23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Πρωτόκολλο συνεργασίας Δήμου Πάφου – Νεάπολις για τη δημιουργία Κέντρου Ιστορικής Μνήμης στην Πάφο

Ως απαρχή για τη δημιουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης της πόλης στο διατηρητέο κτίριο που σήμερα στεγάζεται η Αστυνομική Διεύθυνση Πάφου, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος το Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Δήμου Πάφου και του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου για την υλοποίηση του Ερευνητικού Προγράμματος «Επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, 19ος και 20ος αιώνας».

Μιλώντας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο κ. Φαίδωνος αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο κτίριο αναμένεται να παραδοθεί στην Τοπική Αρχή περί τις αρχές του επόμενου χρόνου και θα αξιοποιηθεί για τη στέγαση και λειτουργία του Κέντρου Ιστορικής Τεκμηρίωσης, ενός υπερσύγχρονου ερευνητικού και μουσιακού χώρου ο οποίος θα καλύπτει την ιστορία της πόλης από το 300 π.Χ έως σήμερα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και διαδραστικών μέσων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Προς τούτο, πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου, η Τοπική Αρχή προσβλέπει σε μια στενή και δημιουργική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, το οποίο αποτελεί το μοναδικό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της επαρχίας μας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Μιχαλάκης Λεπτός σημείωσε ότι το Νεάπολις συμμερίζεται το όραμα και τους στόχους του Δήμου και για τον λόγο αυτό η στήριξη στην πρώτη Αρχή της πόλης, είτε αυτόνομα είτε μέσω συνεργασιών, είναι δεδομένη.

Μέσω του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα ο Δήμος Πάφου και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου συμφωνούν να συνεργαστούν για την προώθηση της έρευνας γύρω από την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Πάφου. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ιστορίας του Πανεπιστημίου αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το Ερευνητικό Πρόγραμμα «Επιφανείς Προσωπικότητες της Πάφου, 19ος και 20ος αιώνας» στη βάση των εξής:

(1) Η έρευνα θα διεξαχθεί με ευθύνη και καθοδήγηση του Καθηγητή Γιώργου Γεωργή.

(2)​Το Πρόγραμμά έχει σκοπό τη συγκέντρωση υλικού για τη ζωή και τη δράση επιφανών ανθρώπων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής, που γεννήθηκαν ή έδρασαν στην Πάφο.

(3) Δεν θα περιληφθούν άτομα που γεννήθηκαν μεν στην πόλη της Πάφου αλλά μετοίκησαν νωρίς σε άλλη πόλη της Κύπρου, στην οποία διακρίθηκαν. Θα περιληφθούν όμως προσωπικότητες που γεννήθηκαν στο Κτήμα ή την Κάτω Πάφο και διέπρεψαν στο εξωτερικό, προβάλλοντας το όνομα της Πάφου. Θα περιληφθούν επίσης επιφανείς Τουρκοκύπριοι που γεννήθηκαν ή/ και έζησαν στην πόλη της Πάφου.

(4) Η πρώτη φάση της έρευνας θα διαρκέσει περίπου έξι μήνες και περιλαμβάνει τη συγκέντρωση και κατάταξη του υλικού. Στη συνέχεια θα γίνει η αξιοποίηση του υλικού στη συγγραφή.

(5) Για τη συγγραφή και ετοιμασία των μονογραφιών, το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα συνεργαστεί με το Κέντρο Ιστορικών Μελετών και Ερευνών Πάφου (Κ.Ι.Μ.Ε.Π.).

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ