28.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΓΕΙΑΣ: O Τουρισμός και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Του Ανδρέα Χριστοδούλου*

Ο Τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο σταθερές και αναπτυσσόμενες βιομηχανίες στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Η σωστή εκμετάλλευση και αξιοποίηση του τουρισμού αποτελεί μονόδρομο σε περιόδους ανάκαμψης αλλά και ανάπτυξης της εκάστοτε τοπικής οικονομίας. Το προσφερόμενο τουριστικό πακέτο είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουν οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, καθώς μέσα απ’αυτό μπορούν να επιτύχουν αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των εσόδων αλλά και της απασχόλησης, στα γεωγραφικά τους πλαίσια. Η αειφόρως ανάπτυξη του τουρισμού μέσω ενός ορθολογιστικού προγράμματος μπορεί να αντισταθμίσει και να ελαχιστοποίησει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια πολλούς Δήμους της Κύπρου.


Τα άτομα που αποτελούν την τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου μας, θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αλλά και να δημιουργήσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θα δώσουν την αναγκαία ώθηση για την εξέλιξη και την ανάπτυξη διαφόρων εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αυτό θα το καταφέρουν δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό πλάνο το οποίο θα επικεντρώνεται σε διάφορους θεματικούς τύπους τουρισμού, οι οποίοι θα έρχονται σε αρμονία με την πολιτιστική και ιστορική κληρονομία μας, άλλα και με τους φυσικούς πόρους της γεωγραφικής μας επικράτειας.
Το τουριστικό πακέτο του Δήμου μας θα μπορούσε να διαχωριστεί σε δύο μεγάλες αλληλένδετες κατηγορίες , αυτήν της ποσοτικής προσφοράς και αυτήν της υποδομής. Η κατηγορία της ποσοτικής προσφοράς του τουριστικού μας προϊόντος θα πρέπει να αποτελείτε από διάφορους τύπους τουρισμού όπως είναι ο αρχαιολογικός, ο αθλητικός, ο εκπαιδευτικός, ο πολιτιστικός, ο θαλάσσιος, ο αρχιτεκτονικός, ο τουρισμός αναψυχής και άλλες μορφές, τους οποίους θα πρέπει να στοχεύσουμε έτσι ώστε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο του Δήμου μας, αλλά και να ελκύσουμε εναλλακτικό τουρισμό που θα δώσει σημαντικές ανάσες στην τοπική οικονομία κατά την διάρκεια ολόκληρου του έτους και όχι μόνο εποχιακά.
Παράλληλα θα πρέπει να επενδύσουμε και να υποστηρίξουμε την προσφορά του τουριστικού μας πακέτου, με την δημιουργία νέων υποδομών με βάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, άλλα και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων. Έργα όπως, δημιουργία τουριστικού και παραλιακού μετώπου, ανάπλαση κεντρικών σημείων και πλατειών, δρόμοι, φωτισμοί , πεζοδρόμια, χώροι στάθμευσης, πινακίδες, δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, θεματικά πάρκα, τουριστικοί χάρτες και άλλες βοηθητικές υπηρεσίες και παροχές,  αποτελούν ζωτικής σημασίας για την δημιουργία ενός ελκυστικού και βιώσιμου τουριστικού πακέτου.
Καταλήγοντας, αναμφισβήτητα οι γαλάζιες παραλίες και οι κλιματολογικές μας συνθήκες ελκύουν αρκετό τουρισμό κάθε χρόνο στο Δήμο μας. Παρόλα αυτά, τα δυο αυτά συστατικά δεν αρκούν και δεν δημιουργούν από μόνα τους ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προς άλλους τουριστικούς προορισμούς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να βελτιώσουμε αλλά και να καλλιεργήσουμε καινούρια στοιχεία στην υφιστάμενη τουριστική μας προσφορά και υποδομή όπως αυτά αναφέρονται πιο πάνω έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε την σημερινή ζήτηση και παράλληλα να καταστήσουμε τον Δήμο μας πιο ελκυστικό προς άλλους τουριστικούς προορίσμους της Κύπρου.

Η ταχύτητα σκοτώνει

AΝΤΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΓΕΙΑΣ

Ανεξάρτητος Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πέγειας

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ