21.9 C
Paphos
Friday, April 19, 2024

ΠΑΦΟΣ: Στις €300.000 οι ζημιές στους δρόμους από τις βροχές

Τα κύρια προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας που έπληξαν την Επαρχία Πάφου παρουσιάστηκαν στις παραποτάμιες περιοχές, ιδιαίτερα κατά μήκος του Ξερού Ποταμού και του Διαρίζου, ανέφερε η Έπαρχος Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, προσθέτοντας πως οι ζημιές αφορούν κυρίως γεωργικές φυτείες.

 

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

 

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Λάμπρου είπε πως με βάση τη διαδικασία που υπάρχει θα πρέπει οι γεωργοί που ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί να αποταθούν στα αρμόδια Τμήματα όπως είναι το Τμήμα Γεωργίας και ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης .

 

Σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την Επαρχιακή Διοίκηση, η κα Λάμπρου ανέφερε πως οι ζημιές στο οδικό δίκτυο που εμπίπτει στην δική τους αρμοδιότητα έχουν εκτιμηθεί από Τεχνικούς μηχανικούς της Επαρχιακής Διοίκησης και ανέρχονται περίπου σε 300.000 ευρώ, τόσο σε αγροτικούς δρόμους όσο και σε άλλους δρόμους των κοινοτήτων. Πρόσθεσε ότι οι ζημιές που καταγράφηκαν κατά την κακοκαιρία που σημειώθηκε στις αρχές του 2019 ανήλθαν στις 940.000 ευρώ. Μάλιστα, σημείωσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν εγκριθεί, τότε, πρόσθετες πιστώσεις για όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις . Εκείνα τα έργα, σημείωσε, εκτελέστηκαν μέχρι τα τέλη του 2019, ενώ οι οι 300.000 ευρώ αφορούν νέες ζημιές σε άλλα σημεία.

 

Σύμφωνα με την κα Λάμπρου, επειδή στην Πάφο υπάρχουν και τα εδαφολογικά προβλήματα κυρίως στις παραποτάμιες περιοχές ή σε άλλες αγροτικές περιοχές ιδιαίτερα με το αργιλώδες έδαφος, προκαλούνται κάποιες κατολισθήσεις και καθιζήσεις.

 

Είπε, επίσης, ότι στο πρόγραμμα είναι να συντηρηθούν, ενώ πρόσθεσε ότι συγκεντρωτικός πίνακας των εκτιμήσεων έχει αποσταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών και μελετάται η υποβολή πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο να δοθούν και πάλι οι πρόσθετες πιστώσεις. Πρόσθεσε πως με τα κονδύλια που υπάρχουν, ήδη άρχισε η επιδιόρθωση κάποιων δρόμων.

 

 

Σε ό,τι αφορά τα γεφύρια,η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως δεν σημειώθηκε κάτι έντονο. Εκείνο είπε, που συζητήθηκε περισσότερο ήταν το γεφύρι των Μαμωνιών που πρόκειται για υποτυπώδες γεφύρι που προϋπήρχε εδώ και πολλά χρόνια μέσα στην κοίτη του ποταμού. Επεσήμανε, δε, πως το συγκεκριμένο γεφύρι είχε υποστεί ζημιά πέρσι, η οποία είχε εκτιμηθεί από τις Τεχνικές Υπηρεσίες της Επαρχιακής Διοίκησης που το επισκέφτηκαν μαζί με λειτουργούς του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων με γνώσεις σε υδρολογικά θέματα και συμφωνήθηκε ο τρόπος επιδιόρθωσης ενώ οι εργασίες επιδιόρθωσης εκτιμήθηκαν στις 20.000 ευρώ.

 

Η κα. Λάμπρου είπε, πως επειδή δημιουργήθηκε πρόβλημα με την κοίτη του ποταμού άρχισε ο ποταμός να ανοίγει σε εύρος πολύ πριν το γεφύρι, με αποτέλεσμα , όπως εξήγησε, να επηρεαστούν οι ενώσεις του γεφυριού, δεξιά και αριστερά του ποταμού. Εξάλλου συνέχισε, από την συσσώρευση από κλαδέματα των γεωργών, τη ξυλεία αλλά και από διάφορα αντικείμενα που κατέβασε ο ποταμός, κλείσανε οι οχετοί. Η Επαρχιακή Διοίκηση προχώρησε μάλιστα σημείωσε και σε μια εκτροπή του ποταμού για να μην επηρεαστεί κάποιο εκκλησάκι που υπάρχει στο μέρος.

 

Εμείς τόνισε, “προχωρούμε με τις ενώσεις του γεφυριού“. H κ. Λάμπρου είπε πως το γεφύρι βελτιώνεται για να εξυπηρετεί προσωρινά τους γεωργούς ενώ στο μέρος θα προωθηθεί σύγχρονη γέφυρα με προδιαγραφές και τεχνικές, όπως πρέπει, της τάξης των 400 χιλ. ευρώ. Η γέφυρα Μαμωνιών – Αρχιμανδρίτας θα ενώνει παραποτάμιες κοινότητες και θα γίνεται η διακίνηση κατοίκων και γεωργών πιο εύκολα και με ασφάλεια.

 

Στο παρόν στάδιο, συνέχισε, ζητήθηκαν προσφορές για την μελέτη, ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν περί το τέλος του 2020 και το 2021 να ολοκληρωθεί η γέφυρα.

 

Όσον αφορά ένα πρόβλημα που σημειώθηκε σε ανάχωμα στην περιοχή Ζυριπιλή, η Έπαρχος Πάφου ανέφερε πως σε εκείνο το σημείο βρίσκεται υπό κατασκευή η νέα γέφυρα. Όπως σημείωσε, σε παρακείμενο ανάχωμα/πάγκος κατά μήκος τμήματος του ποταμού εκεί σημειώθηκε ζημιά και το 2019 , που διορθώθηκε από την Επαρχιακή Διοίκηση με χορηγία από το Υπουργείο Γεωργίας αλλά η ζημιά που υπέστη φέτος θα αναληφθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων . Ακόμη, στην πορεία του έτους αυτού το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεσμεύτηκε με οδηγίες του Υπουργού Γεωργίας ότι θα γίνει μια μελέτη για πιο ριζική συγκράτηση του αναχώματος.

 

Στο μεταξύ, κατολισθήσεις βράχων σημειώθηκαν στο δρόμο Πόλης Χρυσοχούς – Δρούσιας, σε σημείο του δρόμου στην Βιοτεχνική περιοχή Δρούσιας, λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης.

 

Σύμφωνα με την Αστυνομία, παρά το ότι ο δρόμος καθαρίστηκε μετά από ενέργειες του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσιας, υπάρχει ο κίνδυνος νέων κατολισθήσεων βράχων στο δρόμο και οι διερχόμενοι οδηγοί προτρέπονται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Από τις ωραίες εικόνες που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, είναι η υπερχείλιση του μικρού καταρράκτη στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ