24.9 C
Paphos
Tuesday, April 16, 2024

ΠΑΦΟΣ: “Τρέχουν” για τη συντήρηση του γεφυριού του Σκάρφου πριν να καταρρεύσει

Συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του γεφυριού του Σκάρφου, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της βόρειας βάσης του, σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Μηχανικό Πάφου.

Αυτό αναφέρει η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, σε απάντησή της σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε μέσω της Bουλής ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου Ηλίας Μυριάνθους. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θεωρεί το γεφύρι του Σκάρφου ως ένα από τα πιο σημαντικά Αρχαία Μνημεία της Επαρχίας Πάφου, το οποίο έχει μεγάλη αρχιτεκτονική, αρχαιολογική και ιστορική σημασία, αλλά και ως ένα Μνημείο ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον, του οποίου αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα. Γι’ αυτό το λόγο, αναφέρει η Υπουργός, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει τροχοδρομήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες εδώ και δύο χρόνια για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων, με κυριότερο την επαναφορά της κοίτης του ποταμού στην αρχική της θέση.

«Παρά τις όποιες εκφρασθείσες ανησυχίες, το Μνημείο δεν έχει τεθεί ποτέ σε κίνδυνο. Σε ό,τι αφορά τη βλάστηση, σημειώνεται ότι αυτή θα καθαριστεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες,» αναφέρεται.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, συνεχίζει, έχει ήδη προβεί στις προκαταρκτικές ενέργειες που απαιτούνται για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης του γεφυριού του Σκάρφου στη Σίμου, σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Μηχανικό Πάφου, το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Το έργο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο, σημειώνεται, λόγω της μετακίνησης της κοίτης του ποταμού στα βόρεια του γεφυριού.

Επιπρόσθετα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει ήδη εξασφαλίσει τη χωροταξική και υψομετρική αποτύπωση που απαιτείτο για την οριοθέτηση της περιμέτρου των συνόρων του τεμαχίου και έχει κατακυρώσει προσφορά για αρχιτεκτονική αποτύπωση του γεφυριού, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών μέτρων, που θα κριθούν κατάλληλα για να προστατευτεί το Μνημείο από τη ροή του ποταμού. Η αρχιτεκτονική αποτύπωση, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος μήνα και η αλλαγή της κοίτης προγραμματίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που δεν θα έχει νερό.

Αμέσως μετά, συνεχίζει η Υπουργός, εντός του Φθινοπώρου, το συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων θα προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης του γεφυριού, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της βόρειας βάσης του, σε συνεργασία με τον Επαρχιακό Μηχανικό Πάφου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ