18.9 C
Paphos
Saturday, April 27, 2024

Παρέμβαση Βάσου Δημητρίου για τα υπό εκτέλεση έργα στο Δήμο Πάφου

Είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στα υπό εκτέλεση έργα που γίνονται και τα οποία με την αποπεράτωση τους θα αλλάξουν προς το καλύτερο την όψη της πόλης μας. Να σημειώσω δε ότι αυτά τα έργα είναι αξιόλογα και έχουν σχεδιαστεί από έμπειρους Αρχιτέκτονες με πολύ καλό αποτέλεσμα.


 

Αυτό που με προβληματίζει όμως είναι η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην πρόοδο εργασιών από τις εργοληπτικές εταιρείες που ανέλαβαν την ανάπλαση της πλατείας Κέννεντυ και του εμπορικού ιστορικού κέντρου καθώς και το έργο για την αναδιαμόρφωση των πλατειών γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Αυτές οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και ο μη σωστός προγραμματισμός των εργασιών έχουν στραγγαλίσει οικονομικά τους καταστηματάρχες της περιοχής οι οποίοι βρίσκονται σε απόγνωση ενώ δεν ενημερώνονται για τα χρονοδιαγράμματα παράδωσης των εργασιών.

Η ανάπλαση της πλατείας Κέννεντυ και του Εμπορικού παραδοσιακού κέντρου με κόστος €8.124.000,00 (οκτώ εκατομμύρια και εκατόν είκοσι τέσσερεις χιλιάδες ευρώ) καλύπτει έκταση περίπου τριάντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Το έργο για σκοπούς εκτέλεσης είχε διαχωριστεί σε τέσσερα (4) συνολικά τμήματα και το Συμβόλαιο προνοούσε τμηματική εκτέλεση με χρόνο παράδοσης ολόκληρου του έργου στις 22 Δεκεμβρίου 2016.

Για τα τμήματα Α,Γ,Δ οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί περί το τέλος Οκτωβρίου 2016 ενώ το τμήμα Β περί το τέλος Αυγούστου 2016.

Για μήνες ολόκληρους η εργοληπτική εταιρεία δεν εργαζόταν συστηματικά ενώ τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρώ να υπάρχει ικανοποιητικό προσωπικό και να εργάζεται τις βραδινές ώρες. Έχω όμως παρατηρήσει αρκετές κακοτεχνίες ενώ παράλληλα με προβληματίζει το σύστημα απορροής των ομβρίων υδάτων ιδιαίτερα στην πλατεία Κέννεντυ και στη Λεωφόρο Μακαρίου Γ΄. Ο υπο διαμόφωση δημόσιος χώρος στάθμευσης οχημάτων απέναντι από το ΄΄ΑΤΤΙΚΟ΄΄ παρουσιάζει πάρα πολλές κακοτεχνίες. (Το κεραμικό διακοσμητικό τουβλάκι έχει πολλές ανωμαλίες σε σχέση με το τσιμεντένιο ρείθρο).

Αυτούς τους προβληματισμούς μου τους έδωσα γραπτώς στον Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου. Η δική μου η θέση είναι ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραληφθούν οι εργασίες εφ’όσον θα υπάρχουν κακοτεχνίες που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο μέλλον.

Η αναδιαμόρφωση των πλατειών γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο έχει ημερομηνία παράδοσης 07 Νοεμβρίου 2016.

Δυστυχώς οι εργασίες βρίσκονται πολύ μακράν από την προβλεπόμενη παράδοση του έργου.

Το κινηματοθέατρο ‘’ΑΤΤΙΚΟ’’ έχει ημερομηνία παράδοσης την 26η Δεκεμβρίου 2016, λόγω όμως αντισεισμικής αναβάθμισης του κτιρίου η ημερομηνία παράδοσης μετατίθεται για τις 22 Ιανουαρίου 2017 κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει.

Η ανάπλαση της Δημοτικής αγοράς έχει ημερομηνία παράδοσης την 15η Μαϊου 2016.  Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω εάν το έργο αυτό θα έχει καθυστέρηση εφ’όσον η εργοληπτική εταιρεία δεν μας γνωστοποίησε πρόγραμμα εργασιών.

Η ανάπλαση του έργου στο ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΙΜΠΡΑΗΜ προχωρεί χωρίς καθυστερήσεις όπως επίσης και το έργο του ΜΑΡΚΙΔΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ. Αυτή τη διαβεβαίωση τουλάχιστον είχαμε από τους επιβλέποντες Μηχανικούς του Δήμου Πάφου.

Το έργο για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΟΙΚΕΙΑ ΜΟΥΤΤΑΛΟΥ με βάσει τις δικές μου παρατηρήσεις προβλέπω σημαντικές καθυστερήσεις. Το έργο έχει ως ημερομηνία παράδοσης την 02 Ιανουαρίου 2017 κάτι που φαίνεται αδύνατον να γίνει.

Με όλα τα πιο πάνω που σημειώνω, πιστεύω ότι υπήρξαν σοβαρές αδυναμίες στην οργανωτική δομή των εργοταξίων, οι εργοληπτικές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των έργων ενώ είναι φανερό ότι υπήρξαν κατά καιρούς άνωθεν οδηγίες που δημιούργησαν δικαιολογημένες καθυστερήσεις στους εργολάβους οι οποίοι θα απαιτήσουν χρόνο και χρήμα.

Αυτά είναι θέματα που δυστυχώς θα αποδειχθούν σε μελλοντικό στάδιο που θα συζητούνται οι τελικοί λογαριασμοί.

 

 ΒΑΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

 Επικεφαλής Δημοτικής Ομάδας

 ΕΔΕΚ

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ