23.9 C
Paphos
Wednesday, April 17, 2024

Πολιτιστικές ανταλλαγές πολιτιστικών πρωτευουσών ΠΑΦΟΣ 2017 και ΣΑΝ ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ 2016  

Ο Οργανισμός Πάφος2017 υποδέκτηκε στα γραφεία του, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 ομάδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Σαν Σεμπαστιάν2016 στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών της με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρωπης – Πάφος2017.

photo by foto LARKO29Oι 2 Πολιτιστικές Πρωτεύουσες συναντώνται κάτω από το πρόγραμμα «Πρεσβευτές Ειρήνης» το οποίο ταξιδεύει σε δέκα ευρωπαϊκές πόλεις διαδίδοντας την «Κουλτούρα Συνύπαρξης» που αποτελεί το σύνθημα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Σαν Σεμπαστιάν 2016. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πόλεις οι οποίες έχουν πληγεί στο παρελθόν είτε πλήγονται στο παρόν από συγκρούσεις ή προκλήσεις, καταγράφοντας αφηγήσεις ανθρώπων μέσα από 10 ντοκιμαντέρ.

Η πόλη της Πάφου, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017, είναι ο έβδομος προορισμός της διαδρομής αυτής. Στόχος των πρεσβευτών ειρήνης είναι να απεικονίσουν την παρούσα κατάσταση της πόλης και της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο μουσικός Ametz Arzallus, μέρος της ομάδας Σαν Σεμπαστιάν2016, συναντάται με ντόπιους ερμηνευτές και μουσικούς Γιώργο Σαξατέ (φωνή), Αλέξη Χαραλάμπους (βιολί, φωνή), Δημήτρη Παπαδόπουλο (λαούτο, φωνή), Παναγιώτη Παπαδόπουλο (κρουστά) και Πάμπο Χαραλάμπους (λαούτο) από το Λαογραφικό Όμιλο Κτήμα, οι οποίοι τον βοηθούν να κατανοήσει την ιστορία και το παρόν της Κύπρου. Η ομάδα των μουσικών και από τις 2 Πολιτιστικές Πρωτέυουσας παρουσιάζουν απόψε στους κήπους του Οργανισμού Πάφος2017 αυτοσχεδιασμούς, λαϊκή ποίηση και «τσιατιστά» σε Βάσκικες και Κυπριακές “φωνές”.

Η ταχύτητα σκοτώνει

“Οι σχέσεις, οι ανταλλαγές και τα κοινά έργα που δημιουργούνται στην πορεία προς την υλοποίηση του έργου κάθε πόλης, ανάμεσα σε Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης είτε της ίδιας χρονιάς είτε προηγούμενων ή μελλούμενων  αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση της Ευρωπαικής Διάστασης αλλά ασφαλώς και ένα βήμα να γνωρίσουν οι κάτοικοι της εκάστοτε πρωτεύουσας τους συμπολίτες τους στην Ευρώπη και τον δικό τους πολιτισμό.” ανάφερε χαρακτηριστικά η Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Προγράμματος Πάφος2017 κ.Γεωργία Ντέτσερ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπροσώπων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017 και Σαν Σεμπαστιάν 2016 αλλά και των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, τον σκηνοθέτη Xuban Intxausti, τον μουσικό Ametz Arzallus, και τον τραγουδοποιό του Λαογραφικού Ομίλου Κτήματος Γιώργο Σαξατέ.

 Φωτογραφίες από foto Larko

Η εκδήλωση «Φωνές Σαν Σεμπαστιάν2016 & Πάφος2017» θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:30 με είσοδο ελεύθερη στους κήπους του Οργανισμού Πάφος2017.

Πληροφορίες: 2693 2017

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ