21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Πρόβλημα με ψείρες; Σας έχουμε τη λύση…

Κάθε χρόνο πολλοί άνθρωποι και κυρίως παιδιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ψείρες. Οι ψείρες είναι παράσιτα που ρουφούν το αίμα από το τριχωτό της κεφαλής.

της Ραφαέλας Θρασυβουλίδου * 
της Ραφαέλας Θρασυβουλίδου * 

Πολλαπλασιάζονται ραγδαία μιας και η θηλυκή ψείρα γεννά περίπου 300 αυγά (κόνιδες) ανά 7-10 μέρες. Οι ψείρες μεταδίδοντα εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η παρουσία τους προκαλεί έντονη φαγούρα στην κεφαλή , ενώ το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει μόλυνση.

Με το άνοιγμα των σχολείων ,τα κρούσματα εμφάνισης ψειρών αυξάνονται. Αν δείτε λοιπόν το παιδί σας να ξύνετε ελέγξτε το για φθειρίαση. Εύκολα θα δείτε τα άσπρα αυγά που είναι κολλημένα στις τρίχες ,ενώ αν ψάξετε καλύτερα θα βρείτε και ψείρες που είναι μικρά έντομα γκρι χρώματος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πώς θεραπεύεται η φθειρίαση ;

Στα φαρμακεία υπάρχουν διάφορα σαμπουάν ειδικά για απομάκρυνση των ψειρών. Τα περισσότερα εφαρμόζονται σε στεγνά μαλλιά ομοιόμορφα μέχρι τις ρίζες και κυρίως πίσω από τα αυτιά και το σβέρκο κάνοντας ελαφρύ μασάζ. Τα σαμπουάν αυτά πρέπει να παραμένουν για 10-15 λεπτά για να δράσουν. Ακολούθως γίνεται ξέπλυμα με νερό και τέλος με το ειδικό χτενάκι απομακρύνονται οι ψείρες και τα αυγά. Υπάρχουν επίσης και λοσιόν πρόληψης που καλό είναι να γίνεται καθημερινή χρήση τους πριν από το σχολείο. Αυτές οι λοσιόν απωθούν τις ψείρες με φυσικό τρόπο. Επιπρόσθετα μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα αιθέριου ελαίου λεβάντας στη χτένα του παιδιού ,γιατί το άρωμα του διώχνει τους <<ανεπιθύμητους  επισκέπτες>>.

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή στα προϊόντα που θα αγοράσετε. Συμβουλευτείτε το φαρμακοποιό σας για σαμπουάν και λοσιόν δερματολογικά ελεγμένα, μη τοξικά ,χωρίς εντομοκτόνα, parabens και σιλικόνες.

Στα παλιά χρόνια χρησιμοποιούσαν βενζίνη και πετρέλαιο .ΠΡΟΣΟΧΗ μην επιχειρήσετε  να το δοκιμάσετε μιας και προκαλούνται σημαντικές βλάβες.

Ωφέλιμο είναι να πλένονται τακτικά τα σεντόνια και η μαξιλαροθήκη με ζεστό νερό, Θυμίστε στο παιδί σας να μη μοιράζεται την ίδια χτένα και καπέλο με άλλα παιδιά.

Αν το παιδί σας έχει μακριά μαλλιά ,φροντίστε να τα έχει δεμένα στο σχολείο.

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω , η καλύτερη άμυνα ενάντια στις ψείρες είναι ο τακτικός έλεγχος στο κεφάλι του παιδιού ,ώστε να εντοπιστούν νωρίς προτού εξαπλωθούν και σε άλλα μέλη της οικογένειας.

* Φαρμακοποιός Πτυχιούχος του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ