23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

ΠΑΦΟΣ: Ξεκίνησε η κατασκευή της πεζογέφυρας των Αρχαιολογικών χώρων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Προχωράνε κανονικά οι διαδικασίες για ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων δυτικά και ανατολικά της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου στην Κάτω Πάφο.


Στόχος του έργου, η κατασκευή του οποίου θα διαρκέσει εννέα μήνες, είναι η αναβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής της πόλης, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017». Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η στρατηγική επέμβασης βασίζεται στην δημιουργία μιας περιήγησης, ενός ευλαβικού αρχαιολογικού περίπατου ταυτόχρονα και μιας αστικής πορείας, η οποία χαρτογραφεί την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων με αναφορές για τον επισκέπτη, τόσο στην παλιά, όσο και στην σύγχρονη πόλη.

Αναγνωρίζει την διακοπή της ομαλής κίνησης των υφιστάμενων αρτηριών, Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου και οδού Αγίας Κυριακής και στρατηγικά με την προσθήκη της πεζογέφυρας, ενοποιεί σε πολλαπλά επίπεδα τον αρχαιολογικό χώρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ενοποίηση και εμπλουτισμό της αρχαιολογικής εμπειρίας.

Ενισχύονται όλες οι διασυνδέσεις λειτουργικά και οπτικά, προς τα διάφορα ιστορικά μνημεία, προσβάσεις, θέες την πλατεία, ενώ προτείνονται σύγχρονες, εφήμερες κατασκευές, για να φιλοξενήσουν χρήσεις και να υποστηρίξουν λειτουργίες απαραίτητες για τον αρχαιολογικό περίπατο και την πλατεία, την περιοχή επέμβασης ευρύτερα.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατασκευή πεζογέφυρας πάνω από τη Λεωφόρο, υπαίθρια διαμόρφωση με διακινήσεις / πεζόδρομους στην ανατολική πλευρά της Λεωφόρου, δημιουργία πλατείας, διαμόρφωση της ίδιας της Λεωφόρου μεταξύ των συμβολών της με τις Οδούς Αγίων Αναργύρων και Παφίας Αφροδίτης, νέες επιστρώσεις παρακείμενων οδών και κατασκευή εφήμερων βοηθητικών κτιρίων.

Οι μελέτες του έργου ανατέθηκαν μετά από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό στο Αρχιτεκτονικό Γραφείο Simpraxis Architects –  Μάριος Χριστοδούλου και Χρίστος Χριστοδούλου – και στον Παναγιώτη Παναγή – Αρχιτέκτονα, σε συνεργασία με τους ακόλουθους Συμβούλους: Earthquake Protected Structures – Νίκος Καλαθάς και Γιώργος Δημητριάδης (Πολιτικοί Μηχανικοί), DoubleN Consulting Engineers – Νίκος Νικολάου (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός), Emech Engineering –  Κυριάκος Χατζηφραγκίσκου (Μηχανολόγος Μηχανικός), και PMI (Project Management International) Ltd – . Δημήτρης Ρούσσος και Γιάννης Ρούσσος (Επιμετρητές Ποσοτήτων).

Η διαχείριση/διεύθυνση του Έργου έχει αναληφθεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών θα γίνεται από τους Σύμβουλους Μελετητές.

Πηγή: PafosPress.com

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ