22.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Προβληματισμός ΕΒΕ Πάφου για το κλείσιμο εισροής κεφαλαίων στην Κύπρο από Κίνα 

Σε ενέργειες μέσω του ΚΕΒΕ και του Υπουργείου Εξωτερικών προβαίνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πάφου σε σχέση με απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης που φαίνεται ότι έχει κλείσει την εισροή κεφαλαίων προς την Κύπρο για αγορά κατοικίας από Κινέζους υπηκόους ή και για μεγαλύτερες επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση για την εξασφάλιση άδειας παραμονής.


Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου ανέφερε πως το θέμα θα τεθεί στο ΚΕΒΕ και συλλογικά θα τεθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών γιατί – όπως είπε – είναι ένα σημαντικό θέμα που επηρεάζει τις επενδύσεις από την Κίνα.

“Προσπαθούμε να μάθουμε τα γεγονότα και μετά να δούμε ποια είναι η λύση ενώ αναμένεται να προγραμματιστεί συνάντηση και με τον αρμόδιο Υπουργό” , συμπλήρωσε.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Δημητριάδης ενδεικτικά ανέφερε πως το Επιμελητήριο Πάφου εντόπισε το πρόβλημα και από το China Desk που έχει δημιουργήσει με τη στήριξη του Κυπροκινέζικου Επιχειρηματικού Συνδέσμου, το οποίο έχει στεγαστεί στα Γραφεία του με επανδρωμένο προσωπικό για να εξυπηρετεί και να καθοδηγεί Κινέζους επενδυτές και κατοίκους της Επαρχίας.

Την Παρασκευή, συνέχισε, θα επισκεφτεί ο Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας την Πάφο και στο πλαίσιο της επίσκεψης θα συζητηθεί το θέμα. Είπε ακόμα πως το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πέραν των δυνατοτήτων του China Desk.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πάφου, σχολιάζοντας τις ανησυχίες των αναπτυξιακών εταιριών μελών του Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι υπάρχει πλέον μια μεγάλη δυσκολία στη διακίνηση των κεφαλαίων για τις επενδύσεις που είχαν τονώσει την κυπριακή οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ενώ τέτοιες πληρωμές δεν επιτρέπονται στην Κύπρο, παρόμοιες πληρωμές επιτρέπονται στη Μάλτα  που θεωρείται ανταγωνιστικό νησί της Κύπρου στην παροχή υπηρεσιών, στην Αγγλία αλλά και αλλού, είπε. Αυτό φαίνεται να γίνεται μόνο για την Κύπρο και αυτό ακριβώς σημείωσε είναι που θα πρέπει να διερευνηθεί, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ