28.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

Πλήθος πιστών στην μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Γαλόκτιστης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας

Στο παρεκκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης μεταφέρθηκε γύρω χθες βράδυ  η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας για πρώτη χρονιά φέτος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κοινοτικού συμβουλίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας Κώστα Μιχαηλίδη.


Ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως η εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης βρίσκεται στο κέντρο της κοινότητας και το παρεκκλήσι απέχει τρία χιλιόμετρα απ’ αυτήν.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η θεία λειτουργία τελέστηκε γύρω στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής και ακολούθως η εικόνα που χρονολογείται το 13ο αιώνα  με την συνοδεία πομπής μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα στο παρεκκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης.

Εξάλλου μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Καρός πρόεδρος της Επιτροπής για την διάνοιξη των οδοφραγμάτων ανέφερε πως το παρεκκλήσι τις Παναγίας Γαλόκτιστης ονομάστηκε έτσι σύμφωνα με την παράδοση γιατί είναι κτισμένο με γάλα.

Όπως αναφέρει η παράδοση είπε,”oι χωριανοί οι περισσότεροι εκ των οποίων βοσκοί στην περιοχή του ακριτικού Πύργου Τηλλυρίας, μάζευαν το γάλα από τα ζώα και αντί νερό για το πηλό έβαζαν γάλα για το κτίσιμο της  “.

Επεσήμανε πως “λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων πριν τέσσερα με πέντε χρόνια  προκειμένου  να συντηρήσουν την εκκλησία έβαλαν γάλα” γιατί σύμφωνα με την παράδοση όταν χρησιμοποιούσαν για το κτίσιμο ή τη συντήρηση της εκκλησίας  νερό αντί για γάλα την άλλη μέρα την έβρισκαν χαλασμένη.

Χθες συνέχισε,  η θρησκευτική εκδήλωση  που διοργανώθηκε σε συνεργασία της νεολαίας του Κάτω Πύργου μαζί με την εκκλησιαστική επιτροπή περιλάμβανε  αρχικά την τέλεση Θείας λειτουργίας στην εκκλησία Κωνσταντίνου και Ελένης και ακολούθως μεταφορά της εικόνας με πομπή. Την εικόνα συνόδευσαν επίσης και φιλαρμονική που αποτελείτο από μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Πύργου Τηλλυρίας .

Ακολούθως στο παρεκκλήσι της Παναγίας Γαλόκτιστης που γειτνιάζει με το δάσος  έγινε δέηση που διήρκεσε μέχρι τις πρωινές ώρες.

Την μεταφορά της εικόνας παρακολούθησαν ντόπιοι και επισκέπτες του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας αλλά Τουρκοκύπριοι μέσα σε κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικής ευλάβειας  . 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ