22.9 C
Paphos
Thursday, April 18, 2024

Παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή «Εκποί- ειν» της Βασιλικής Νικοπούλου 

Η ποιητική συλλογή « Εκποί- ειν» της Βασιλικής Νικοπούλου παρουσιάστηκε χτες  στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Νεάπολις. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής«ΕΚΠΟΙ-ΕΙΝ» στην Κύπρο από την Ελληνίδα ποιήτρια . Κατά την έναρξη της τελετής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη της Μελίνας Μερκούρη.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Νικοπούλου ανέφερε πως ο τίτλος του τελευταίου της βιβλίου  « ΕΚΠΟΙ- ΕΙΝ» είναι εμπνευσμένος από ένα στίχο ορμητήριο – η πρώτη εκποίηση προς το σύμπαν. Σήμερα είπε « εκποιήσαμε όχι υλικά αντικείμενα, αλλά συναισθήματα σκέψεις , αρχές και αλήθειες», προσθέτοντας πως στην αποψινή παρουσίαση κάποιοι πήραν το μήνυμα και ταυτίστηκαν με το συναίσθημα της.
Το ΕΚ- ΠΟΙΕΙΝ είναι σημείωσε η κ. Νικοπούλου… η εκποίηση της σημερινής μας κοινωνίας.  Για την Κύπρο ανέφερε πως είναι ένα ελληνικό νησί που θεωρεί δεύτερη πατρίδα της.

Εξάλλου μιλώντας για την Βασιλική  Νικοπούλου η Μαριλένα Αντωνιάδου Φιλόλογος με MSc. στην Ειδική (Ενιαία) Εκπαίδευση και Senior Advertising Copywriter, ανέφερε πως η πρώτη επίσημη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής«ΕΚΠΟΙ-ΕΙΝ» στην Κύπρο από την Ελληνίδα ποιήτρια κα Βασιλική Νικοπούλου,σημαίνει πολλά παραπάνω.Σημαίνει, όπως εξήγησε,  «πώληση» ρημάτων, συναισθημάτων,  σκέψεων, εμπειριών και βιωμάτων και για μια πρωτότυπη και διαδραστική ποιητική παρουσίαση δημοπρασίας.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Πρόσθεσε δε, πως η χθεσινοβραδινή  παρουσίαση της στην πόλη μας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, καθώς πρόκειται για μια διακεκριμένη συγγραφέα και εκδότη του οίκου «ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ» που μετρά 38 συναπτά έτη γραφής.
Μέχρι σήμερα ανέφερε έχει εκδώσει οκτώ (8) ποιητικές συλλογές, ενώ έργα της έχουν μεταφραστεί στ’ αγγλικά και έχουν μελοποιηθεί. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2018 το ανέκδοτο ακόμα ποίημά της για την Πάφο μελοποιήθηκε από τον Λαμιώτη συνθέτη, Κώστα Νέλλα.
Καλεσμένη από πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία με το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα «ΜΑΘΗΤΕΥΩ ΠΟΙΗΣΗ» και με πολλές συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθολογίες και αφιερώματα ποίησης, η Βασιλική Νικοπούλου  είπε η κ. Αντωνιάδου έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Ποίησης και έχει τιμηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας, τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Λαμιέων, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσού, τον Όμιλο Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας, την Ολυμπιάδα Γραμμάτων κ.ά. για τη συνολική προσφορά της στα Γράμματα.

Ειδικό χαιρετισμό προς το κοινό και τη συγγραφέα απηύθυνε  ο Γιώργος Γεωργής, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας, Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις  στην Πάφο και πρώην Πρέσβης στην Ελλάδα.Ο κ. Γεωργής ανέφερε πως η Βασιλική Νικοπούλου αποτελεί μια πολυδιάστατη προσωπικότητα . Είναι σημείωσε τεχνικός δομικών έργων, επιχειρηματίας, δημοσιογράφος και ποιήτρια με σημαντικό έργο που τα τελευταία μοιράζει την ζωή της ανάμεσα στην Λαμία και στην Πάφο. Είναι από μόνη της , όπως είπε, η γραμμή που ενώνει την Πάφο με την Λαμία στο δημοτικό δίκτυο Πάφου που όπως παραδέχτηκε αδρανεί τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Γεωργής είπε πως πατέρας της Βασιλικής Νικοπούλου είναι ο ζωγράφος και αγιογράφος Δημήτρης Νικόπουλος.Ακολούθως αναφέρθηκε στην ποιητική ευαισθησία της κ. Νικοπούλου και στην ποιητική προσέγγιση της καθημερινότητας. Έγινε ανέφερε, δέκτης και πομπός συνάμα μέσα από τους στίχους και τα ποιήματα της, προσθέτοντας πως ο στίχος της είναι σύντομος, κοφτός, πηγαίος, σχεδόν αυτόματος που αντανακλά ένα βάθος συναισθημάτων.

Σημειώνεται ακόμη  πως πολλά έργα της κ. Νικοπούλου έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Σπύρο Θεοδώρου, Κώστα Χατζόπουλο και Ιουλιέττα Παπαλέξη. 

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ