23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Προς επίλυση το στεγαστικό των δικαστηρίων Πάφου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Πάφου, με την ολοκλήρωση των οποίων αναμένεται να επιλυθεί το υφιστάμενο στεγαστικό πρόβλημα, αλλά και μελλοντικές ανάγκες.



Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Ειρήνη Χριστοδούλου, Αρχιπρωτοκολλητής στο Ανώτατο Δικαστήριο, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο 2018, οπόταν και θα σταματήσει το φαινόμενο να γίνονται συνεδριάσεις δικαστηρίων σε γραφεία και σε τμήμα της Βιβλιοθήκης.

Σύμφωνα με την Αρχιπρωτοκολλητή του Ανώτατου Δικαστηρίου το νέο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου θα αποτελείται από δύο ορόφους (ισόγειο και πρώτο όροφο) συνολικού εμβαδού 1850τμ, με τις αίθουσες δικαστηρίου, τα γραφεία και τους υπόλοιπους χώρους και δύο υπόγειους ορόφους που θα περιλαμβάνουν 105 περίπου χώρους στάθμευσης και ορισμένους βοηθητικούς χώρους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στους όρους του συμβολαίου με την κατασκευάστρια εταιρεία υπάρχει πρόνοια – όπως είπε- ώστε η φέρουσα ικανότητα του κτηρίου να επιτρέπει τη μελλοντική προσθήκη ακόμη δύο ορόφων. Με την κατασκευή του κτηρίου θα δημιουργηθούν 10 νέες αίθουσες δικαστηρίου με τα αντίστοιχα γραφεία Δικαστών και στενογράφων, καθώς και μια μεγάλη αίθουσα πρωτοκολλητείου.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως στο Δικαστικό Μέγαρο Πάφου υπάρχουν έξι μεγάλες αίθουσες, το εμβαδόν των οποίων ανέρχεται κατά μέσον όρο στα 145 τ.μ. ενώ προσωρινά έχουν δοθεί διάφορες λύσεις ως προς την εξυπηρέτηση των δικαστών, όπως η διαμόρφωση δύο αιθουσών σε διπλανό κτήριο του Δικαστηρίου καθώς και η χρησιμοποίηση μέρους της βιβλιοθήκης. Οι υπόλοιποι δικαστές συνεδριάζουν στα γραφεία τους.

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, δύο Επαρχιακοί Δικαστές, καθώς και τα ειδικά Δικαστήρια (Οικογενειακό, Ελέγχου Ενοικιάσεων, Εργατικό και Στρατοδικείο) συνεδριάζουν σε Γραφεία.

Επιπρόσθετα η κ. Χριστοδούλου είπε πως ένας Ανώτερος Δικαστής συνεδριάζει σε αίθουσα που δημιουργήθηκε στην βιβλιοθήκη, ενώ άλλοι δύο Επαρχιακοί Δικαστές σε διπλανό κτίριο, το οποίο διαμορφώθηκε σε αίθουσες Δικαστηρίου.

Όπως εξήγησε, υπάρχει αυτή την στιγμή ανάγκη για 7 ή ακόμη και 9 αν χρειαστεί να συνεδριάσουν τα ειδικά Δικαστήρια την ίδια ημέρα ( 1 Ανώτερος Δικαστής, 4 Επαρχιακοί Δικαστές, Δικαστής Οικογενειακού Δικαστηρίου, Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων, Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών, Στρατιωτικό Δικαστήριο).

Η κ. Χριστοδούλου είπε πως αυτοί οι νέοι χώροι αναμένεται να επιλύσουν το πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου Πάφου το τωρινό αλλά και μελλοντικά.

Αναφερόμενη στο ιστορικό, η Ειρήνη Χριστοδούλου Αρχιπρωτοκολλητής στο Ανώτατο Δικαστήριο είπε στο ΚΥΠΕ πως οι ανάγκες για επέκταση του νέου Δικαστικού Μεγάρου της Πάφου έχουν διαπιστωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Το στεγαστικό πρόβλημα του Δικαστηρίου Πάφου είναι παλιό σημείωσε, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες για ανέγερση νέου ορόφου κρίθηκε αναγκαία.

Το 2012 τα σχέδια ήταν έτοιμα, καθώς και οι προσφορές αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης  το έργο αναστάληκε.

Αργότερα κρίθηκε ότι η ανέγερση νέου κτηρίου στο χώρο στάθμευσης του Δικαστηρίου θα ήταν οικονομικά συμφέρουσα, ενώ δεν θα δημιουργούσε λειτουργικά προβλήματα στο υπάρχον κτήριο και στην εύρυθμη απονομή της δικαιοσύνης, κατέληξε.

Η κατασκευή του έργου ανατέθηκε στην εταιρεία A.N.IOANNOU CONSTRUCTION LTD  για το ποσό των €5.120.000,00 πλέον Φ.Π.Α με την μέθοδο Μελέτη-Κατασκευή –Συντήρηση.

Τα συμβόλαια υπογράφτηκαν στις 22 Ιουλίου 2016 και η περίοδος εκτέλεσης του έργου είναι 18 μήνες και 12 χρόνια συντήρησης.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου ήταν  η 22η Αυγούστου 2016. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2018.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ