19.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

“Πλούσιος” ο Οκτώβρης από το Πάφος2017! 20 projects με 50 δράσεις – Μάθετε περισσότερα

‘Ολες οι εκδηλώσεις και δράσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος2017 για τον μήνα Οκτώβριο

Μόλις 3 μήνες πριν την ολοκλήρωση της Πολιτιστικής χρονιάς και αφού έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 214 εκδηλώσεις από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει μια γκάμα εκδηλώσεων και δράσεων για τον μήνα Οκτώβριο. Ο μήνας περιλαμβάνει εκθέσεις, κινηματογράφο, χορό και μουσική ενω την τιμητική του έχει το Α’ Φεστιβάλ Μονοδράματος,  το οποίο φιλοξενεί 14 παραστάσεις με βραβευμένους – σε αντίστοιχα Φεστιβάλ – ηθοποιούς.

Για φωτογραφίες των εκδηλώσεων πατήστε εδώ.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόγραμμα

 

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Πλατεία Κάστρου, 20:00

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Κοινότητα Λεμόνας, 18:00

Zentralkapelle Berlin & Windkraft Band

Μουσική

H μπάντα Zentralkapelle Berlin από τη Γερμανία και το σχήμα Windkraft Band από την Κύπρο,  πραγματοποιούν μια πολιτιστική συνάντηση στη γλώσσα της μουσικής. Τα δύο σχήματα εμφανίστηκαν από κοινού στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2015 και η συνεργασία τους επαναλήφθηκε στο Βερολίνο – και εκ νέου στην Κύπρο,  τον Ιούλιο του 2016. Φέτος για τρίτη φορά, οι δύο μπάντες θα ενθουσιάσουν το κοινό με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει ήχους από τη γερμανική Blasmusik, γνωστές funk και pop μελωδίες, μέχρι latin και παραδοσιακούς ρυθμούς, σε μια προσπάθεια να φέρουν  το κοινό εγγύτερα στον ήχο των πνευστών τους και στο πνεύμα του κοινού εγχειρήματος.

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

Κυριακή 1 –  Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Αναχώρηση: Σπηλιά της Φάμπρικας 17:00

Remote Pafos – Rimini Protokoll

Θεατρικό δρώμενο

Οι Rimini Protokoll θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και πρωτοπόρα σχήματα που επηρεάζουν τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά θεατρικά πράγματα. Πρόκειται για τους Helgard Haug, Stefan Kaegi και Daniel Wetzel, οι οποίοι δουλεύουν μαζί από το 2002 αναπτύσσοντας συνεχώς νέες μορφές και μεθόδους του θεάτρου. Το 2017, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες συμπεριλαμβάνουν την Πάφο στις πρωτότυπες τους εξορμήσεις,  πραγματοποιώντας μια διαδρομή-παράσταση στο κέντρο της πόλης για 50 άτομα κάθε φορά. Η διαδρομή συνοδεύεται από ένα ειδικό ηχητικό πεδίο για δρόμους, χώρους στάθμευσης, εκκλησίες και αυλές, αλλάζοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε και προσλαμβάνουμε την πόλη μας.

Στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

 

Με την υποστήριξη και συνεργασία του Swiss Arts Council, Pro Helvetia, της Πρεσβείας της Eλβετίας στην Κύπρο και του Ινστιτούτου Goethe.

Χορηγός  φιλοξενίας: Maispa Developers

 

Εισιτήρια: 10€

Δωρεάν μεταφορά θεατών από το τέλος της διαδρομής στο σημείο αναχώρησης

 

______________________________________________________

 

 

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Εγκαίνια:  Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, 19:00

16:00-19:00

Παλιά Ηλεκτρική

 

Επισκέπτες από την Αυστραλία

Έκθεση

Έκθεση ενός πολύπλευρου υλικού, που δημιουργήθηκε από αρχαιολόγους και καλλιτέχνες οι οποίοι  δούλεψαν στις ανασκαφές των αποστολών του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, φέρνοντας στην επιφάνεια το ελληνιστικό-ρωμαϊκό θέατρο της Νέας Πάφου. Το αρχαιότερο θέατρο της Κύπρου, το οποίο χρησιμοποιείτο ως χώρος παραστάσεων και άλλων θεαμάτων από το 300 π. Χ. μέχρι την τελική του καταστροφή (από σεισμούς) το 365 μ. Χ.,  στάθηκε η αφορμή για όσους δούλεψαν στις ανασκαφές να δημιουργήσουν μια μεγάλη συλλογή από αυθεντικά αντίγραφα, καλλιτεχνικά βιβλία και φωτογραφίες σπουδαίων Αυστραλιανών φωτογράφων, οι οποίοι άντλησαν έμπνευση από την παφιακή πολιτιστική κληρονομιά.

Την επιμέλεια έχουν η καθηγήτρια πανεπιστημίου Diana Wood Conroy και ο Dr. Craig Barker.

 

Είσοδος Ελεύθερη

______________________________________________________

 

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 19:30

La Boîte 67 (Λιμανάκι Κ. Πάφου)

 

Περι Πόλεως – Μπουάτ 1967 – 2017

Κοινωνική Συμμετοχή

Το Πρόγραμμα «Περί Πόλεως» του Πάφος 2017 κάνει στάση στη θρυλική Μπουάτ του Χαραλαμπίδη. Εκεί όπου άρχισαν όλα πριν από ακριβώς 50 χρόνια. Σε ένα εμπνευσμένο χώρο, την πιο μαγική και την πιο ταραγμένη δεκαετία του 20ου αιώνα, εκεί όπου η πρωτοπορία συναντούσε την Πάφο. Εκεί όπου η ζωγραφική, η ποίηση και το τραγούδι συνάντησαν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις, τα νέα ρεύματα, τις πολιτικές συζητήσεις και τους ανήσυχους νέους της εποχής.

 

Το Πρόγραμμα «Περί Πόλεως» καταγράφει την ιστορία της Μπουάτ μέσα από τις αφηγήσεις του Ανδρέα και της Αθηνάς Χαραλαμπίδη και τις αναμνήσεις των πρώτων θαμώνων. Επιχειρεί να ανασυνθέσει το κλίμα της εποχής μέσα από φωτογραφίες και τραγούδια της εποχής. Αναβιώνει την ιστορία της Μπουάτ από το 1967 μέχρι σήμερα με προβολή βίντεο, συνεντεύξεις, προβολή φωτογραφιών και πρόγραμμα με τους μουσικούς που σημάδεψαν την Μπουάτ μέσα στο χρόνο.

 

Παραγωγή βίντεο: Κωνσταντίνος Γένης

Επιμέλεια, συντονισμός: Ελίζα Χριστοφόρου

 

Είσοδος: Ελεύθερη

______________________________________________________

 

 

Τετάρτη 4 – Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

10:00-13:00 και 16:00-19:00

Εγκαίνια 4 Οκτωβρίου 18:00

Χάνι του Ιμπραήμ

Ποιανού είναι Αυτός ο Καραγκιόζης;

Ανακαλύπτοντας τον Κόσμο του Καραγκιόζη

Έκθεση / παραστάσεις/ Εργαστήρι

Ο Καραγκιόζης αποτελεί κεντρική φιγούρα του θεάτρου σκιών, όπως αυτό δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε κυρίως στην Τουρκία και την Ελλάδα, αποτελώντας σήμερα παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Στην έκθεση, στο  Χάνι του Ιμπραήμ, παρουσιάζονται φιγούρες και σκηνικά φιλοτεχνημένα από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και καραγκιοζοπαίχτες από την Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες γειτονικές χώρες από τη συλλογή  του Χριστόδουλου Α. Πάφιου.

_________

Πέμπτη 5, Κυριακή 8,  Πέμπτη 12  Οκτωβρίου 2017 10:30 -11:30

Μαθητές θα μπορούν  να επισκέπτονται την έκθεση και ν΄ ανακαλύπτουν τον κόσμο και  τις περιπέτειες του αθάνατου Καραγκιόζη με τα παθήματα, τις ατυχίες, τα ευτράπελα και τις σπαρταριστές του ιστορίες σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που επιμελείται ο Χριστόδουλος  Πάφιος, εγγονός του θρυλικού κύπριου καραγκιοζοπαίχτη, Πάφιου.

_________

 

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017  11:00 & 16:00

Το Θέατρο Σκιών Λένας Σπανού   παρουσιάζει το έργο “Ο Κολλητήρης Μαθητής”, βασισμένο σε κείμενο της  Ανδρούλλας Εμπεδοκλέους σε σκηνοθεσία Λένας Σπανού και με τους ηθοποιούς Πάμπο Χαραλάμπους και Λένα Σπανού.

 

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 19:00 

Ο Θοδωρής  Κωστιδάκης παρουσιάζει το έργο “Ο Καραγκιόζης και τα αινίγματα της Βεζυροπούλας”, μια κλασική κωμωδία του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών για μικρούς και μεγάλους, βασισμένη στην παράδοση αλλά και σε σύγχρονες επιρροές και αναφορές.

_________

 

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 17:00

Παιδιά μυούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή φιγούρων, ανακαλύπτοντας τα μυστικά του μπερντέ, μέσα από ένα εργαστήρι από τον Χριστόδουλο Πάφιο.

Για τις παραστάσεις και το εργαστήρι  οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Απαραίτητη η κράτηση: 26932017.

Επιχειρηματικός Εταίρος: Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα

 

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

 

 

Παρασκευή 6, Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 20:00

Θερινό Αττικόν

Αφιέρωμα στον Ρωσικό Κινηματογράφο

Κινηματογράφος

Στο πλαίσιο του προγράμματος  Cine Attikon και της Εβδομάδας Ρωσικού κινηματογράφου,  προβάλλονται σε παγκόσμια πρώτη, τρεις κινηματογραφικές ταινίες από τη Ρωσία, με την παρουσία των διάσημων ηθοποιών Valentina Telichkina and Yuriy Nifontov και της σκηνοθέτιδος Karen Shakhnazarov, οι οποίοι θα συζητήσουν με το κοινό.

Τις προβολές συνδιοργανώνουν  και στηρίζουν το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, η Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο, η Πρεσβεία της Κύπρου στη Ρωσία, ο Σύνδεσμος Φιλίας και Πολιτιστικών Σχέσεων με Ελλάδα και Κύπρο “FILIA”, ο Κυπρο-Ρωσικός σύνδεσμος Φιλίας.

Παραγωγή: “ΕLSE” Production
Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

_________

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 20:00

Η Εποχή των Πρώτων (2017, 140’)

Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ανάμεσα στην Σοβιετική Ένωση και την Αμερική τον Μάρτιο του 1965,  επικρατούσε ένας σκληρός ανταγωνισμός για το ποιος θα κατάφερνε να περπατήσει πρώτος στο διάστημα. Κανένας κίνδυνος και κανένα τίμημα δεν είναι  αρκετό σε αυτό τον αγώνα δρόμου, στον οποίο καλούνται να συμμετάσχουν ένας βετεράνος πολέμου και ένας οξύθυμος πιλότος, χωρίς να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβεί …

Την ταινία παρουσιάζει ο  Yuri Nifontov.

Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

 

_________

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 20:00

Anna Karenina – Η ιστορία του Vronsky  (2017, 138’)

Υπάρχει άραγε μόνο μια  αλήθεια στον έρωτα και στις επιλογές του καθενός;

Η Anna Karenina επέλεξε μια  τελικά τραγική πορεία, εγκαταλείποντας την οικογένεια της και το  γιο της Sergei για χάρη του κόμητα Vronsky. 30 χρόνια μετά οι  ερωτικοί αντίζηλοι Sergei Karenin και Alexei Vronsky ανταμώνουν ανάμεσα στις μάχες του Ρωσο-Ιαπωνικού πολέμου, σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Μαντζουρίας και προσπαθούν να βρουν τις απαντήσεις που έψαχναν για χρόνια.

Την ταινία παρουσιάζει η  Karen Shakhnazarov

Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

 

_________

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 20:00

To Mπολσόι  (2017, 132’)

Η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία ενός κοριτσιού από την επαρχία που ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα. Παρά τη δύσκολη πορεία και τα εμπόδια ,επιτυγχάνει τον στόχο της και γίνεται πρώτη μπαλαρίνα στο φημισμένο Θέατρο Bolshoi. Την ταινία παρουσιάζει  η ηθοποιός Valentina Telichkina.

Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς υπότιτλους

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

 

Σάββατο 7 Οκτωβρίου  2017  16:00-18:00

Πολυχώρος Αττικόν

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017  15:00

Γκαλερί Εν Πλω

 

Ikebana

Εικαστικά

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 έχει δημιουργήσει μια σειρά από σχέσεις και ανταλλαγές ανάμεσα στην  Κύπρο και την Ιαπωνία, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται και  δράσεις σχετικές με την τέχνη  Ikebana.

Από την Κύπρο η Ουρανία Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του παραρτήματος της σχολής  Sogetsu Ikebana  Seihan και η εκπαιδεύτρια Λούλα Συλβέστρου, θα παρουσιάσουν στις 7 Οκτωβρίου στο Αττικόν, την ανθοδετική τέχνη Ikebana.  Από την Ιαπωνία ο Riou Udagawa, 11ος διευθυντής της ιστορικής σχολής Ikebana Koryu Rion-kai,  θα δημιουργήσει μια εφήμερη εγκατάσταση με τίτλο Συνέργεια. Η εγκατάσταση, που  θα συνδέει τα φυτά με το χώρο με κλωστή, θα παρουσιαστεί στο κοινό στις 8 Οκτωβρίου  στις 15:00 στην Γκαλερί Εν Πλω.

 

Με την υποστήριξη και συνεργασία του Πολιτιστικού οργανισμού EU – Japan Fest Japan Committee

Χορηγός Φιλοξενίας: Aquamare Beach Hotel & Spa

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

 

Σάββατο 7 & Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017  17:00  (έναρξη)

Σημείο εκκίνησης: Οδός Ταλάτ Πασιά

Α-way

Χορός

Α -way: Πάντα υπάρχει ένας δρόμος (away) αρκεί να μπορεί ο νους να “δει” μακριά.

Α-way: Γιατί δεν έχουμε δικαίωμα να εγκαταλείπουμε το μέλλον στη τύχη του…

A-way , γιατί τα μόνα αδιέξοδα σε τούτη την ζωή είναι όσα αποδεχόμαστε ως τέτοια.

Μια παράσταση site specific στη γειτονιά του Μούτταλου με την υπογραφή του Αμφίδρομου Χοροθεάτρου.

Συντελεστές

Χορογραφία : Έλενα Χριστοδουλίδου

Χορεύουν: Ήβη Χατζηβασιλείου, Κρίστια Πιτσιλλίδου, Νικόλ Γιάννακα, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Άδωνις Κυριακίδης.

Συνθέτες : Χάρης Σοφοκλέους, Σάββας Σάββα, Αντρέας Μουστούκης , Τάσος Στυλιανού, Γεώργιος Σταύρου.

Κοστούμια : Λάκης Γενεθλής

Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Είσοδος ελεύθερη

 

 

 

Δευτέρα 9 – Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00   Σάββατο 10:00-13:00

Εγκαίνια:  Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017 19:00

Δημοτική Πινακοθήκη

Πέτρα και Θάλασσα

Φωτογραφία / Ποίηση

Μια ποιητική συνάντηση και μια έκθεση φωτογραφίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργών, με σημεία αναφοράς την πέτρα και τη θάλασσα ̇ στοιχεία άρρηκτα συνδεδεμένα με τη μοίρα του κυπριακού λαού, καθοριστικής σημασίας για τη διαμόρφωση της ιδιοσυγκρασίας του.

Το έργο συνδυάζει την περιπλάνηση μέσα από πέτρες ριζωμένες βαθιά στο χώμα, αλλά και αγάλματα και βότσαλα της ακτογραμμής, με τη στοχαστική ενατένιση της θάλασσας που προβάλλει ως αδιάφθορη πολιτισμική αξία, ένας χώρος ευτοπίας, ανοικτός στην ετερότητα. Την έκθεση φωτογραφίας επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, ενώ η ιδέα και ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ανήκουν στη δόκτορα Νάντια Στυλιανού.

Διοργάνωση: Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Χορηγός Φιλοξενίας : Aquamare Beach Hotel & Spa

 

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

 

Τετάρτη 11- Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

‘Εναρξη Συμποσίου: 11/9 Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαίπαφου 18:00

12/9 – 15/9 Παλιά Ηλεκτρική 8:00

ΝΕΑ ΠΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ

Νέες Αρχαιολογικές και Ιστορικές Όψεις

Αρχαιολογία

Το διεθνές αρχαιολογικό συμπόσιο μελετά την εξέλιξη της πόλης και τη σχέση της με άλλες πόλεις και αρχαιολογικές θέσεις στην Δυτική Κύπρο, από την Ελληνιστική περίοδο μέχρι τους πρώιμους Μεσαιωνικούς χρόνους.  Παράλληλα, θα παρουσιαστούν   τα πορίσματα όλων των επιστημόνων που εργάζονται στην Πάφο αναφορικά με την   ίδρυση της Νέας Πάφου, την πολεοδομική εξέλιξη της , την τέχνη και την αρχιτεκτονική και  τις νεκροπόλεις.

 

Διοργανωτές: Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου, Πανεπιστήμιο Κύπρου και Πανεπιστήμιο Avignon

Στην ελληνική & αγγλική γλώσσα

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

Πέμπτη 12 – Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Πλατεία Μάρκου Δράκου

Street Art Square Festival

Εικαστικά

Τα τελευταία χρόνια, η Street Art έχει αναπτυχθεί με ραγδαίο ρυθμό, σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο δυναμισμός, η αμεσότητα, η κριτική διάσταση και το καυστικό χιούμορ, ως στοιχεία που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της, την έχουν αναδείξει σε ζωντανό, οργανικό κομμάτι του αστικού περιβάλλοντος.

Σε επιμέλεια Γιάννη Σακέλλη, η Street Art εισβάλει σε χώρους της πόλη και τους μετατρέπει σε σημείο αναφοράς του Παφιακού κέντρου, αναδιατάσσοντας τη χαρτογράφηση της καθημερινής μας ζωής.

Παράλληλα διοργανώνονται παρουσιάσεις και προβολές στο χώρο του Κέντρου Τεχνών Κίμωνος.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:  Millo(Ιταλία), Bane (Ελβετία), Pest (Κύπρο), Usugrow (Ιαπωνία), TAXIS (Ελλάδα), Mattia Campo dall’ Orto (Ιταλία), Elmer Tunistra (Ολλανδία), BillyGEE (Ελλάδα), LUNE82 (Ελλάδα), Alex Martinez (Ελλάδα),Batu Gundal(Κύπρος),  Bankrupt.CY (Κύπρος), Charis Christoforou (Κύπρος).

Στηρίζουν: Eu-Japan Fest, Πρεσβεία της Ιταλίας στη Κύπρο, Leuwarden 2018, Κέντρο Τεχνών Κίμωνος, StreetartCY.

 

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

 

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 19:30

Περί Πόλεως – «Σαν παλιό σινεμά…»

 

Πολυχώρος Αττικόν

Κοινωνική Συμμετοχή

Το Πρόγραμμα «Περί Πόλεως» του Πάφος 2017 κάνει στάση στα παλιά σινεμά της Πάφου.

Εκεί όπου οι Παφίτες συνάντησαν για πρώτη φορά το νέο αυτό είδος θεάματος και  μέσω της 7ης Τέχνης, «ταξίδευαν» στα πέρατα του κόσμου με φιλμ νουάρ και ελληνικές ταινίες. Εκεί όπου οι μέρες και οι νύχτες της Πάφου μύριζαν γιασεμί και ο κόσμος μεγάλωνε στην οθόνη του Τιτάνια, του Αττικόν και του Ζήνα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση της έρευνας του Δημοσιογράφου και Καθηγητή Δρα Χρύσανθου Χρυσάνθου, έκθεση φωτογραφίας, και έκθεση βιβλίου.

Έρευνα, παρουσίαση: Δρ. Χρύσανθος Χρυσάνθου

Επιμέλεια, συντονισμός: Ελίζα Χριστοφόρου

 

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

 

 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Διαδρομές και Ίχνη-Παναγιά

Αναχώρηση Έδρα Πάφος 2017 08:30-15:00

Κοινωνική Συμμετοχή

Το πρόγραμμα Διαδρομές και Ίχνη,  αναχωρεί  αυτή τη φορά για την Παναγιά, μια κοινότητα με πλούσια ιστορία και φυσικές ομορφιές. Θα επισκεφθούμε  το πατρικό σπίτι του Μακαρίου, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Πολιτιστικό Κέντρο, το μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το αρχαίο εκκλησάκι της Παναγίας Χρυσελεούσης, το οποίο αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Θα πραγματοποιηθεί επίσης επίσκεψη στο φημισμένο μοναστήρι και μουσείο της Χρυσορρογιάτισσας, ενώ μια περιπατική διαδρομή μέσα στο πράσινο, θα καταλήξει στον εκδρομικό χώρο του Μονοσιήλακα.

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλ.: 26955176

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

 

______________________________________________________

 

Κυριακή 15 Οκτωβρίου Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

16:00-19:00

Εγκαίνια: Κυριακή  15 Οκτωβρίου  19:00

Homo Urbanus Europeanus

Χάνι του Ιμπραήμ

Φωτογραφία

Ο Γάλλος φωτογράφος Jean-Marc Caracci έχει ταξιδέψει σε 37 πρωτεύουσες της Ευρώπης και έχει καταγράψει σκηνές της καθημερινότητάς τους,  με τον φωτογραφικό του φακό. Η συγκεκριμένη έκθεση αναδεικνύει, μέσα από άκρως ιδιαίτερα στιγμιότυπα, εξίσου τις διαφορές και τις ομοιότητες των εν λόγω πόλεων και των κατοίκων τους. Μετά το Pilsen, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2015, ο Caracci ταξίδεψε και στο νησί μας, για να φωτογραφίσει την Κυπριακή πρωτεύουσα, την πόλη της Λευκωσίας.

Με τη συνεργασία της Φωτογραφικής εταιρείας Κύπρου (Τμήμα Πάφου)

 

Χορηγός Φιλοξενίας: St.George Hotel Spa & Golf Beach Resort

 

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

Παρασκευή 20, Σάββατο 21, Κυριακή 22, Τετάρτη 25, Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 18:00

Χάνι του Ιμπραήμ  (Σημείο εκκίνησης)

The Carte Blanche Tribe in Pafos (90’)

Θέατρο

Εκκινώντας από το Χάνι του Ιμπραήμ, η ομάδα θεάτρου Carte Blanche δημιουργεί μια καινοτόμα παράσταση που δίνει έμφαση στα βιώματα των θεατών και την αλληλοεπίδραση ηθοποιών και θεατών.

Θεμελιώδης αρχή της ομάδας είναι η δραματουργική ανάδειξη των αισθήσεων και η εμπλοκή του κοινού,  ως πρωταγωνιστή και βασικού συντελεστή της κάθε παραγωγής

Η ομάδα  με έδρα το Viborg της Δανίας, οργανώνει θεατρικές παραστάσεις διεθνούς ενδιαφέροντος. Οι παραστάσεις τους συνδέονται με ένα ξεχωριστό τρόπο με τον χώρο στον οποίο παρουσιάζονται αλλά και με τις υπόλοιπες τέχνες.

Καλλιτεχνική διευθύντρια: Sara Topsøe-Jense.

 

Μια συνεργασία των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης Πάφος2017 και Aarhus 2017

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων 26 932017

 

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017 Σημείο Συνάντησης Εθνογραφικό Μουσείο 16:30-18:00

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 – Σημείο Συνάντησης: Πλατεία Κωστή Παλαμά 16:30-18:00

Περιπατητικές Παραστάσεις  με δρώμενα

 

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου – Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-15:00, Σάββατο 10:00-13:00

Δημοτική Πινακοθήκη

Εγκαίνια:  Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 19:00 – 22:00

Διαβάσεις Μνήμης

Έκθεση/ χορός

Η σχεδόν ερειπωμένη παλιά πόλη της Πάφου αναδύεται ως ένας απόηχος μιας ξεχασμένης κοινωνικής και πολιτιστικής πραγματικότητας. Το έργο καταγράφει τις πολλαπλές ιστορικο-κοινωνικές διαστρωματώσεις, όπως αυτές εμφανίζονται μέσα από τα μονοπάτια της συλλογικής και προσωπικής μνήμης. Μια σειρά παραστάσεις site-specific σε τόπους κλειδιά του Μουσαλλά, ενορχηστρώνουν μια εκ νέου αφήγηση για τη σχέση μεταξύ χορευτών, τόπου και θεατή. Παράλληλα, η έκθεση σπάνιου αρχειακού και οπτικοακουστικού υλικού γεφυρώνει όλα τα επίπεδα συλλογικής μνήμης και συνείδησης υπό το πρίσμα προσωπικών μαρτυριών.

Χορευτές: Χάρης Κούσιος, Μιχάλης Κριεμπάρδης, Νάταλη Τσίγκης, Hasine Felek, Μικαέλα Μιχαήλ, Νάντια Γεωργιάδου, Αριάννα Οικονόμου

Στο πλαίσιο του προγράμματος Τερψιχόρη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

 

Είσοδος Ελεύθερη

 

______________________________________________________

Δευτέρα 23 – Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017 19:00 & 21:00
Πολυχώρος Αττικόν
Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος

Θέατρο
Το Α’  Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος φιλοξενεί  14 παραστάσεις από την Μ. Βρετανία,  την Ισπανία, την Πολωνία, την Ιαπωνία, το Ιράν, την Ελλάδα ,τη Ρουμανία, την Αλγερία, τη Λιθουανία, το Ισραήλ και την  Κύπρο, φιλοδοξώντας να καταστεί θεσμός στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου. Με δυο παραστάσεις καθημερινά, οι φιλότεχνοι θα έχουν  την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επί σκηνής μερικούς από τους σπουδαιότερους και βραβευμένους -σε αντίστοιχα Φεστιβάλ Μονοδράματος-  ηθοποιούς, αλλά και παραστάσεις  που συζητήθηκαν για την καλλιτεχνική τους εμβέλεια και σημασία.
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μηνάς Τίγκιλης

Όλες οι παραστάσεις θα παρουσιασθούν στην πρωτότυπη τους γλώσσα με αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους.

Τιμές εισιτηρίων: 7€ (1 παράσταση), 10€ (2 παραστάσεις) & 5€ (μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, άνεργους).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος στηρίζουν: Η εταιρεία Medochemie, η Royal Crown Insurance, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Κύπρο, το Fujairah International Monodrama Festival FIMF, η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο και η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο.

Με τη συνεργασία του Οργανισμού  Eu Japan Fest Japan Committee.

____________

 

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

 

19:00 Καραγκιόζης (Κύπρος,  45’)

Η παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου (Μεγάλοι Δρόμοι, 2010), διακρίθηκε κατά την περσινή Πλατφόρμα Μονοδράματος, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος του Πάφος2017.

Η ιστορία αποτελεί μια ιδιαίτερα διεισδυτική ματιά στην παιδική ηλικία, αυτή που όλοι ανεξαιρέτως κουβαλάμε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Σκιαγραφείται η πορεία του ήρωα, από την παιδική ηλικία μέχρι την πατρότητα, αποκαλύπτοντας τραύματα του ψυχισμού του από τα παιδικά του χρόνια, με καταστροφικές συνέπειες…

Δραματοποίηση: Ηρόδοτος Μιλτιάδους και Ανδρέας Αραούζος

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Αραούζος

Ερμηνεύει ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους

Για άτομα άνω των 15 χρονών

Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

21:00 Playing Maggie, the Iron Lady  (Μ. Βρεττανία, 65’)

Ο Pip Utton, γνωστός σε όλο τον κόσμο για τις εντυπωσιακές ενσαρκώσεις  του Αδόλφου Χίτλερ, του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του Αδόλφου Χίτλερ, του  Καζανόβα, του Τσάρλι Τσάπλιν και πολλών άλλων, παρουσιάζει το μονόδραμα “Playing Maggie, the Iron Lady”. Αυτή τη φορά, μεταμορφώνεται στην πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ  και μας μυεί στη  φιλοσοφία της, την έμπνευσή της και τη λογική της, ενώ στη συνέχεια μας δίνει την ευκαιρία να την αμφισβητήσουμε μέσα από τις ερωτήσεις που θα «της» θέσουμε.

Κείμενο: Pip Utton

Σκηνοθεσία: Marguerite Chaigne

Ερμηνεύει ο Pip Utton

Μια παραγωγή της  θεατρικής Εταιρείας Παραγωγής  Pip Utton

Για άτομα άνω των 14 χρονών

Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους

Με τη χορηγία του Βρετανικού Συμβουλίου στην Κύπρο

 

____________

 

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

 

19:00 Koba / Stalin (Λιθουανία, 55’)

Ο Φούτζι, σύντροφος και φίλος του Στάλιν, μας διηγείται την ιστορία του Koba (επαναστατικό ψευδώνυμο του Ιωσήφ Στάλιν). Για πολλά χρόνια, ο  Φούτζι και ο Koba μοιράστηκαν τους αγώνες μέχρι που τελικά κατάφεραν να μοιραστούν τη κοινή χαρά – της νίκης της επανάστασης. Ωστόσο η χαρά αυτή  δεν κράτησε για πάντα.

Μια παράσταση  για τον αντιφατικό χαρακτήρα του Στάλιν και το φόβο – κινητήρια δύναμη πίσω από όλους τους δικτάτορες και  τους τυράννους, βασισμένη σε μια ιστορία του Ρώσου  θεατρικού συγγραφέα Edvard Radzinsky.

Σκηνοθεσία: Stanislovas Rubinovas

Σκηνικά: Sergėjus Bocullo

Ερμηνεύει ο Aleksandras Rubinovas

Για άτομα άνω των 16 χρονών

Στη ρωσική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

21:00  Κόλχαας  (Ελλάδα, 75΄)

Η παράσταση βασίζεται στη γνωστή νουβέλα του Heinrich von Kleist, που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γερμανία του 1500.  Ο ήρωας της ιστορίας Κόλχαας, ένας νομοταγής έμπορος αλόγων, πέφτει θύμα αδικίας από κάποιον άρχοντα της χώρας. Στη μάχη του ενάντια σε όσους θεωρεί πως τον αδίκησαν, συναισθάνεται με τρόμο πως όταν η εκδίκηση ξεκινήσει, το ταξίδι δεν έχει πλέον επιστροφή…

Μετάφραση, Δραματουργική προσαρμογή: Νίκος Αλεξίου
Μουσική: Χρήστος Ξενάκης
Ερμηνεύει ο Νίκος Αλεξίου

Για άτομα άνω των 17 χρονών

Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

 

19.00  Ματωμένος Γάμος  ( Ισπανία, 60’)

Η παράσταση εμπνέεται από  το έργο του F.G. Lorca “Ματωμένος Γάμος”.  Το τραγούδι, το φλαμένκο, ο σύγχρονος χορός και οι προβολές συνδυάζονται με τις τρεις τραγικές ιστορίες που υφαίνουν τον αφηγηματικό ιστό.  Η ιστορία των πραγματικών ανθρώπων που ενέπνευσαν τον  F.G. Lorca  το 1928, η ιστορία της μητέρας, το φεγγάρι και η νύφη του δράματος του Lorca  και η ιστορία του Φεντερίκο, ως κύριου ηθοποιού σε ένα δράμα που τελειώνει με έναν άσεμνο και παράλογο θάνατο.

Κείμενο/σκηνοθεσία: Pati Doménech

Ερμηνεύει η María Vidal

Για άτομα άνω των 14 χρονών

Στην ισπανική γλώσσα  με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Με τη χορηγία της Ισπανικής Πρεσβείας στη Κύπρο

____________

 

21:00  Αντιγόνη ( Λιθουανία , 50’)

Εμπνευσμένη από την αρχαία τραγωδία του Σοφοκλή, η παράσταση διερευνά τους τρόπους σύνδεσης της αρχαίας και της σύγχρονης γλώσσας, αντιπαραβάλλοντας μπροστά σε ακολουθίες εικόνων βίντεο του χορού,  ανθρώπινες μορφές. Η Birute Mar μεταμορφώνεται σε Αντιγόνη, ύστερα  στην  αδερφή της Ισμήνη,  σε Κρέοντα και στον γιο του Αίμονα, σε φρουρό και στον  προφήτη Τειρεσία.Το εύθραυστο ανθρώπινο σώμα στη σκηνή και οι μεγάλες εικονικές προβολές του χορού συνοδεύονται από μουσική και κείμενο.

Σενάριο /σκηνοθεσία: Birute Mar

Video : Andrious Jakucionis & Antanas Kucinskas

Σκηνικά : Jolanta Rimkute

Ερμηνεύει η Birute Mar

Για άτομα άνω των 10 χρονών

Στη λιθουανική γλώσσα  με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

Πέμπτη  26 Οκτωβρίου 2017

 

19:00   Κιοσκ (Ιαπωνία, 60’)

Η παράσταση της θεατρικής ομάδας Arica επικεντρώνεται σε μια γυναίκα που εργάζεται σε ένα μικροσκοπικό περίπτερο. Καθισμένη στην περιστρεφόμενη καρέκλα της , πουλάει εφημερίδες και νερό. Αυτή η φαινομενικά απλή υπόθεση διερευνάται μέσω της σκληρής, φυσικής επανάληψης και της ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής που ξεδιπλώνει την πολύπλοκη σχέση του  ανθρώπινου σώματος με την εργασία, σε αυτό το σουρεαλιστικό τοπίο.

Σενάριο: Shino Kuraishi

Σκηνοθεσία: Yasuki Fujita

Ερμηνεύει η  Tomoko Ando

Σωματικό θέατρο (Χωρίς λόγια)

Με τη συνεργασία του Οργανισμού  Eu -Japan Fest, Japan Committee.

 

 

21:00  Mira (Αλγερία, 55’)

Ενώ η Μίρα παραλαμβάνει ένα γράμμα από τον εραστή της, που την προειδοποιεί για τη φρίκη της τρομοκρατίας και του φασισμού, την παρακολουθούμε καθώς δουλεύει, γελάει, ερωτεύεται – απολαμβάνει την εργασία της και η ζωή της η οποία είναι απλή και ήσυχη. Μέχρι που  ξαφνικά, όλα αλλάζουν, τη συλλαμβάνουν και τη βασανίζουν, θύμα της ίδιας τρομοκρατίας  που  προέβλεψε το γράμμα.

Σκηνοθεσία: Hichem Houari Boussahela

Παραγωγή: Mosaic Theatre

Ερμηνεύει η   Souad Janati

Για άτομα άνω των 15 χρονών

Στην αραβική γλώσσα  με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Με τη χορηγία του Fujairah International Monodrama Festival FIMF

 

____________

 

 

Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2017

 

19:00  Now I am alone (Ισραήλ , 50’)

Όλοι οι περιθωριακοί ήρωες του William Shakespeare συγκεντρωμένοι σε ένα έργο. Ο εξόριστος βασιλιάς, ο ανόητος, ο πρόσφυγας, ο κοινωνικά εξοστρακισμένος, όλοι έχουν να πουν κάτι για την κοινωνία και την ανθρώπινη φύση. Στο έργο παρουσιάζεται η ιστορία αυτών των ανθρώπων και προβάλλεται η μοναδική τους άποψη για τη ζωή, το χιούμορ, την ειρωνεία και τη θλίψη, υποδηλώνοντας  κατά συνέπεια και την άποψη του ίδιου του Σαίξπηρ.

Διασκευή: Nick Hutchison και Dori Engel

Σκηνοθεσία: Nick Hutchison

Σκηνικό/κοστούμια: Melanie Lombard,

Μουσική: Ronnie Reshef

Ερμηνεύει ο Dori Engel

 

Για άτομα άνω των 13 χρονών

Στην αγγλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους

Με τη χορηγία της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Κύπρο

 

____________

 

 

21:00  Το Κιβώτιο (Ελλάδα, 75’)

Βασισμένο στο   ομώνυμο μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Στο τέλος του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια αντάρτικη ομάδα αναλαμβάνει να μεταφέρει, περνώντας από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο άγνωστου περιεχομένου με τους παραλήπτες να είναι διοικητές μιας κομματικής πόλης. Κατά τη διάρκεια της αποστολής επιβιώνει  μόνο ένας

αντάρτης που τελικά καταφέρνει να παραδώσει το κιβώτιο που αποδεικνύεται πως είναι  άδειο. Ο  αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του για  σαμποτάζ…

Προσαρμογή/σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Ερμηνεύει ο Φώτης Μακρής

Στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

 

Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

 

19:00  From Front and Behind (Πολωνία, 50’)

Η παράσταση επικεντρώνεται ιστορικά στην Πολωνία του 18ου αιώνα, λίγο πριν χάσει τελικά την κυριαρχία της, μετά το τρίτο διαμελισμό της. Ο Karol Zbyszewski  στο μυθιστόρημά του, σατιρίζει  πολιτικούς από αντιτιθέμενα στρατόπεδα, κληρικούς, το στρατό και όλες τις κοινωνικές τάξεις. Γελοιοποιεί τον αλκοολισμό, την τεμπελιά, την απερισκεψία, την προσκόλληση σε κενά συνθήματα και χειρονομίες, την θρησκοληψία, τις πολιτικές και εθνοτικές αντιπαραθέσεις, καθιστώντας ολόκληρη την πολωνική κοινωνία υπεύθυνη για τον διαμελισμό της Πολωνίας.
Προσαρμογή κειμένου: Stanisław Miedziewski & Mateusz Nowak
Σκηνοθεσία: Stanisław Miedziewski

Ερμηνεύει ο Mateusz Nowak

Για άτομα άνω των 16 χρονών

Στην πολωνική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

 

 

 

21:00  The Clown (Ρουμανία, 70’)

Η παράσταση αυτή διηγείται την ιστορία αγάπης του Hans και της Marie, από το μυθιστόρημα  του Heinrich Böll, με κεντρικό ήρωα έναν “Κλόουν”, επαγγελματία καλλιτέχνη, παρατηρητή της ζωής που μεταμορφώνει το καθημερινό παράλογο σε παντομίμα. Όταν η γυναίκα που αγαπά τον εγκαταλείπει για θρησκευτικούς λόγους, το «Μεγάλο Τίποτα» φαίνεται να είναι η μοναδική παράσταση παντομίμας που του απόμεινε για να …παίξει.

 

Σκηνοθεσία : Anca Maria Colțeanu
Μουσική: Ovidiu Savu
Κοστούμια: Matei Vladimir

Ερμηνεύει ο  Alex Buescu

Για άτομα άνω των 16 χρονών

Στη ρουμανική γλώσσα με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

 

____________

 

 

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

 

19:00  Rebecca  (Κύπρος,  40’)

Μια παράσταση που εμπνέεται από το εμβληματικό μυθιστόρημα “Εκατό Χρόνια Μοναξιάς” και την ομώνυμα ηρωίδα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Το κοινό μπαίνει στον θεατρικό χώρο, σαν να έμπαινε στο σπίτι της Ρεβέκκας και στοιχειώνεται ταυτόχρονα από αυτήν. Η παράσταση χρησιμοποιεί τη γλώσσα, όχι σαν μέσο εξιστόρησης αλλά σαν ηχοτοπίο που ποιητικά μεταφέρει στον χώρο την ατμόσφαιρα. Το σώμα γίνεται ο καμβάς όπου προβάλλονται οι αναμνήσεις της.

Σύλληψη: Χαραλαμπία Θεοφάνους
Κοστούμι: Τζίνα Κωνσταντίνου
Εικαστικός σχεδιασμός: Ηλίας Νεοφύτου
Ερμηνεία:   Χαραλαμπία Θεοφάνους
Σωματικό θέατρο (χωρίς λόγια)

 

 

21:00 Mysterious Gift ( Ιράν, 30’)

Ο Ιρανός περφόρμερ Yaser Khaseb καταγοητεύει με την  αφήγηση του. Εν μέρει χορός, εν μέρει περφόρμανς, μας προσκαλεί στην κουλτούρα του, να δούμε πόσο οικουμενικό είναι πραγματικά το ανθρώπινο βίωμα, να συνδέσουμε με  αυτή την ευκαιρία τις ιστορίες μας. Ο Khaseb δημιούργησε μια παράσταση  επινοημένη από διάφορα κομμάτια βασισμένα στην  κίνηση, υπερβαίνοντας τα όποια γλωσσικά εμπόδια. Εκκινώντας από μια ματιά στην παραδοσιακή περσική παράσταση, ενθαρρύνει το κοινό να εντοπίσει ανθρώπινες σχέσεις μέσω της σωματικής αφήγησης και του θεάτρου κούκλας για να καταδείξει τη μάχη με  τον εαυτό του  και πόσο εύκολο είναι τελικά να χάσει  κανείς αυτή τη μάχη.

Ερμηνεύει ο Yaser Khaseb

Σωματικό θέατρο  (χωρίς λόγια)

 

______________________________________________________

 

 

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου – Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 12:00-19:00

Εγκαίνια:  Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 18:00
Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 18:00 (Συζήτηση)
Χάνι του Ιμπραήμ

Apus Apus

Έκθεση

Παρουσιάζονται  έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και παραστατικής τέχνης που γιορτάζουν τις διασυνδέσεις διαφορετικών πολιτισμών. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από καλλιτέχνες με έδρα τη Φινλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κύπρο, διερευνά την υβριδικότητα και τα κοινά των πολιτιστικών ταυτοτήτων, για παράδειγμα μέσω του μύθου, της αρχαιολογίας και των προσωπικών ιστοριών.

Την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Η αίσθηση του σπιτιού» (Sense of home) με τον Δρ. Antony Fredriksson.

Η Apus Apus αποτελείται από τους : Αγγέλα Σταύρου(Κύπρος), Αλεξία Αχιλλέως (Κύπρος-Ηνωμένο Βασίλειο-Φινλανδία) , Anna Ellmén (Φινλανδία) Antony Fredriksson (Φινλανδία), Armi Nurminen (Φινλανδία), Erik Mäkinen (Φινλανδία) Κωνσταντίνα Αχιλλέως (Κύπρος-Φινλανδία) , Outimaija Hakala (Φινλανδία) Ricardo Rodrigues Ferreira (Ηνωμένο Βασίλειο -Πορτογαλία), Tuomas Venäläinen (Φινλανδία)

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

 

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 19:00

Χάνι του Ιμπραήμ

Το Τραπέζι της Ένωσης

Εγκατάσταση

Το έργο είναι μια εγκατάσταση που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο αποκατεστημένο Χάνι του Ιμπραήμ. Εμπνευσμένοι από τη σημασία που είχε το Χάνι, για δεκαετίες, ως κέντρο συναναστροφής και εμπορίου, οι καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί Anthony Heywood και Uwe Derksen κατασκεύασαν το Τραπέζι από ξύλα και μηνύματα από διαφορετικούς χώρους και  ομάδες που έχουν συλλεχθεί καθώς και από γειτονικές χώρες.  Ο σχεδιασμός του έργου άρχισε το 2015, θέτοντας τη σφραγίδα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και την παρακαταθήκη της για το μέλλον. Με τη συμμετοχή εθελοντών και ανερχόμενων καλλιτεχνών, καθώς και τη συνεργασία της Τεχνικής Σχολής Πάφου και  του τμήματος Τμήματος Ξυλουργικής και Επιπλοποιίας σε συντονισμό Ανδρέα Στεφάνου και Στέφανος Σάββα.

 

Χορηγός:  ΟΠΑΠ

Χορηγός Φιλοξενίας : Cynthiana Beach Hotel

 

Είσοδος ελεύθερη

 

______________________________________________________

 

Τρίτη 31 Οκτωβρίου Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017  20:00

Παλιά Ηλεκτρική Πάφου

Oπτικοακουστική Τέχνη από την Ιαπωνία

Κινηματογράφος / Πολυμέσα

Στο πλαίσιο των ανταλλαγών της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης  και μετά από επαφές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (ISFFC) στην Ιαπωνία, παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα στην οπτικοακουστική τέχνη και κουλτούρα της Ιαπωνίας και την πλούσια σχετική της παράδοση, με τίτλο  “Between Regularity and Irregularity”.

Το διήμερο αφιέρωμα θα φιλοξενήσει βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, experimental, animation    ταινίες κινουμένων σχεδίων εμπνευσμένες από την καβαφική ποίηση και video art.

Επιμέλεια/συντονισμός:  Ιωακείμ Μυλωνάς και Αλεξίας Ρόιτερ  (Καλλιτεχνικοί Διευθυντές  ISFFC).

Με την υποστήριξη και συνεργασία του Οργανισμού EU-Japan Fest Japan Committee και των Videoart Center, Murashino  Arts University και Short Shorts Festival στο Τόκυο.

 

Είσοδος ελεύθερη

______________________________________________________

Συνεχίζονται:

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου – Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017
Πολυχώρος Αττικόν 16:00-19:00

Γραμμές Παραγωγής/ Γραμμές που παράγουν

Αρχιτεκτονική

Στο πλαίσιο του έργου «Η Αρχιτεκτονική ως Εργαλείο Μετασχηµατισµού», το Πρόγραµµα στην Αρχιτεκτονική και το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα στην Αρχιτεκτονική Τοπίου του Πανεπιστηµίου Νεάπολις,  παρουσιάζουν έργα φοιτητών και φοιτητριών που επικεντρώνονται στην Πάφο και την ευρύτερη περιοχή της. Με αφετηρία τον σεβασµό στο περιβάλλον και την ιστορία, οι µελλοντικοί αρχιτέκτονες επιλέγουν χώρους της πόλης και της επαρχίας Πάφου και τους µεταµορφώνουν σε τόπους συνεύρεσης και παιχνιδιού, σε  τόπους ανάπτυξης και ανταλλαγής ιδεών, σε τόπους άσκησης δηµοκρατίας και παραγωγής πολιτισµού. Στην έκθεση περιλαµβάνονται επίσης οι προτάσεις που διακρίθηκαν στον αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό διαγωνισµό «Second Nature», που οργανώθηκε από τον Οργανισµό Πάφος 2017. Επιµέλεια: Σ. Ξενόπουλος, Ε. Δόβα, Α. Σιβιτανίδου. Με τη συνεργασία της Σχολής Αρχιτεκτονικής, Μηχανικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Νεάπολις και του Συλλόγου

Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Είσοδος ελεύθερη

_______________________________________________________________

 

Μέχρι 25 Νοεμβρίου 2017

ΣΠΗΛΙΑ ΦΑΜΠΡΙΚΑΣ, ΠΑΦΟΣ

ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΦΟΥ

NIMAC ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Terra  Mediterranea: In action

Εικαστικά
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 παρουσιάζει στη Λευκωσία και Πάφο έκθεση σύγχρονης τέχνης, συνέδριο και σειρά από παράλληλες δράσεις µε τη συµµετοχή µεγάλου αριθµού καλλιτεχνών από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο.  Στη Σπηλιά της Φάµπρικας η Chiharu Shiota δηµιούργησε την εικαστική εγκατάσταση “Διαπερνώντας τη Γραµµή” . Οργάνωση: Ίδρυµα Πιερίδη. Επιµέλεια: Δρ Γιάννης Τουµαζής.

Είσοδος Ελεύθερη

______________________________________________________

 

 

Παράδοξη Αφροδίτη

The Venus Paradox / Παράδοξη Αφροδίτη

Εικαστικά

 

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 – Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2018

Λεβέντειος Πινακοθήκη, Καθημερινά εκτός Τρίτη 10:00-17:00, Τετάρτη 10:00-22:00

 

Στο πλαίσιο του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017,

διοργανώνεται μια διεθνής έκθεση από τη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία, ένας ύμνος στη απόλυτη Θεά της Κύπρου, με αφιερώματα στη λογοτεχνία, τον χορό, το θέατρο αλλά και τη  σύγχρονη κυπριακή εικαστική  δημιουργία . Η Κύπριδα των θεών και των ανθρώπων, ζωντανεύει μέσα από τον χρωστήρα μεγάλων δημιουργών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό. Η έκθεση Παράδοξη Αφροδίτη  αποκαλύπτει την Αφροδίτη μάνα, γυναίκα, γητεύτρα και ερωμένη, ανάμεσα στον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο – μέσα από ιστορίες πάθους, ζήλειας, έριδας και πλάνης.

Με τη συνεργασία 19 Μουσείων, Πινακοθηκών  και Ιδιωτικών Συλλογών από την Ευρώπη και ΗΠΑ.

Eισιτήρια: 5€ (Προσφέρεται δωρεάν oδηγός αυτόνομης ξενάγησης )
Πληροφορίες: 2693 2017, www.pafos2017.eu

Εισιτήρια: www.soldouttickets.com.cy, So Easy Stores Παγκύπρια & Περίπτερο Time Out Πάφος)

 

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ