29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Πρώτη στην ανακύκλωση η Κισσόνεργα από όλους τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάφου 

H Κισσόνεργα συνεχίζει να είναι πρώτη στην ανακύκλωση και για το πρώτο τρίμηνο του 2018 με σημαντική διαφορά, από τους άλλους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένων και όλων των Δήμων της Επαρχίας Πάφου, σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Κισσόνεργας Γιώργο Στυλιανού.

Βάσει των τελευταίων αποτελεσμάτων, που έχουν σταλεί από την εταιρεία διαχείρισης της ανακύκλωσης Green-Dot, τα στοιχεία, αναφέρει σε σύντομη συνέντευξη στο ΚΥΠΕ ο κ. Στυλιανού, καταδεικνύουν ότι η αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών (PMD) στην Κισσόνεργα κυμαίνεται γύρω στα 10 κιλά ανά κάτοικο, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δεύτερη την κοινότητα της Τάλας, όπου η αποκομιδή κυμαίνεται γύρω στα 6 κιλά ανά κάτοικο.

Σημαντικό είναι το γεγονός, συνέχισε, ότι τα αποτελέσματα έχουν συγκεντρωθεί κατά την περίοδο Γενάρη – Μάρτη 2018 όπου όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής της Κισσόνεργας ήταν κλειστά, και τα αποτελέσματα οφείλονται αποκλειστικά σε ανακύκλωση που κάνουν οι δημότες της Κισσόνεργας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτό – όπως είπε- καταδεικνύει έμπρακτα ότι η ανακύκλωση στην Κισσόνεργα έχει γίνει πλέον μέρος της ζωής των κατοίκων της και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ερωτηθείς τι είδη ανακυκλώνουν, ο κοινοτάρχης είπε ότι ανακυκλώνουν τα είδη συσκευασίας, τα τενεκεδάκια, το πλαστικό και το χαρτί. Επεσήμανε, επίσης, πως η ανακύκλωση γίνεται από “ πόρτα σε πόρτα” και σκυβαλοφόρο μία φορά την εβδομάδα διέρχεται από τις κατοικίες και συγκεντρώνει τα είδη ανακύκλωσης από κάθε σπίτι.

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία της περιοχής, ο κ. Στυλιανού είπε πως η κοινοτική αρχή τοποθέτησε μεγάλους καλάθους και τα είδη ανακύκλωσης που συγκεντρώνονται τα παραλαμβάνει επίσης σκυβαλοφόρο.

Η επιτυχία του θεσμού στην κοινότητα, συνέχισε, οφείλεται στη σωστή διαφωτιστική εκστρατεία την οποία υλοποίησε προχώρησε η τοπική αρχή. Η έναρξη της διαφωτιστικής εκστρατείας έγινε – όπως είπε- με σχετικό διαφωτιστικό υλικό που αποστάληκε στις κατοικίες. Το υλικό αποστέλλεται μέχρι σήμερα σε τακτά χρονικά διαστήματα, «ώστε να μην ξεχαστεί», όπως εξήγησε.

Ενδεικτικά ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας ανέφερε πως σ’ αυτά τα πλαίσια ο κόσμος αναμένει να έρθει η μέρα της ανακύκλωσης, μαζεύοντας και κάνοντας κατ’ οίκον διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Πρόσθεσε πως οι ποσότητες αποκομιδής σκυβάλων με τα οργανικά σκουπίδια της Κισσόνεργας έχουν μειωθεί, ενώ η συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών έχει αυξηθεί.

Η επιτυχία της Κισσόνεργας στον τομέα της ανακύκλωσης οφείλεται στο ότι το Κ.Σ. Κισσόνεργας, αφενός έχει αγκαλιάσει και στηρίξει έμπρακτα τον θεσμό με σωστή διαφωτιστική εκστρατεία και αφετέρου είναι ο πρώτος οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης στην Πάφο που εφάρμοσε την ανακύκλωση «από πόρτα σε πόρτα», εδώ και τέσσερα χρόνια, συμπλήρωσε ο κ. Στυλιανού.

Οι Κισσονεργίτες είπε αντιμετωπίζουν την ανακύκλωση θετικά και πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την “πρωτιά” που εξασφάλισε η κοινότητα του και που – όπως είπε- δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.

Ευχαρίστησε τέλος τους κατοίκους της Κισσόνεργας για την ιδιαίτερη προσπάθεια που καταβάλλουν στον τομέα της ανακύκλωσης, στοχεύοντας στην προστασία του περιβάλλοντος.

** H συνέντευξη εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου Rethink Reduce-Reuse-Recycle, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE+ της ΕΕ (Κωδικός έργου: LIFE13 INF/CY/000910). Ανάδοχος Φορέας: ΡΙΚ. Εταίροι: GreenDot Κύπρου, Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ΚΥΠΕ και Fost Plus Βελγίου.**

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ