18.9 C
Paphos
Saturday, April 20, 2024

ΠΑΦΟΣ: Γνωρίζετε που βρίσκεται το “Θρονί της Παναΐας”; Εκεί όπου γράφουν ευχές σε πέτρες, δίπλα στη θάλασσα; [PHOTOS]

Το γνωρίζατε ότι στην Πάφο υπάρχει ένα υπαίθριο κιόσκι δίπλα στη θάλασσα στο οποίο ο κόσμος γράφει ευχές, αφιερώσεις, επιθυμίες αλλά και μηνύματα στους αγαπημένους τους; Όπως γίνεται ακριβώς με τα μαντήλια στην κατακόμβη της Αγίας Σολωμονής αλλά με πέτρες σε αυτή την περίπτωση και μάλιστα είναι αφιερωμένο στην Παναγία. “Το θρονί της Παναϊας” όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. 


της Σταυρούλας Μιλτιάδου 

Για όσους δεν το γνωρίζουν το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται στην περιοχή Κερατίδι στο Coral Bay αμέσως μετά το ξενοδοχείο Corallia στα αριστερά και είναι ένα κιόσκι δίπλα στη θάλασσα.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Η περιοχή πήρε το όνομά της απο την εποχή των Ενετών οι οποίοι έλεγαν το γειτονικό λιμανάκι Μπ(α)έγια και το εκεί μικρό ακρωτήρι, Κερατίδι, επειδή μοιάζει σαν κέρατο. Baia Cheratidi σημαίνει κόλπος του Κερατιδίου και από αυτό, πήρε το όνομα του ο συνοικισμός εκείνος. Μπ(α)έιγια στα ιταλικά σημαίνει κόλπος και από αυτή τη σημασία πιθανολογείται ότι μπορεί να προήλθε και η ονομασία της Πέγειας σύμφωνα με τον Νέαρχο Κληρίδη, δάσκαλο και συγγραφέα κλασικών έργων της κυπριακής Ιστορίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκεπτόμαστε την περιοχή θελήσαμε όμως να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας μαζί σας αφού κάθε φορά τα μηνύματα και οι ευχές πολλαπλασιάζονται.

Στο κιόσκι αυτό, “το θρονί της Παναϊας” υπάρχει τοποθετημένος ένας βράχος με ένα τσιμεντένιο σταυρό ενώ στο ίδιο μέρος βρίσκεται και ένα μικρό εκκλησάκι στο οποίο μπορεί όποιος θέλει να ανάψει ένα κερί μέσα στο καντήλι.

Εκεί λοιπόν ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει δεκάδες πέτρες της θάλασσας και όχι μόνο τοποθετημένες πάνω στο βράχο αλλά και δίπλα να γράφουν μηνύματα αγάπης, ευχές αλλά και αφιερώσεις σε ανθρώπους που “έφυγαν”.

Είναι φανερό ότι το συγκεριμένο σημείο το επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι το χρόνο, τόσο ντόπιοι οσο και ξένοι αφού οι ευχές και τα λόγια αγάπης δεν είναι μόνο στα ελληνικά αλλά σε όλες τις γλώσσες του κόσμου…

Όσοι δεν γράφουν τα λόγια τους σε πέτρες επιλέγουν να τα γράφουν οπουδήποτε βρουν διαθέσιμο χώρο στο κιόσκι. Στις κολώνες, στο πάτωμα, δεξιά και αριστερά…

Αν βρεθείτε κοντά στην περιοχή μη διστάσετε να το επισκεφθείτε και να κάνετε τη δική σας ευχή… Που ξέρετε ίσως πραγματοποιηθεί….!

Η ιστορία της περιοχής “Θρονί της Παναΐας”

Στα παλαιότερα χρόνια απο το σημείο αυτό φορτώνονταν τα χαρούπια αφού ως γνωστόν στην ευρύτερη περιοχή υπήρχε μεγάλη παραγωγή ενώ μέχρι σήμερα θεωρείται για τους Πεγειώτες ως ο “μαύρος χρυσός”.

Δίπλα απο το σημείο που βρίσκεται το “Θρονί της Παναϊας” είναι οι παλιές αποθήκες χαρουπιών ενώ ακριβώς κάτω στο σημείο της θάλασσας μπορεί κανείς να διακρίνει τον κολπίσκο όπου τα πλοιάρια φόρτωναν το εμπόρευμά τους.

Η παράδοση, σύμφωνα με τους ντόπιους, θέλει το πλήρωμα ενός πλοίου να υπερφόρτωσε το καράβι του σε σημείο που δεν μπορούσε να αναχωρήσει. Ένα χρόνο νωρίτερα ο καπετάνιος του συγκεκριμένου καραβιού και το πλήρωμά του, επιστρέφοντας απο το χωριό της Πέγειας όπου είχαν συναντηθεί με τους παραγωγούς για να διευθετήσουν τις συναλλαγές τους με τα χαρούπια είχαν μεταφέρει μαζί τους και την εικόνα της Παναγίας. Την εικόνα την έπιασαν απο την περιοχή Περβόλια στα οποία υπήρχε η εκκλησία της Παναγιάς Αγριθκιώτισσας της Οδηγήτριας κοντά δηλαδή στο σημερινό Παλιομονάστηρο. Η εκκλησία ήταν χαλασμένη και οι ναυτικοί πήραν την εικόνα για να την προστατεύσουν.

Η εικόνα της Παναγιάς, σύμφωνα πάντα με την παράδοση, πήγε στο εξωτερικό και ένα χρόνο αργότερα όταν το ίδιο πλοίο επέστρεψε ένα περιστατικό ανάγκασε τον καπετάνιο να την αφήσει στον τόπο της. Τότε ο καπετάνιος, αφού καθηλώθηκε το σκάφος του για μια εβδομάδα λόγω υπερφόρτωσης και πιστεύοντας πως το πρόβλημα της στάθμης του νερού δημιουργήθηκε γιατί έπιασαν μαζί τους, ένα χρόνο πριν την εικόνα της Παναγίας, την επέστρεψε στη στεριά και συγκεκριμένα σε μια πέτρα που βρισκόταν στην περιοχή και την τοποθέτησε στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα το Θρονί της. Την επόμενη κιόλας μέρα η πλημμυρίδα βοήθησε το πλήρωμα να σαλπάρει και να πάει στον προορισμό του με το φορτίο απο τα χαρούπια.

Στην εικόνα μάλιστα φαίνεται πως οι ναυτικοί ζωγράφισαν επιπλέον την εικόνα του Αγίου Νικολάου προστάτη των ναυτικών. Απο τότε ονομάστηκε έτσι και στο πέρασμα των χρόνων δημιουργήθηκε εκεί το κιόσκι που βρίσκεται σήμερα. Η εικόνα της Παναγιάς επέστρεψε στην Πέγεια.

Έρευνα/ Φωτογραφίες: Σταυρούλα Μιλτιάδου, PafosPress.com

 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ