21.9 C
Paphos
Friday, April 26, 2024

Παρουσιάστηκε μελέτη προστασίας και βελτίωσης των ακτών Πάφου και Γεροσκήπου 

Παρουσιάστηκε η ακτομηχανική μελέτη προστασίας και βελτίωσης των νοτιοδυτικών ακτών των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου, στο Δημοτικό Μέγαρο Γεροσκήπου.



Την μελέτη εκπόνησε και παρουσίασε η Κοινοπραξία Διον. Τουμαζής & Συνεργάτες – Ρογκάν και Συνεργάτες Α.Ε.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Μιχάλης Παυλίδης, μιλώντας στην παρουσίαση, ανέφερε πως με πρωτοβουλία των Δήμων Πάφου και Γεροσκήπου και με τη στήριξη των ξενοδόχων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων, βρίσκεται σε εξέλιξη η ακτομηχανική μελέτη   ακτοπροστασίας από την Πλαζ Γεροσκήπου μέχρι τα Δημοτικά Μπάνια Πάφου, μια περιοχή τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Στόχος της μελέτης, ανέφερε ο κ. Παυλίδης είναι η προστασία των ακτών από την διάβρωση και η ποιοτική βελτίωση των παραλιών σε σχέση με τις εφαπτόμενες τουριστικές χρήσεις.

Πρόσθεσε πως η συμπλήρωση της μελέτης με τα τελικά σχέδια αναμένεται μέχρι τον Νοέμβριο και εξέφρασε την ελπίδα να εξευρεθούν τα αναγκαία κονδύλια για να αρχίσει άμεσα η  κατασκευή των έργων, που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της τουριστικής περιοχής.

Ο Δήμαρχος Γεροσκήπου ανακοίνωσε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση με το Τμήμα Περιβάλλοντος ούτως ώστε να ληφθούν οι πρώτες απόψεις .

Στόχος των τοπικών αρχών όπως επεξήγησε, είναι  να μπορέσουν να προχωρήσουν άμεσα σε συνεργασία με τους ξενοδόχους αλλά και τα αρμόδια τμήματα ώστε να προκηρυχθούν οι προσφορές.

Πρόσθεσε τέλος πως το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση του έργου, η πόλη της Πάφου, ο Δήμος της Γεροσκήπου και το κεντρικό παραλιακό μέτωπο της τουριστικής Πάφου, εκεί που δέχεται σήμερα και έχει δυνατότητα για 2 χιλιάδες λουόμενους θα μπορεί να δέχεται μέχρι  5 χιλιάδες λουόμενους .

“Θέλουμε” , είπε, “ μεγαλύτερες και ασφαλέστερες παραλίες , σημειώνοντας πως η μελέτη αυτό εξυπηρετεί” .

Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πάφου, Ανδρέας Δημητριάδης είπε πως στη μελέτη υπάρχουν τέσσερις εναλλακτικές επιλογές οι οποίες έχουν κοστολογηθεί η κάθε μια χωριστά .

Πρόσθεσε πως από  πλευράς του Επιμελητηρίου και του Συνδέσμου Ξενοδόχων έχει ζητηθεί αντίγραφο της μελέτης ώστε να μπορέσουν ως φορείς να τοποθετηθούν επί των προτεινόμενων λύσεων.

Ο πρόεδρος του Τοπικού ΠΑΣΥΞΕ Θάνος Μιχαηλίδης , σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως η βελτίωση των παραλιών στην Πάφο είναι το πλέον σημαντικό έργο που θα επιφέρει – όπως είπε- μια σημαντική βελτίωση όχι μόνο στην εποχικότητα αλλά και στην ποιότητα των τουριστών.

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να ανταποκριθεί εξίσου θετικά και να δώσει τις συγκεκριμένες απαντήσεις προς τους μελετητές  για να προχωρήσει  η εκπόνηση του έργου.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πάφου και Γεροσκήπου , ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων , η Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων έργων , εκπρόσωπος της Επαρχιακής Διοίκησης και του κλάδου Θαλασσίων έργων, η Επαρχιακή Λειτουργός του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως , εκπρόσωπος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του ΕΒΕ Πάφου και του Τοπικού ΠΑΣΥΞΕ, οι Επαρχιακοί μηχανικοί των Τμημάτων Δημοσίων Έργων  και Αναπτύξεως Υδάτων , η Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΟΤ, ο Επαρχιακός Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας  και άλλοι φορείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ