29.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

ΠΑΦΟΣ: “Μείναμε” από ψάρια- Τι είπαν οι ψαράδες στον Καδή;

Δύσκολα “βγαίνει “το μεροκάματο για τους επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου Λεωνίδα Λεωνίδου, προσθέτοντας πως σε πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκονται τα αποθέματα ψαριών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεωνίδου εκτίμησε πως τα αποθέματα ψαριών βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, αναφέροντας ενδεικτικά πως παλιά τοποθετούσαν 5 ζυμπίλες δίχτυα, πριν λίγα χρόνια 10 ζυμπίλες δίχτυα και σήμερα 20 με 25 για να βγει το μεροκάματο.

Όπως ανέφερε ,οι κυριότεροι λόγοι που επηρέασαν τον κλάδο του είναι η υπεραλίευση, η νέα τεχνολογία, τα προστατευόμενα είδη, τα ανεπιθύμητα είδη, οι τράτες βυθού, η ρύπανση της θάλασσας, το παράνομο ψάρεμα και άλλα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ακολούθως ο πρόεδρος του Σωματείου Παράκτιας Αλιείας Πάφου ανέφερε πως ακόμη δεν έχει τροχοδρομηθεί τίποτα σε σχέση με την απόσυρση σκαφών, την αλλαγή “ματιών” στα δίχτυα, με τους τεχνητούς υφάλους, με τις απαγορευμένες περιοχές , με διάφορες έρευνες και άλλα.

Σε σχέση με τα τοπικά θέματα ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως αποτελεί αναγκαιότητα η ενίσχυση λειτουργού του Τμήματος Αλιείας Πάφου που είναι και η μεγαλύτερη περιοχή, να βρεθεί κάποιος μικρός χώρος στέγασης για την ανάγκη του Σωματείου τους , αλλά και να προωθηθεί και η αναβάθμιση του λιμανιού της Κ. Πάφου.

Πρόσθεσε δε, πως το Παγκύπριο Σωματείο, ζήτησε και ζητά να ληφθούν άμεσα νέα άλλα μέτρα , όπως να προσληφθούν και να αυξηθούν οι λειτουργοί στα γραφεία των Τμημάτων Αλιείας για καλύτερη αστυνόμευση, να αυξηθεί το πρόστιμο στο παράνομο ψάρεμα και να γίνει όπως στο κυνήγι, να αυξηθεί η χορηγία στους ψαράδες από τα προστατευόμενα είδη , και να αυξηθεί η τιμή του λαγοκέφαλου.

Επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος για ψάρεμα με το καλάμι, να εξευρεθούν τρόποι για την καταπολέμηση των ανεπιθύμητων ειδών και να κλείσουν σε εναλλασσόμενες περιοχές ή η ορισμένη παύση ψαρέματος, κατέληξε.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ