17.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

ΠΡΟΣΟΧΗ – ΚΥΠΡΟΣ: Κίνδυνος από τηλεφωνικές απάτες – Πώς προστατευόμαστε

Πολλά είναι πλέον τα θύματα τηλεφωνικών απατών και στην Κύπρο. Μαζικές καταγγελίες πολιτών αναφέρουν ότι δέχονται κλήσεις από άγνωστους προς αυτούς τηλεφωνικούς αριθμούς, από χώρες του εξωτερικού. Ο ειδικός για θέματα ασφάλειας διαδικτύου και πληροφοριών, Ντίνος Παστός, αναλύει ποιες μπορεί να είναι οι ενδεχόμενες συνέπειες και πώς προστατευόμαστε.

Σε επικοινωνία που είχε το Sigmalive με τον Ντίνο Παστό, επιβεβαίωσε ότι πράγματι πλέον και η Κύπρος μπήκε στο στόχαστρο επιτήδειων που ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες, υποκλέπτοντας προσωπικά τους στοιχεία ή ακόμα και χρηματικά ποσά.

Ο κ. Παστός ξεκαθάρισε ότι ακόμα παραμένει άγνωστη η επιδίωξη των εγκληματικών αυτών στοιχείων που ξεγελούν ανυποψίαστους πολίτες.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι μεγαλύτερες πιθανότητες για το τι επιδιώκουν:

Α) Κάποιοι αναφέρουν ότι χρεώνεσαι σε περίπτωση που καλέσεις πίσω τον άγνωστο αριθμό, από τον οποίο έχεις αναπάντητη.
Β) Πιθανόν οι δράστες να θέλουν απλά να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του εν λόγω τηλεφωνικού αριθμού που καλούν. Άρα, σε περίπτωση που καλέσετε πίσω τον αριθμό, επιβεβαιώνετε την ύπαρξη του αριθμού σας. Αυτό πιθανόν να σας φέρει ενώπιον μίας νέας επίθεσης ή πιθανόν οι δράστες να θέλουν να πουλήσουν μία λίστα δεδομένων (τηλεφωνικών αριθμών πολιτών).

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ιστοσελίδες που ξεγελούν χρήστες, αφού τους υπόσχονται «δώρα» σε περίπτωση που δώσουν προσωπικά τους στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου. Πρόκειται όμως γι’ απάτη και αν ακολουθήσετε τις οδηγίες των επιτηδείων, απλά θα δείτε τον λογαριασμό του τηλεφώνου σας παραφουσκωμένο.

Ο Ντίνος Παστός τονίζει στο Sigmalive, ότι το πρόβλημα ήρθε για να μείνει και μάλιστα μεγεθύνεται μέρα με τη μέρα. Αυτό προκύπτει από τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου στα νοικοκυριά, που, από την άλλη, όμως, επιδεικνύουν άγνοια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Τι κάνουμε για να προστατευθούμε

Δεν  υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε περίεργοι με «καινούρια φρούτα» που ξεφυτρώνουν στο διαδίκτυο. Εγκληματικά στοιχεία αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για  να ξεγελάσουν πολίτες, βάζοντας πολλές φορές παγίδες, όπως τα «δώρα» που προαναφέραμε πιο πάνω.

Από την περιέργεια προκύπτουν πολλές δυσάρεστες συνέπειες, υπογράμμισε ο Ντίνος Παστός.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύεται τόσο στις «τυφλές κλήσεις» από χώρες του εξωτερικού, όπως και στα SMS ή διαφημίσεις στο διαδίκτυο, που σκοπό έχουν να ξεγελάσουν πολίτες και να δώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Αν δεν είμαστε περίεργοι, θ’ αποφύγουμε και τον κίνδυνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι μία φορά είναι αρκετή για να μπείτε στη λίστα των εγκληματικών στοιχείων. Μία φορά αν δώσετε τα προσωπικά σας στοιχεία, πιθανόν ν΄ ανοίξει την πόρτα για νέες επιθέσεις, κατέληξε ο Ντίνος Παστός.
Πηγή: sigmalive

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ