21.9 C
Paphos
Thursday, March 28, 2024

Ακάμας : Πανέμορφο Φυσικό Μνημείο της Κύπρου [φωτογραφίες]

Γράφει η Όλγα Ιωάννου
Γράφει η Όλγα Ιωάννου

Στο βορειοδυτικό άκρο της Κύπρου , μετά την Πόλη Χρυσοχους , ξετυλίγεται το μοναδικής ομορφιάς ειδυλλιακό τοπίο , της χερσονήσου του Ακάμα. Μια περιοχή , η οποία έχει προικιστεί απλόχερα από την φύση με πανέμορφες παραλίες , εκπληκτικούς βραχώδης κολπίσκους αλλά και με σπάνιου είδους χλωρίδα και πανίδα . Ευκαιρίες άμεσης επαφής και γνωριμίας με τη μυστική και άγρια ομορφιά της χερσονήσου του Ακάμα προσφέρουν τα έξι μονοπάτια της φύσης τα οποία έχουν δημιουργηθεί και σχεδιαστεί από το Τμήμα Δασών, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού , τις τοπικές αρχές και την επαρχιακή διοίκηση. Πρόκειται για τα κυκλικά μονοπάτια Αφροδίτη, Άδωνις , Σμιγιές , Πισσουρόμουττη, Αγίασμα και το γραμμικό μονοπάτι στο Φαράγγι του Άβακα.

Πριν από λίγες μέρες , είχα τη τύχη να ζήσω τη δυνατή εμπειρία της πεζοπορίας , στο μονοπάτι το οποίο πήρε το όνομα της θεάς του έρωτα και της ομορφιάς «Αφροδίτη» . Μια εμπειρία ζωής , γεμάτη όμορφα συναισθήματα , πολύχρωμες εικόνες με ωραίους , αληθινούς ανθρώπους. Η πεζοπορική βόλτα , αν και με υψηλό βαθμό δυσκολίας, ήταν ευχάριστη, υπέροχη, μοναδική , ανεπανάληπτη .. ΑΞΕΧΑΣΤΗ!

Από τα πλείστα σημεία , κατά μήκος του μονοπατιού, η πανοραμική θέα προς το Ακρωτήρι Αρναούτη, την Πόλη Χρυσοχούς και το Δάσος Πάφου είναι εξαιρετική. Ενώ καθώς περπατάς θαυμάζεις παράλληλα το μεγαλειώδες ξύπνημα της φύσης από τη χειμερία της νάρκη. Τα σπάνιου είδους αγριολούλουδα , όπως κυκλάμινα, ανεμώνες , μαργαρίτες και τουλίπες , ξεφαντώνουν και δημιουργούν ένα θαύμα χρωμάτων .. Με τη φύση … να είναι ο πιο εμπνευσμένος ζωγράφος με την πλουσιότερη παλέτα !!! Το απομονωμένο , παρθένο και άγριο τοπίο της χερσονήσου του Ακάμα έχει χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα από τους επισκέπτες, ως επίγειος παράδεισος .

Η ταχύτητα σκοτώνει

Για μένα , αποτελεί ένα πανέμορφο φυσικό μνημείο ολόκληρης της Κύπρου το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού.

P.s. Αφιερωμένο στους νέους υπέροχους ανθρώπους που μπήκαν στη ζωή μου Χαρά , Ουρανία , Κατερίνα , Αλέξη και Δανιήλ .

Φωτογραφίες: Όλγα Ιωάννου

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ