματα  εκπροσωπεί η Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ, είναι  πάρα πολλά και ποικίλουν από κλάδο σε κλάδο. Για την προώθηση αυτών η ΠΟΒΕΚ

  • Προωθώντας πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης μεταξύ των μελών αναπτύσσει την συνεργασία που έχει σαν αποτέλεσμα την συμμετοχή τους σε επαρχιακούς και Παγκύπριους  Κλαδικούς  Συνδέσμους.
  • Όλοι αυτοί Σύνδεσμοι, Οργανώσεις, Ομοσπονδίες βασίζονται στον αλτρουισμό και στην εθελοντική συμμετοχή των ατόμων που αποτελούν τις ηγεσίες του έκαστου Συνδέσμου.
  • Μέσα από συνεδριάσεις των Επαγγελματικών Συνδέσμων, Οργανώσεων, Ομοσπονδιών, ενημερωνόμαστε και ανταλλάσσονται απόψεις. Έτσι αποφασίζεται η στάση που θα ακολουθήσουμε και καθορίζονται τα επόμενα βήματα.
  • Συμμετέχει σε διάφορες επιτροπές και σώματα μεταφέροντας την φωνή όλων εμάς στα κέντρα που λαμβάνονται οι αποφάσεις όπως, Επιτροπές παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων – Συμβούλια βιομηχανικής Ανάπτυξης, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανταγωνιστικότητας, Ασφάλειας και Υγείας – Συμβουλευτικές Επιτροπές και Σώματα – Κοινοβουλευτικές, Υπουργικές, Δημοτικές Επιτροπές κλπ

Απ’ όσα ανάφερα μέχρι τώρα γίνεται αντιληπτό ότι η δύναμη της  Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ είναι τα μέλη της και οι φίλοι της. Έτσι αγαπητέ μου θα αντιστρέψω το αρχικό ερώτημα «Πόση δύναμη έχετε; » και θα σε ρωτήσω εγώ ̇

Πόση δύναμη θέλεις να έχουμε ; Ή καλύτερα

Πόση δύναμη δίνεις στην Συνομοσπονδία που τεκμηριωμένα σε εκπροσωπεί εσένα τον κυριότερο εκφραστή της Μικρής Επιχείρησης;

Δε θα επεκταθώ περισσότερο για να μην γίνω κουραστικός, όποιος επιθυμεί να εκφράσει την άποψη του ή επιθυμεί περεταίρω ενημέρωση και διάλογο είμαι στη διάθεση του στο τηλέφωνο 26941959.

 

Περισσότερες πληροφορίες  για την Γ.Σ. ΠΟΒΕΚ μπορείτε να βρείτε  στην ιστοσελίδα http://www.povek.com

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ