21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Πολύομβρος ο Οκτώβρης – Βροχές και καταιγίδες μέχρι το τέλος του μήνα

Το βαρομετρικό χαμηλό που είχε στρογγυλοκαθίσει στην Ελλάδα τις τελευταίς μέρες έχει εξασθενήσει και τώρα βρίσκεται στα παράλια της Λιβύης-Αιγύπτου. Το χαμηλό αυτό σύστημα θα ακολουθήσει βορειοανατολική πορεία προς την Κύπρο και αναμένεται να οργανωθεί και πάλι πριν μας επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά αύριο και κυρίως το Σάββατο με βροχές και καταιγίδες.

Λόγω της νότιας πορείας που ακολούθησε το σύστημα αυτό, σήμερα επηρεαζόμαστε από το θερμό μέτωπο του συστήματος, που είχε ως αποτέλεσμα αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές το πρωί και άνοδο θερμοκρασίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Οι βροχές/καταιγίδες που επηρέασαν χθες την περιοχή μας ήταν λόγω στάσιμου ψυχρού μετώπου στην περιοχή μας κατά το οποίο, οι ψυχροί άνεμοι του βαρομετρικού χαμηλού της Ελλάδας συναντιόνταν με πιο θερμές αέριες μάζες και σχετικά ψηλές πιέσεις ανατολικότερα μας. Λόγω του ότι μας επηρέαζε οριακά ήταν δύσκολο να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο θα σημειώνονταν οι βροχές/καταιγίδες και για τον ίδιο ακριβώς λόγο οι περισσότερες βροχές σημειώθηκαν στο δυτικό μισό του νησιού και ορεινά/ημιορεινά, όπου είχαμε τεράστιο βροχομετρικό εύρος σε σχέση με περιοχές στα ανατολικά.

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενα δελτία, νέα κυκλογένεση (δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού) αναμένεται στην περιοχή του Αιγαίου το Σάββατο και θα μας επηρεάσει την Κυριακή με βροχές και καταιγίδες. Το ψυχρό μέτωπο αυτού του συστήματος φαίνεται ισχυρό και στο πέρασμα του αναμένονται έντονες καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι και πτώση θερμοκρασίας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Θερμό μέτωπο επηρεάζει την περιοχή.

Σήμερα το απόγευμα o καιρός θα είναι στις περισσότερες περιοχές κυρίως αίθριος. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται αραιή σκόνη. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 27 βαθμούς στο εσωτερικό, 26 έως 28 στα παράλια και 13 στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό, 14 έως 16 στα παράλια και 6 στη Χιονίστρα.

Αύριο Παρασκευή συνεχίζει ο άστατος καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά/ημιορεινά και πιο τοπικά στο εσωτερικό, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Μεμονωμένη βροχή ή καταιγίδα δεν αποκλείεται να σημειωθεί και σε άλλη περιοχή. Οι καταιγίδες ενδέχεται τοπικά να είναι έντονες με πιθανό χαλάζι. Η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και θα κυμαίνεται 1-2 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Το Σάββατο αναμένεται άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις περισσότερες, ή και όλες, τις περιοχές. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Παρασκευή.

Την Κυριακή αναμένεται να μας επηρεάσει οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό Express από τα δυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο και αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες σε όλο το νησί. Η θερμοκρασία σημειώνει πτώση.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό φαίνεται να μας επηρεάζει και πάλι από τα μέσα της βδομάδας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Τμήμα Μετεωρολογίας έχει καλυφτεί το 73% του μήνα, όπως μπορείτε να δείτε εδώ. Σε αρκετές περιοχές έχει υπερκαλυφτεί η κανονική βροχόπτωση του μήνα αλλά υπάρχουν και περιοχές κυρίως στα ανατολικά και υψηλότερα ορεινά όπου οι βροχές μέχρι στιγμής είναι λίγες. Όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουμε το 100% της κανονικής βροχόπτωσης μέχρι το τέλος του μήνα, με τον πρώτο μήνα του μετεωρολογικού έτους να κλείνει ως πολυομβρία.

Πηγή: kitasweather.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ