18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

ΠΑΦΟΣ: Στα σχέδια αναβάθμισης του Μετοχίου η τουλίπα

Η τουλίπα έχει συμπεριληφθεί στα σχέδια της αναβάθμισης του Μετοχίου Πολεμίου, με τη δημιουργία τεχνητού οικοσύστηματος, δήλωσε σήμερα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Τουλίπας που διοργάνωσε το κοινοτικό συμβούλιο Πολεμίου με το Σωματείο «Φίλοι της Τουλίπας Πολεμίου», η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου. Η Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου σε συνεργασία με τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είπε, προωθεί το θέμα της αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μετοχίου Πολεμίου,.

Το Μετόχι, είπε, έχει ανακηρυχθεί Αρχαίο Μνημείο Β Πίνακα.

Η κ. Λάμπρου είπε πως θα γίνεται επιτόπου εκπαίδευση στην καλλιέργεια των φυτών αυτών και από ενδιαφερόμενους περιηγητές, καθώς και διάθεση των φυτών.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε πως το προωθούμενο έργο του Μετοχίου θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους με παραδοσιακή τέχνη, ενώ η προκαταρκτική εκτίμηση για το έργο αυτό είναι της τάξης του 1.300.00 ευρώ.

Η κ. Λάμπρου παρατήρησε πως το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα η χλωρίδα του τόπου μας , είναι μια πολύτιμη κληρονομιά, μοναδική στον κόσμο και εκτίμησε πως αποτελεί εθνικό καθήκον να την προστατεύσουμε.

Η Έπαρχος Πάφου είπε πως το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του περιβάλλοντος με την προώθηση συγκεκριμένων ενεργειών, μέσω του Μέτρου Ανάπτυξης και Βιολογικής Παραγωγής Γεωργικών Προϊόντων όσο και του Μέτρου για την Ανάληψη Αγροπεριβαλλοντικών Υποχρεώσεων στα οινοποιήσιμα αμπέλια, που αποτελούν τρόπους με τους οποίους οι γεωργοί αντικαθιστούν τη χρήση ζιζανιοκτόνων με την καλλιέργεια του εδάφους και τη μηχανική καταπολέμηση των ζιζανίων, βοηθώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της τουλίπας.

Ο Πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πολεμίου Χαράλαμπος Ιωάννου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο του φεστιβάλ εξέφρασε την ικανοποίηση του που χρόνο με το χρόνο η προσέλευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και χαρακτήρισε την εκδήλωση που διοργανώνεται για την τουλίπα πρωτοποριακή.

Ο Χριστάκης Δημητρίου, Διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Πολεμίου ανέφερε πως οι μαθητές της κοινότητας έχουν κάνει πάρα πολλές κατασκευές με θέμα την τουλίπα. Τα έσοδα πώλησης των κατασκευών θα διατεθούν για τους άπορους μαθητές και για διάφορες ανάγκες του σχολείου.

Οι κατασκευές περιλαμβάνουν πίνακες, πόστερ, τρισδιάστατες κατασκευές, τουλίπες ζωγραφισμένες πάνω σε βότσαλα, σε φαναράκια και σε λαμπάδες.

Ο κ. Δημητρίου είπε ακόμη πως η τουλίπα είναι ένα ενδημικό είδος στην περιοχή. Πρόσθεσε, τέλος, πως για την τουλίπα αλλά και για την βιοποικιλότητα, πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν από μικρή ηλικία τι πρέπει να κάνουν για την προστασία της.

Ο Αντώνης Νικάνδρου, πρόεδρος του Σωματείου Φίλοι της Τουλίπας, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προσέλευση του κοινού, δηλώνοντας πως αυτό αποδεικνύει την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα περιβαλλοντικά θέματα.

Πιστεύω, συνέχισε, “ότι είναι μια από τις καλύτερες διοργανώσεις που έχει κάνει η κοινοτική αρχή σε συνεργασία με το Σωματείο τα τελευταία 15 χρόνια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ