18.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

ΠΕΓΕΙΑ: Οι Ιστορίες των ψαράδων της Ξερόλιμνης και ο φράκτης με τα κάτσαρα (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Στη Δυτική πλευρά του αλιευτικού καταφυγίου Αγίου Γεωργίου Πέγειας υπάρχει μια πανέμορφη φυσική λίμνη η οποία σχηματίζεται από τα πετρώματα και την αμμουδιά της περιοχής δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για μια φυσική πισίνα με τιρκουάζ νερά που αποτελεί την κατάληξη των παρυφών του λόφου για το δρόμο προς τη Λάρα μέχρι και το ύψος της θάλασσας.

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η φυσική αυτή πισίνα, η Ξερόλιμνη όπως είναι γνωστή στους ντόπιους έχει πίσω της πολλές ιστορίες. Κάποιες είναι αληθινές κάποιες άλλες χαρακτηρίζονται από υπερβολές.

Ιστορίες και μύθοοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου και σχετίζονται με τις δραστηριότητες και τα χόμπι των κατοίκων της περιοχής τον τελευταίο σχεδόν ένα αιώνα.

Η Ξερόλιμνη πήρε το όνομά αφού κατά το φαινόμενο της άμπωτης που χαμήλωνε η στάθμη του νερού μειωνόταν σε τέτοιο βαθμό το νερό που έμενε μόνο το αλάτι.

Όταν πάλι επανερχόταν το νερό η λίμνη γέμιζε με ψάρια κάτι που οι ψαραδες εκμεταλλεύονταν και με ένα φυσικό τοίχο, σαν φράκτη, που δημιουργούσαν με ξηρά χόρτα από την γύρω περιοχή (κάτσαρα) κατάφερναν να κρατήσουν μέσα το νερό και φυσικά και τα ψάρια.

Οι ιστορίες γύρω από το ψάρεμα στην Ξηρόλιμνη μοιάζουν με εκείνες των ψαράδων και των κυνηγών σε όλη την επικράτεια του νησιού μας. Κάποιες είναι αληθινές και ρεαλιστικές κάποιες πάλι χαρακτηρίζονται από την υπερβολή.

Όπως ανέφερε νεαρός κάτοικος της περιοχής στο PafosPress.com κατά τη σημερινή μας επίσκεψη η Ξερόλιμνη έχει και το όνομα (τουλάχιστον έτσι μεταφέρθηκε σε κάποιους από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς) “η Λίμνη των ψευτών” αφού όπως μας ανέφερε πολλές είναι οι υπερβολές για το ψάρεμα που ελέχθηκαν και ακούστηκαν για το ξεχωριστό σημείο αυτό της Πέγειας.

Ψάρεμα μέχρι και 500 κιλά ψάρι λένε κάποιοι, κανένα δυο κιλά λένε κάποιοι άλλοι για να βγει ένα γεύμα και πολλές άλλες ιστορίες που είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε ισχύουν είτε έχουν δόση υπερβολής το μόνο σίγουρο είναι ότι προσθέτουν στην μαγεία της Ξερόλιμνης η οποία δεσπόζει στην περιοχή με φόντο τη Γερόνησο του Αγίου Γεωργίου Πέγειας και φυσικά το γραφικό Λιμανάκι της περιοχής!

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ