32.9 C
Paphos
Wednesday, April 24, 2024

ΠΑΦΟΣ: Θα πάθετε την πλάκα σας με τους 5 συμβολισμούς που “κρύβονται” πίσω απο τις νέες εισόδους της πόλης

Δέκα σημεία εισόδου του Δήμου Πάφου διαμορφώθηκαν με γλυπτά που ορίζουν συμβολικά τα πραγματικά όρια της πόλης. Η διαμόρφωση ανατέθηκε στο γραφείο  ΟCD+A studio προκειμένου να σχεδιάσει και να φιλοτεχνήσει τα 10 σημεία εισόδων στην πόλη της Πάφου συνεισφέροντας έτσι ενεργά σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής και εξωραϊσμού της πόλης. 


Ο Νέαρχος Θεοδούλου εκ των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ανέφερε πως σκοπός του έργου είναι να οριστούν τα πραγματικά όρια της πόλης και να υποδεχτεί τον επισκέπτη με ένα διαφορετικό και συμβολικό τρόπο.

Η δράση αυτή αποσκοπεί , όπως επεξήγησε στη δημιουργία μιας εικόνας που θα εντυπώνεται στο μυαλό του επισκέπτη και ταυτόχρονα ενός σύγχρονου συμβόλου, ως τοπόσημο, που θα ταυτίζεται με την πόλη της Πάφου, υποδηλώνοντας έτσι την ταυτότητα της.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η φιλοσοφία, ανέφερε ο κ. Θεοδούλου, πίσω από το σχεδιασμό της πρότασης είναι η σύνθεση μιας σύγχρονης και δυναμικής δομής, που θα συνδυάζει την πολύπτυχη ιστορία της πόλης με την εξέλιξη του τόπου συνυφασμένα με το όραμα της.

Η δομή του γλυπτού ανέφερε χαρακτηρίζεται από πτυχωτές επιφάνειες οι οποίες αναδύονται από το έδαφος δημιουργώντας μια αφαιρετική μορφή που αποτελείται από δυο ανόμοια σκέλη σε υφή και υλικότητα σχηματίζοντας το αρχικό γράμμα «Π»της Πάφου (1).

Ο κ. Θεοδούλου σημείωσε πως η ογκοπλασία και η πολυμορφία του γλυπτού καταφέρνει να δίνει κάθε φορά διαφορετική εικόνα ανάλογα από την πλευρά που το κοιτά κανείς παίζοντας παράλληλα με τη οπτική του θεατή.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιλογή των υλικών ανέφερε πως έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε τα επιμέρους μορφολογικά στοιχεία του γλυπτού να ταυτίζονται με τους συμβολισμούς που πηγάζουν από την ίδια την φιλοσοφία του σχεδιασμού.

Ενδεικτικά ο αρχιτέκτονας ανέφερε πως χρησιμοποιήθηκε για το ένα σκέλος λευκό αποεπιπεδούμενο εμφανές μπετόν και οξειδωμένος χάλυβας ( cor- ten steel) για το άλλο.

Όπως επεξήγησε ο κ. Θεοδούλου, το λευκό μπετόν είναι ένα σύγχρονο συμπαγές υλικό που προσομοιάζει με μάρμαρο και με τη στιβαρότητα που το χαρακτηρίζει αντανακλά τη βαρύτητα της ιστορίας του τόπου που θεμελιώνει τον πολιτισμό του (2). 

Πρόσθεσε επίσης πως ο οξειδωμένος χάλυβας είναι ένα ελαφρύ και σύγχρονο υλικό το οποίο είναι ζωντανό και μεταβάλλεται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι αντικατοπτρίζει τη σημερινή εποχή και το μέλλον του τόπου (3). 

Η μια επιφάνεια του οξειδωμένου χάλυβα συνέχισε, χαράχθηκε με το σύμβολο του φάρου της Πάφου. Ο φάρος γενικά αποτελεί σημείωσε σημείο αναφοράς για την πόλη αφού σηματοδοτεί τα όρια της εκ θαλάσσης (4). 

Έτσι, σημείωσε η χρήση του φάρου στη μεταλλική επιφάνεια και ο φωτισμός του ενδυναμώνουν την εννοιολογική υπόσταση του έργου.

Εν κατακλείδι είπε ο κ. Θεοδούλου στο σύνολο τους τα δέκα σημεία εισόδων δημιουργούν ένα νοητό σύστημα οριοθέτησης της πόλης που ενισχύουν την εμπειρία μετάβασης του επισκέπτη από και προς την πόλη της Πάφου, αποτυπώνοντας στο μυαλό το σύμβολο της πόλης (5).

Σημειώνεται πως για τη διαμόρφωση των 10 σημείων εισόδου του Δήμου Πάφου εργάστηκαν οι αρχιτέκτονες μηχανικοί Χρυσαφένη Θεοδούλου, Σοφία Μπαγιαρτάκη και Νέαρχος Θεοδούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: ΠΑΦΟΣ: Αυτές είναι οι δέκα ονομασίες των εισόδων της πόλης

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ