16.9 C
Paphos
Tuesday, March 26, 2024

ΠΑΦΟΣ: Ολοκληρώνεται απόψε ο μαραθώνιος 14 παραστάσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Μονοδράματος 

Ολοκληρώνεται απόψε Κυριακή το Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος, ο θεατρικός αυτός μαραθώνιος 14 παραστάσεων, συνολικής διάρκειας 900 λεπτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού της ΠΠΕ Πάφος 2017 .

Η κυπριακή Ρεβέκκα, παράσταση επινοημένου σωματικού θεάτρου (devised physical theatre) που αντλεί την έμπνευσή της από την ομώνυμη ηρωίδα στο μυθιστόρημα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς», καθώς και ελληνικά παραδοσιακά και σεφαραδίτικα τραγούδια, μια σύλληψη της Χαραλαμπίας Θεοφάνους – που είναι η ερμηνεύτρια επί σκηνής, σε εικαστικό σχεδιασμό του Ηλία Νεοφύτου, θυμίζει τις κυπριακές συμμετοχές και εμπειρίες πέρσι το Μάιο στην Παλιά Ηλεκτρική.

Η Ρεβέκκα στο μυθιστόρημα του Μαρκές, είναι μια γυναίκα που απομονώνεται στο σπίτι της μετά τον μυστηριώδη θάνατο του άντρα της. Είναι η τρίτη φορά στη ζωή της που βιώνει την απώλεια και το πένθος. Όταν ήταν παιδί έχασε τους γονείς της, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, και στα είκοσί της την απαρνήθηκαν οι θετοί της γονείς γιατί παντρεύτηκε τον γιο τους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Το έργο αυτό εξερευνά το πένθος και τη μοναξιά. Κλεισμένη στο σπίτι, επιβιώνει ξαναζώντας το παρελθόν μέσα από τις αναμνήσεις της. Το σπίτι της μετατρέπεται σε μουσείο της ζωής της, με μόνο επισκέπτη τον εαυτό της. Η μοναξιά και το πένθος καθορίζουν τις κινήσεις και την ομιλία της, η κίνηση γίνεται μέσο εξιστόρησης, ενώ η γλώσσα και το τραγούδι γίνονται το ηχοτοπίο του κόσμου της. Το πένθος και η μοναξιά, από προσωπική εμπειρία γίνονται κοινή εμπειρία. Η παράσταση χρησιμοποιεί το σώμα για να διηγηθεί την ιστορία, ενώ ο ήχος της γλώσσας και των τραγουδιών συμπράττουν στη δημιουργία της σκηνικής ατμόσφαιρας.

Η Χαραλαμπία Θεοφάνους, περφόρμερ και δημιουργός έργων σωματικού θεάτρου, επικεντρώνεται στην ποιητική χρήση της γλώσσας και της κίνησης για να δημιουργεί. Στην Κύπρο, συνεργάζεται με το Θέατρο Ειδεκανού για τη δημιουργία έργων σωματικού θεάτρου. Επίσης, εκτελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Buffer Fringe Festival 2017.

Εξάλλου στις 9 μμ απόψε , ο Ιρανός περφόρμερ Yaser Khaseb με το μονόδραμα Mysterious Gift( 30’) καταγοητεύει με την αφήγησή του.

Ο Khaseb δημιουργεί μια παράσταση από διάφορα κομμάτια βασισμένα στην κίνηση, υπερβαίνοντας τα γλωσσικά εμπόδια.

Στην αρχή παρουσιάζοντας την περσική θεατρική παράδοση,  βοηθάει τους παρευρισκόμενους να γνωρίσουν  έναν λαό με πλούσια ιστορία, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα το κοινό  να εντοπίσει ανθρώπινες σχέσεις μέσω της σωματικής αφήγησης.

Ο Khaseb συνεχίζει με ένα κομμάτι όπου εξερευνά το φανταστικό σε ένα μοντέρνο, σύγχρονο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας το θέατρο κούκλας για να δείξει τη μάχη με τον εαυτό του και πόσο εύκολα μπορείς να χάσεις αυτή τη μάχη.

Στο τέλος, ο Khaseb υπερβαίνει τα όρια του χρόνου, εξερευνώντας την αρχέγονη φύση της ίδιας της δημιουργικότητας.

O Yaser Khaseb προέρχεται από μια θεατρική οικογένεια. Σπούδασε υποκριτική και παντομίμα στο πανεπιστήμιο Tonkabon στο Ιράν. Η δουλειά του ενσωματώνει χορό, παντομίμα, θέατρο και θέατρο κούκλας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ