23.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

ΠΑΦΟΣ: Μεγάλη συσσώρευση φυκιών σε πολλές παραλίες της Επαρχίας

Μεγάλο πρόβλημα με τη συσσώρευση φυκιών, αντιμετωπίζουν οι παραλίες της Επαρχίας Πάφου.


Ιδιαίτερα σε κάποιες εξ αυτών στην περιοχή της Γεροσκήπου το πρόβλημα γίνεται εντονότερο κάθε φορά που η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη.

Το πρόβλημα στην Πάφο καθίσταται ακόμα πιο οξύ από το γεγονός ότι το παραλιακό μέτωπο καλύπτει πάρα πολύ μεγάλη ακτίνα και περιοχές  όπου οι παραλίες είναι κατάλληλες για λουόμενους.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Παράλληλα, πολλές φορές οι τεράστιοι όγκοι από φύκια δημιουργούν μια άσχημη εικόνα σε τουριστικές παραλίες, παρά το γεγονός ότι αυτά δεν είναι σκουπίδια.

Ήδη οι Τοπικές Αρχές σε συνεννόηση και σε αρκετές περιπτώσεις με τους ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, συνεργάζονται για τον από κοινού καθαρισμό των παραλιών.

Η  συσσώρευση φυκιών, παρόλο που είναι ένδειξη καθαρών νερών, δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τους επισκέπτες της Επαρχίας, οπότε και κάνει αναγκαίο τον άμεσο καθαρισμό των παραλιών μας, ανέφερε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου Ανδρέας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης είπε πως ενώ αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων Δήμων να καθαρίζουν τα φύκια από τις παραλίες, εντούτοις οι ξενοδόχοι τα καθαρίζουν από μόνοι τους, χρησιμοποιώντας προσωπικούς χώρους.

Θα πρέπει, συνέχισε,  να προσδιοριστούν μόνιμοι χώροι απόθεσης πράσινων κλαδεμάτων και φυκιών γιατί η απόρριψη τους σε προσωρινούς χώρους δημιουργεί αυξημένα κόστη απόρριψης, οχληρία και πραγματικό κίνδυνο για πυρκαγιές.

Το ΕΒΕ Πάφου, είπε ο κ. Δημητριάδης, στηρίζεται  στον  επαγγελματισμό των τοπικών αρχών για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.

Επεσήμανε επιπρόσθετα πως μια άσχημη φωτογραφία ενός τουρίστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να σπιλώσει την μεγάλη προσπάθεια της ξενοδοχειακής βιομηχανίας να προσελκύσει τουρίστες στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Είπε τέλος, πως το ΕΒΕ Πάφου λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη πληρότητα των ξενοδοχειακών και γενικότερα τουριστικών μονάδων της Επαρχίας μας, απευθύνει έκκληση στις τοπικές αρχές  να φροντίσουν για την τήρηση της καθαριότητας και της καλαισθησίας των παραλιών και γενικότερα των τουριστικών περιοχών της Επαρχίας.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης ερωτηθείς σχετικά από το ΚΥΠΕ ανέφερε πως τα φύκια τα μαζεύουν συνεργεία του Δήμου Γεροσκήπου.

Μόνο ένα ξενοδοχείο στο παραλιακό μέτωπο της Γεροσκήπου –όπως είπε- επιθυμεί να τα απομακρύνει πιο νωρίς από την ημέρα που περνούν τα συνεργεία του Δήμου, με αποτέλεσμα το κόστος αυτό να το επωμίζεται η Τοπική Αρχή, αφού ουσιαστικά χρεώνεται ο Δήμος Γεροσκήπου.

Σε σχέση  με την αναγκαιότητα προσδιορισμού μόνιμου χώρου απόθεσης πράσινων κλαδεμάτων και φυκιών, ο κ. Παυλίδης είπε  πως έχει αποστείλει πολλές επιστολές τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος προκειμένου να υποδείξουν κάποιο συγκεκριμένο χώρο.

Προς το παρόν, συνέχισε, τα φύκια που συγκεντρώνουν οι Τοπικές Αρχές της Επαρχίας Πάφου τοποθετούνται στο Χώρο Απόρριψης Αδρανών υλικών στη Μαραθούντα.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο ξενοδόχος Ανδρέας Κωνσταντίνου ανέφερε πως για να επιλυθεί το πρόβλημα με τα φύκια θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα η βελτίωση του παραλιακού μετώπου για την  προστασία από τις διάφορες ακαθαρσίες.

Οι ξενοδόχοι, συνέχισε, προς το σκοπό αυτό έχουν συμβάλει στο κόστος της μελέτης, αποστέλλοντας χρήματα στην Τοπική Αρχή  ώστε να ανατεθεί η μελέτη για βελτίωση του παραλιακού μετώπου σε μελετητή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει γίνει οτιδήποτε.

Ο κ. Κωνσταντίνου χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, αφού τα φύκια καθημερινά υπάρχουν στις παραλίες με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να έχουν διορίσει εργολάβο με όχημα και γεωργικό ελκυστήρα για την απομάκρυνση τους .

Το θέμα της εναπόθεσης των φυκιών είναι, συνέχισε, ένα άλλο μέγα ζήτημα αφού ο ΧΥΤΑ δημιουργεί πρόβλημα στην παραλαβή τους.
Χθες μάλιστα, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, που διατηρεί ξενοδοχεία στη Γεροσκήπου, και μετά από ασφυκτικές πιέσεις  από την Έπαρχο Πάφου, ο ΧΥΤΑ δέχτηκε να παραλάβει ένα μέρος των φυκιών που είχαν συγκεντρωθεί.

Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της εναπόθεσης είναι τεράστιο, αφού σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είπε, τα φύκια τα τοποθετεί το ίδιο ξενοδοχείο σε δικές του αποθήκες και όταν γέμισαν και αυτές,  σε κάποια χωράφια της εταιρείας πλησίον του παλαιού αερολιμένα Πάφου.

Καταλήγοντας,  είπε πως η απομάκρυνση των φυκιών από τις ξενοδοχειακές του μονάδες γίνεται κάθε μέρα με ένα με δύο οχήματα.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ