32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Πράσινο φως για έργο Βασιλείου στην Πέγεια– Διαβάστε τι θα περιλαμβάνει

Πράσινο φως για τη μεγάλη τουριστική επένδυση στην Πέγεια της εταιρείας Γιώργος Βασιλείου και Άλλοι άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή η οποία μελέτησε τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την προτεινόμενη ενοποιημένη ανάπτυξη μεγάλων και σύνθετων χρήσεων. Η ανάπτυξη θα γίνει στην περιοχή «Αγιοβούνι» σε 15 τεμάχια με συνολική έκταση 254.940 τ.μ. περίπου.


Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει στρατηγικές χρήσεις όπως είναι το κέντρο αποκατάστασης που περιλαμβάνει 130 δωμάτια με 200- 250 κλίνες. Το συνολικό εμβαδόν του κτηρίου ανέρχεται στα 6.250 τ.μ., περίπου και το εμβαδόν σφράγισης του εδάφους στα 2.246 τ.μ. περίπου. Στις στρατηγικές χρήσης υπάρχει πρόνοια για κέντρο έρευνας και τεχνολογίας σε θέματα υγείας και περιβάλλοντος. Το συνολικό εμβαδόν των κτηρίων ανέρχεται σε 3.000 τ.μ., περίπου, και το εμβαδό σφράγισης του εδάφους στα 1.552 τ.μ. περίπου.

Άλλη μεγάλη ανάπτυξη είναι το κέντρο χωριού το οποίο περιλαμβάνει:

Η ταχύτητα σκοτώνει

> Εμπορικούς χώρους (καταστήματα, souvenir, mini market, κατάστημα τράπεζας και cash point) συνολικού εμβαδού 300 τ.μ., περίπου.
> Δύο εστιατόρια και μια καφετέρια συνολικού εμβαδού 300 τ.μ., περίπου.
> Χώρο εστίασης και αναψυχής ενοίκων (με καφετέρια, lounge και reception), συνολικού εμβαδού 400 τ.μ., περίπου.
> Χώρους συντήρησης και γραφεία πωλήσεων της ανάπτυξης, συνολικού εμβαδού 300 τ.μ., περίπου.
> Γυμναστήριο και Κέντρο Ευεξίας (Spa), συνολικού εμβαδού 400 τ.μ., περίπου.
> Χώρο τέχνης (art gallery), συνολικού εμβαδού 250 τ.μ., περίπου.
> Χώρο έκθεσης κυπριακής χειροτεχνίας, συνολικού εμβαδού 250 τ.μ., περίπου.
> Χώρους υποδομών, συνολικού εμβαδού 280 τ.μ., περίπου.
> Χώρους εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, συνολικού εμβαδού 1.280 τ.μ., περίπου.
Τα πιο πάνω έχουν συνολικό εμβαδόν σφράγισης του εδάφους 3.059 τ.μ., περίπου.

Η οικιστική ανάπτυξη περιλαμβάνει συγκρότημα 145 διαμερισμάτων: 20 μονάδες τεσσάρων υπνοδωματίων εμβαδού 160 τ.μ., περίπου, 50 μονάδες τριών υπνοδωματίων εμβαδού 120 τ.μ., περίπου, και 75 μονάδες δυο υπνοδωματίων εμβαδού 80 τ.μ., περίπου. Το συνολικό εμβαδό σφράγισης του εδάφους είναι 9.419 τ.μ., περίπου.

Επίσης, η οικιστική ανάπτυξη περιλαμβάνει 129 οικίες οι οποίες διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες ως εξής: α) 26 μονάδες τεσσάρων υπνοδωματίων εμβαδού 275 τ.μ., περίπου, β) 71 μονάδες τριών υπνοδωματίων εμβαδού 160 τ.μ., περίπου, και γ) 32 μονάδες δυο υπνοδωματίων εμβαδού 120 τ.μ., περίπου. Το συνολικό εμβαδό σφράγισης του εδάφους είναι 29.341 τ.μ., περίπου.

Στο ανατολικό μέρος της ανάπτυξης χωροθετείται δημόσιος χώρος πρασίνου που έχει συνολικό εμβαδόν 37.000 τ.μ.

Επίσης, παραχωρείται στην τοπική Αρχή έκταση συνολικού εμβαδού 7.006 τ.μ., περίπου, ως χώρος κοινοτικού εξοπλισμού. Χωροθετείται στα νότια της προτεινόμενης ανάπτυξης.
Ακόμα η ανάπτυξη προνοεί δημόσιο οδικό δίκτυο με συνολικό εμβαδόν σφράγισης εδάφους 9.626 τ.μ, περίπου, ιδιωτικό οδικό δίκτυο με συνολικό εμβαδόν σφράγισης εδάφους 28.282 τ.μ, περίπου, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης.

Περιλαμβάνει επίσης βιολογικό σταθμό επεξεργασίας υγρών αποβλήτων (αστικά λύματα και υγρά απόβλητα από τον καθαρισμό των κολυμβητικών δεξαμενών-back wash), ο οποίος θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 380 κ.μ./ημέρα, δεξαμενή αποθήκευσης υγρών αποβλήτων για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης με χωρητικότητα 300 κ.μ., δεξαμενή αποθήκευσης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων (ανακυκλωμένο νερό) με δυναμικότητα αποθήκευσης 4.000 κ.μ., περίπου. Πρόσθετα υπάρχει πρόνοια για μικρό αναχαιτιστικό φράγμα/δεξαμενή κατακράτησης ομβρίων υδάτων με συρματοκιβώτια (gabions) στο υδατόρεμα στο νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής ανάπτυξης με σκοπό την αναχαίτιση και διαχείριση των ομβρίων υδάτων.

Το προτεινόμενο έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί σε δυο φάσεις. Η Α’ φάση αφορά το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας και το 50% των οικιστικών μονάδων και η Β’ φάση το κέντρο αποκατάστασης, το κέντρο χωριού και τις υπόλοιπες οικιστικές μονάδες.

Μέρος του προτεινόμενου έργου βρίσκεται εντός των περιοχών Δικτύου Natura 2000 της χερσονήσου Ακάμα. Με βάση τους ουσιώδεις όρους της Περιβαλλοντικής Αρχής η χωροθέτηση των στρατηγικών χρήσεων, του κέντρου χωριού, της οικιστικής ανάπτυξης και των άλλων υποδομών θα περιοριστεί εκτός του Δικτύου Natura 2000.

Κατά την αξιολόγηση του προτεινόμενου έργου από την Περιβαλλοντική Αρχή διαφαίνεται ότι τυχόν υλοποίηση του δεν θα επιφέρει αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και ιδιαίτερα στα είδη και οικοτόπους χαρακτηρισμού της περιοχής. Η έκταση του Δικτύου Natura 2000 δεν θα επηρεαστεί αφού το προτεινόμενο έργο εξαιρεί τις εκτάσεις που είναι εντός των περιοχών του Δικτύου από οικιστική ανάπτυξη.

Περιορίζεται η οικιστική ανάπτυξη
Η Περιβαλλοντική Αρχή έθεσε ουσιώδεις όρους στην εταιρεία για την ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη μελέτες, εκθέσεις, γνώσεις και απόψεις των μελών, αλλά και τις πρόνοιες κοινοτικής οδηγίας, καθώς και την πολύ βασική αρχή της πρόληψης. Στη νότια και νοτιοδυτική περιοχή όπου παρατηρούνται συνθήκες αυξημένης γεωτεχνικής επικινδυνότητας, επισημαίνεται ότι στην περίπτωση επεμβάσεων για κατασκευή δρόμων ή κατοικιών θα προκληθούν αποκολλήσεις ή αποσταθεροποιήσεις ογκολίθων και να δημιουργηθούν θέματα ασφάλειας τόσο την ίδια, την άμεση όσο και την κατάντη της περιοχή όπου υπάρχει οικιστική ανάπτυξη.

Στις εν λόγω περιοχές δεν θα κατασκευαστούν κατοικίες και η ανάπτυξη θα περιοριστεί. Άλλος ουσιώδης όρος είναι η διατήρηση της φυσικής βλάστησης και ένταξη της σε ζώνη/ λωρίδα πρασίνου σε περιοχή που να αφεθεί, στο νότιο μέρος της ανάπτυξης η οποία θα ενώνεται στα δυτικά με την περιοχή του Δικτύου Natura 2000.

Στα ανατολικά σύνορα της ανάπτυξης, όπου υπάρχει περιοχή με αυξημένη γεωτεχνική επικινδυνότητα και εφάπτεται ζώνης του δημόσιου πρασίνου να διερευνηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης κατά πόσο η απόσταση από τις πλησιέστερες κατοικίες ικανοποιεί την απόσταση ασφαλείας που πρέπει να υπάρχει από την εν λόγω περιοχή.
Για τη νοτιοδυτική περιοχή της ανάπτυξης, η οποία γειτνιάζει με οικιστική ανάπτυξη, όπου παρουσιάζει αυξημένη γεωτεχνική επικινδυνότητα, να ετοιμαστεί σχετική μελέτη για τα προτεινόμενα έργα για σταθεροποίηση τους αλλά και διατήρησης της φυσικής καλλονής του χώρου. Να μην ξεκινήσει καμία άλλη εργασία στην περιοχή αν δεν προηγηθεί η σταθεροποίηση των ογκόλιθων.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Η Περιβαλλοντική Αρχή θεωρεί ως εναλλακτική λύση για τη διατήρηση της φυσικότητας της περιοχής και την προστασία των σημαντικότερων στοιχείων φυσικού και βιοτικού περιβάλλοντος, του τοπίου, της γεωμορφολογίας και ελαχιστοποίηση των κινδύνων κατολίσθησης, την ενίσχυση του βαθμού ασφάλειας στην κατάντη της προτεινόμενης περιοχής ανάπτυξη, που θα διασφαλίζει ότι το έργο μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς να επιφέρει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Μεταξύ των άλλων προτεινόμενων μέτρων, καταγράφονται βασικές προϋποθέσεις και αλλαγές που είναι σημαντικές και αναγκαίες στο να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη μείωση της αλλαγής της γεωμορφολογίας, στη μείωση της κάλυψης και σφράγισης του εδάφους και στη μείωση της απώλειας της βιοποικιλότητας.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ