18.9 C
Paphos
Sunday, May 5, 2024

ΠΑΦΟΣ: Κινδυνεύει με κατάρρευση το παλιό γεφύρι Αχέλειας-Γεροσκήπου [φωτογραφία]

Το εν λόγω γεφύρι  έχει ήδη κηρυχθεί από το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε μνημείο Πίνακα Α΄

Από τις 5 Μαΐου 2017, το Τμήμα Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Γεροσκήπου ξεκίνησε τις εργασίες για  την ανάδειξη και συντήρηση του γεφυριού στα σύνορα της κοινότητας Αχέλειας και του Δήμου Γεροσκήπου το οποίο βρισκόταν, όπως και η κοίτη του ποταμού, κάτω από όγκους χώματος εδώ και δεκαετίες.

Οι εργασίες ανάδειξης και συντήρησης έχουν σταματήσει από τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με επιστολή που στάληκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Ανάδειξη του Μεσαιωνικού Γεφυριού προς τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριο Δημητριάδη, μετά την αποκάλυψη και τη μετακίνηση των όγκων χώματος που το περιέβαλαν, το γεφύρι βρέθηκε εντός μεγάλου κοιλώματος στο έδαφος.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αποκατάσταση του Γεφυριού επισημαίνει στην επιστολή της πως οι όγκοι χώματος που έχουν συσσωρευτεί στην κοίτη του ποταμού γύρω από το γεφύρι πρέπει να μετακινηθούν ώστε να μπορεί να ρέει απρόσκοπτα το νερό.

Σε περίοδο βροχοπτώσεων, τονίζει, ο ποταμός Κοτσιάτης, στη κοίτη του οποίου βρίσκεται το γεφύρι κατεβαίνει ορμητικός και το γεφύρι δυστυχώς θα βρεθεί μέσα σε μια λίμνη αφού το νερό δεν θα έχει έξοδο διαφυγής.

Αν δυστυχώς συμβεί αυτό, το γεφύρι θα παρουσιάσει πρόβλημα στατικότητας με πιθανή κατάρρευση του αφού θα βρεθεί κάτω από το νερό.

Είναι λοιπόν αναγκαίο να καθαριστεί η κοίτη του ποταμού από τους όγκους χωμάτων οι οποίοι την έχουν φράξει. Για τον καθαρισμό της κοίτης, ο Δήμος Γεροσκήπου έχει ήδη αποταθεί από τα μέσα Αυγούστου στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων Πάφου χωρίς καμία ανταπόκριση, όπως αναφέρεται στην επιστολη.

Κλείνοντας η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αποκατάσταση του Γεφυριού τονίζει ότι επειδή η περίοδος των βροχών έχει ήδη αρχίσει καλό θα ήταν το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει να πρωτοβουλία για τον καθαρισμό της κοίτης του ποταμού προτού να είναι αργά, ούτως ώστε να αποφευχθεί η επίρριψη ευθυνών μεταξύ των διαφόρων φορέων για ότι δυσάρεστο μπορεί να προκύψει.

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ