26.9 C
Paphos
Thursday, April 25, 2024

Παρέλυσε το αεροδρόμιο Πάφου από την απεργία των εργαζομένων

Στις 14:00 το μεσημέρι κατήλθαν  σε δίωρη στάση εργασίας οι 350 περίπου  εργαζόμενοι της εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης Swiss port και της LGS του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου. Από τη στάση εργασίας επηρεάζονται 23 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των συλλογικών συμβάσεων και για παραβιάσεις της ίδιας της συλλογικής σύμβασης σε σχέση με τις προσαυξήσεις που θα έπρεπε να ελάμβαναν.

Ο συντεχνιακός Πέτρος Δημοσθένους Αναπληρωτής Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου μιλώντας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας ανέφερε “ δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα παρόλο το κρίσιμο του κλάδου του τουρισμού και των αεροδρομίων” προσθέτοντας πως οι συντεχνίες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρίες εδώ και 14 μήνες και με τη διαμεσολάβηση του Υπουργείου Μεταφορών ,ωστόσο-όπως είπε- δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση.

Η ταχύτητα σκοτώνει

Ο κ. Δημοσθένους ανέφερε πως οι θέσεις τους που έχουν υποβληθεί είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής αφού αυτές συνέχισε, αφορούν βελτίωση του ωραρίου εργασίας τη στιγμή που υπάρχουν υπάλληλοι που εργάζονται για 13 ώρες την ημέρα, κάποιοι άλλοι που εργάζονται νυχτερινές ώρες μέχρι το πρωί, να μην επαναπρογραμματίζονται για δουλειά την ίδια ημέρα αλλά και να τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις με τις δύο εταιρείες οι οποίες παραβιάζονται κυρίως με το εποχιακό προσωπικό, όπως είπε.

Είπε ακόμη πως μαζί με το θέμα της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης το οποίο καθυστερεί εδώ και 14 μήνες, δόθηκε ο αναγκαίος χρόνος.

Ο Ανδρέας Ανδρέου συντεχνιακός εκπρόσωπος της ΠΕΟ Πάφου ανέφερε πως οι εργαζόμενοι ζητούν σεβασμό στην συλλογική σύμβαση , ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έχει λήξει εδώ και ενάμισι χρόνο   και επίσης να συμπεριληφθεί η ετήσια προσαύξηση του 2016 που η εταιρεία παράτυπα, όπως υποστήριξε , την έχει αποκόψει. 

 

Έληξε στις 12 το μεσημέρι η στάση εργασίας των οδηγών ταξί του αεροδρομίου Πάφου

image735 (2)Έληξε στις 12 το μεσημέρι η απεργιακή 24ωρη κινητοποίηση των οδηγών ταξί του αεροδρομίου Πάφου.

Ο  πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Αστικών Ταξί ΠΟΒΕΚ, Ντίνος Κωνσταντίνου ανέφερε στο ΚΥΠΕ  πως μετά τη συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία με εκπρόσωπο της Hermes και τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας του αεροδρομίου που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια αποφασίστηκε να δοθεί πίστωση χρόνου δέκα ημερών .
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως αν σ’ αυτό το διάστημα δεν εξευρεθεί λύση θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων εκτός του αερολιμένα Πάφου και παγκύπρια.

Η απεργία των 70 με 80 οδηγών ταξί που δραστηριοποιούνται στον αερολιμένα ήταν προγραμματισμένη για 24 ώρες ωστόσο διήρκεσε μόλις έξι ώρες  μετά την καλή διάθεση που επέδειξαν για επίλυση του προβλήματος αμφότερες οι πλευρές.

Οι οδηγοί είχαν εξαγγείλει την στάση εργασίας γιατί διαπιστώθηκε ότι το αίτημά τους για επαναφορά του χώρου στάθμευσης των ταξί στο σημείο που είχε δημιουργηθεί με την ίδρυση του αεροδρομίου δεν έχει καταστεί δυνατό να ικανοποιηθεί, ενώ έχουν δημιουργηθεί και νέα προβλήματα με αποτέλεσμα τη μη ομαλή λειτουργία των ταξί.

Εξάλλου, ο Νίκος Κούτης πρόεδρος αστικών ταξί αεροδρομίου Πάφου ΠΟΑΤ – ΠΟΒΕΚ ανέφερε πως ο Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών επέδειξε καλή διάθεση, κατανοώντας πως οι οδηγοί δικαιολογημένα  αντιδρούν και πως θα πρέπει να μεταφερθούν στο χώρο που στάθμευαν για οκτώ με εννέα χρόνια .

Ελπίζουμε οι υποσχέσεις που δόθηκαν για αναστολή της απεργίας να υλοποιηθούν , λέει ο Συν.Ιδιο. Οδηγών Ταξί


image735 (3)Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών και Οδηγών Αστικών Ταξί Λευκωσίας στηρίζει τις ενέργειες “των αδελφών Συνδέσμων διότι θεωρεί τη ενέργεια της Hermes Airport – διαχειριστής των αεροδρομίων ως προβοκατόρικη με σοβαρότατες συνέπειες στο τουρίστα επισκέπτη της Κύπρου αφήνοντας τον έρμαιο στους παράνομους που αλωνίζουν καθημερινά  και καταλήγουν σε καταγγελίες σε αρμόδιες αρχές”.

Σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει τη  θέση του ΚΟΤ στο θέμα, αναφέροντας ότι από την πλευρά του  ΚΟΤ υπήρξαν προς το Σύνδεσμο διαβεβαιώσεις ότι ο ΚΟΤ είναι δίπλα στους οδηγούς ταξί.

«Για μας ο Σύνδεσμος και οι οδηγοί ταξί είναι ένας κρίκος της αλυσίδας των υπηρεσιών που προσφέρονται για τον τουρίστα που έρχεται στην Κύπρο και όχι μόνο» σημείωσε ο ΚΟΤ , υποδεικνύοντας πως όλοι ως εκ τούτου θα πρέπει να δουλέψουν μαζί για να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Προφανώς η Hermes Airport – διαχειριστής των αεροδρομίων έχει στόχο και μέλημα να εκδιώξει τα νόμιμα από το κράτος ταξί,συνεχίζει η ανακοίνωση  και να υιοθετήσει αυτό που όλοι οι επαγγελματικοί Σύνδεσμοι  προσπαθούν απεγνωσμένα και διαχρονικά να διώξουν από την αγορά για να διαφυλάξουν τα νόμιμα εργασιακά τους δικαιώματα, τη βασιλεύουσα παρανομία.

Ο Σύνδεσμος επιφυλάσσεται για περαιτέρω ενέργειες “οι οποίες δεν θα είναι καθόλα καλές προς όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούν και παρεμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία των νόμιμων επαγγελματιών αυτοκινητιστών οπουδήποτε στη Κύπρο” και τους προειδοποιεί καλώντας τους να λάβουν σωστά το μήνυμα που δίνεται στη παρούσα.

Τέλος ενδεικτικά αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Συνδέσμου “Ο Δημοσθένης έπιασε έναν να τον κλέβει. Ο κλέφτης προσπάθησε να δικαιολογηθεί: «Δεν ήξερα ότι αυτό που έκλεβα είναι δικό σου», κι ο Δημοσθένης του είπε: «Γνώριζες ωστόσο πολύ καλά, ότι δεν ήταν δικό σου»

Πηγή: ΚΥΠΕ
Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ